• DOLAR 34.573
  • EURO 36.037
  • ALTIN 3009.755
  • ...
Bu ne perhiz Bu ne Perfüzyon!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muhsin Şenol-DOĞRUHABER

Pek çoğumuz ismini ilk kez duyuyor ama sayıları binlerle ifade ediliyor. Onlar, Sağlık Bakanlığı tarafından diplomaları geçersiz sayılan Perfüzyon Teknikerleri. Aslında hayati öneme sahip bir iş yapıyorlar ama bugünlerde atanamadıkları için seslerini duyurmakla meşgul oluyorlar. YÖK’ün kabul ettiği 17 üniversitede binlercesi hala okurken binlerce mezun ise farklı mesleklerde çalışıyor. Fıkralara konu olacak hikayenin kahramanları yaşadıklarını gazetemize anlattı.

DEVLET ÜNİVERSİTELERİNDE BÖLÜMLERİ VAR AMA DİPLOMALARI GEÇERSİZ

Kalp ve Damar ameliyatlarında kalp-akciğer makinesini kurup ameliyat süresince makine yardımı ile kan dolaşımını sağlayan Perfüzyonistlerin tek zorlukları meslekleri değil. Türkiye genelinde sayıları 10 bini bulan Perfüzyon Teknikerleri mezunları önlerine konulan sertifikasyon ve kadro engellerinden dolayı mesleklerini yapamıyor. 9’u özel 5’i devlet olmak üzere toplamda 17 üniversitede bulunan bölümü bitirenlerin diplomaları yok sayılıyor. YÖK’ün onayıyla her yıl binlerce öğrenci ise hala bu bölüme kayıt yaptırıyor fakat mezun olduklarında kendi alanlarında çalışılmıyorlar. Özel üniversitelerde okuyanların durumu ise daha kötü. Büyük umutlarla yıllık yirmi bin liraya ulaşan üniversite ücretini ödemelerine rağmen işsizlikle karşı karşıya kalıyorlar.

SAĞLIK BAKANLIĞI 29 BİN PERSONEL ALACAK AMA BAŞVURAMIYORLAR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu yıl Ağustos'ta 12 bin, Eylül-Ekim'de de 17 bin 689 olmak üzere 29 bin 689 sağlık personeli alınacağını söyledi. Koca, alınacak bölümleri şöyle sıraladı: “İlk etapta 6 bin 835'i hemşire, bini ebe ve 3 bini sağlık memuru olmak üzere psikolog, sosyal çalışmacı, biyolog, odyolog, çocuk gelişimcisi, diyetisyen, fizyoterapist, iş ve uğraşı terapisti, dil ve konuşma terapisti, perfüzyonist ve sağlık fizikçisi kadrolarına toplam 12 bin personel alımı gerçekleştireceğiz.” Alım yapılacak bölümler arasında Perfüzyonistler var ama Perfüzyon Teknikleri bölümü mezunları başvuru yapamıyor. Çünkü Sağlık Bakanlığı bu bölümden mezun olanların diplomalarını tanımıyor.

“DİPLOMAMIZ GEÇERLİ DEĞİL”

Sağlık alanında önemli bir yere sahip olan Perfüzyon Teknikerleri, ön lisans programlarından zorlu eğitimler sonucunda almış oldukları diplomalarının bir geçerliliği olmadığını ve hem devlet hem de özel hastanelerde iş bulamadıklarını belirtiyorlar. Konu ile alakalı olarak konuşan İstanbul Aydın Üniversitesi Perfüzyon Teknikerliği ikinci sınıf öğrencisi Enes Özcan, “Bizler hem teorik olsun hem de pratik olsun zorlu eğitimler sonucunda bu diplomayı almaya hak kazanmamıza rağmen mevzuatta yerimizin olmaması ve sertifikasyon gibi sebepler öne sürülerek çalışmamıza engel olan durumlar bizleri üzmektedir.” dedi.

“2 AY EĞİTİMLE SERTİFİKA ALANLAR BU İŞİ YAPIYOR AMA BİZE YAPTIRILMIYOR”

Özcan, “Bizler de bu yok sayılmaya, kanunda ve mevzuatta bizlere yer verilmemesi ile ilgili olarak TBMM’ye giderek MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem öncülüğünde Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca’ya soru önergesi sunduk” dedi. Enes Özcan “Şu anda insan hayatının emanet edildiği önemli bir mesleğin sahibi olarak bizim yerimize çalışan kişiler, 2011 yılında çıkarılan bir kanun ile birkaç aylık kısa bir eğitim sonucunda sertifika alıp bu işi yapan kişilerdir. Bizler ise 2 yıl boyunca zorlu bir örgün eğitim sonucunda bu diplomayı alıyoruz. Bu işin gerçek ehli olanlar, üniversite eğitimi almış kişiler olarak bizleriz. Sağlık bakanımızdan bu işe alımlarda önceliği bize vermesini talep ediyoruz.” diye konuştu.

“MADEM DİPLOMALAR GEÇERSİZ SAYILIYOR BU BÖLÜM NEDEN AÇIK?”

Üniversite ikinci sınıfta okuyan Said Bingöl ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile diyaloglarını şöyle anlattı: “Biz sesimizi duyurabilmek için çalmadık kapı bırakmadık. Mecliste grubu olan partilerin milletvekilleriyle görüştük. Partilerin il başkanlıklarına gidip sorunlarımızı anlattığımız dosyaları sunduk. Yaklaşık 3 ay önce de Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca ile ayaküstü bir görüşmemiz oldu. Kendisine yaşadığımız sıkıntıları anlattık. O da bize ‘Diyaliz Teknikerlerinin sorunlarını büyük ölçüde çözdük. Şimdi sırada Perfüzyon Teknikerleri var.’ dedi. Aradan üç ay geçti herhangi bir adım atılmadı. Bu yıl içerisinde ise 29 bin sağlık personeli alınacak. Ama mezun olan arkadaşlarımız diplomaları geçersiz sayıldığı için başvuru dahi yapamıyor. Madem diplomalar geçersiz sayılıyor bu bölüm neden açık? Bu yıl bile binlerce kişi bu bölümü tercih edecek ama diplomaları geçersiz sayılacak. Biz iki yıllık zorlu bir eğitimden geçiyoruz. Ayrıca mesleğimizi de seviyoruz. Bu mesleği yapmak istiyoruz. Sağlık Bakanlığı’ndan diplomalarımızın geçerli sayılmasını istiyoruz.”

Bu haberler de ilginizi çekebilir