• DOLAR 32.576
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2461.574
  • ...
ABD'li ve İranlı yetkililer Irak'ta görüştü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İsrail merkezli The Jarusalem Post'un i24News'ten aktardığı haberde ABD'li ve İranlı yetkililerin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) başkenti Erbil'de Salı günü (9 Temmuz 2019) bir araya geldikleri iddia edildi.

İRANLI HEYETE HUMEYNİ'NİN TORUNU BAŞKANLIK ETTİ

Görüşmenin bir otelde gerçekleştiği belirtilirken, İran heyetine Ayetullah Humeyni'nin torunu Hasan Humeyni'nin başkanlık ettiği aktarıldı.

Heyette İran Devrim Muhafızlarından bir yetkili ve daha önce 35 yıl Devrim Muhafızlarında görev yapmış İran'ın Irak büyükelçisi Iraj Masjedi de yer aldı.

CEVAD ZARİF: BOLTON ve NETANYAHU TRUMP'I KANDIRDI

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, resmi Twitter hesabından dün yaptığı açıklamada "Bolton ve Netanyahu, 2005'te İran ile E3 arasında varılan Paris Anlaşması'nı sıfır (uranyum) zenginleştirme konusunda ısrar ederek ortadan kaldırdı. Sonuçta İran, zenginleştirme miktarını 2012'de 100 kat artırdı. Şimdi de aynı vesveselerle Donald Trump'ı nükleer anlaşmayı ortadan kaldırması için kandırdılar" ifadelerini kullandı.

Zarif, "B Takımı" olarak adlandırdığı Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton, İsrail Başbakanı Netanyahu, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid'e işaret ederek, "B Takımı ders almadı ancak dünya ders almalıdır." ifadesini kullandı.

NÜKLEER ANLAŞMA ve YAŞANANLAR

İran ile İngiltere, Fransa ve Almanya 2004'te Tahran'ın nükleer programına ilişkin Paris Anlaşması'nı imzalamıştı. İran, anlaşma kapsamında Avrupa ile ticaret imkânı karşılığında uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya almıştı. 2005'te İran'ın eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın göreve gelmesiyle Tahran yönetimi uranyum zenginleştirme faaliyetlerine yeniden başlamış ve anlaşma yürürlükten kalkmıştı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya ile İran arasında Temmuz 2015'te imzalanan Kapsamlı Ortak Eylem Planı adı verilen nükleer anlaşmayla İran yeniden yaptırımların kaldırılması karşılığında nükleer programını sınırlamayı kabul etmişti. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın İran'ın anlaşmaya uyduğuna dair raporlarına rağmen ABD Başkanı Trump, ülkesini 8 Mayıs 2018'de anlaşmadan tek taraflı çekmiş ve yaptırımları geri getirmişti.

İran da 8 Mayıs 2019'da anlaşmadaki çıkarlarının korunması çağrısında bulunmuş aksi takdirde anlaşmadaki taahhütlerini sınırlandıracağını açıklamıştı. Tahran yönetimi, 7 Temmuz pazar günü anlaşmada belirtilen uranyum zenginleştirme oranını aştığını duyurmuştu.

ABD YAPTIRIMLARI GENİŞLETİYOR

Öte yandan ABD'den dün (9 Temmuz) gelen bir açıklamada İran'a yaptırım kapsamında Lübnan'daki iki Hizbullah milletvekilinin de listeye alındığı belirtildi.

ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisinden (OFAC) yapılan yazılı açıklamada, söz konusu yaptırım kararı duyuruldu.

"Bugün OFAC, ayrıcalıklı pozisyonlarını Hizbullah'ın ve İran'ın kötücül ajandalarını yaymak için kullanan bazı önemli siyasi ve güvenlik unsurlarını yaptırım listesine almıştır." ifadesine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"OFAC, spesifik olarak Hizbullah milletvekilleri Amin Sherri ile Muhammed Hasan Ra'd'ı ayrıca Hizbullah güvenlik yetkilisi Wafiq Safa'yı listeye eklemiştir. Bugünkü yaptırımlar, Hizbullah'ın siyasi eylemleriyle şiddet içerikli eylemleri arasında bir fark olmadığını da göstermektedir. ABD, Lübnan hükümetini, İran ve onun terörist uzantılarından koruma çabalarına devam edecektir."

Lübnan Parlamentosu'nda görevli Sherri ve Ra'd'ın yanı sıra Lübnan'da Hizbullah adına güvenlik işlerini yürüten Safa da listeye eklenmiş oldu.

NE GİBİ YAPTIRIMLAR UYGULANIYOR?

Söz konusu yaptırımlar uyarınca, ilgili kişi ve kurumların ABD'ye girişleri yasaklanırken varsa mal varlıkları da donduruluyor. Ayrıca bu kişi ve kurumlarla herhangi bir finansal ilişkide bulunan kişi ve kurumlar da yaptırımlara maruz kalabiliyor.

ABD yönetiminin 2017'den bu yana 50'den fazla Hizbullah yetkilisini yaptırım listesine aldığı belirtiliyor.

KAYNAK: TİME TÜRK

Bu haberler de ilginizi çekebilir