• DOLAR 34.272
  • EURO 37.661
  • ALTIN 2904.959
  • ...

Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Ticaret Borsasını ziyaret etti. Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Akıncı, Meclis Başkanı Ahmet Tiryakioğlu ve meclis üyeleri tarafından karşılanan Gül, sabah erken saatlerde gerçekleştirdiği ziyarette ilk olarak borsa meclis üyeleriyle istişare toplantısında bir araya geldi.

Gül, meclis üyeleriyle yaptığı sohbette sektörde yaşanan sorun ve çözüm önerileri konusunda istişarelerde bulunarak, Akıncı ve Tiryakioğlu'ndan borsanın faaliyetleri ve projeleri hakkında bilgiler aldı.

Valisi Gül, meclis üyeleriyle gerçekleştirdiği ziyaretin ardından, hububat ve bakliyat satış salonlarından sabah satış seansına katıldı. Üretici ve tüccarlara, hayırlı, bol kazanç temennilerinde bulunan Vali Gül, daha sonra asırlardır sürdürülen ve bir gelenek halini alan günün ilk buğday satışı pazarlığına eşlik etti. Vali Gül tarafından satışa çıkarılan günün ilk buğdayı 1 lira 75 kuruştan alıcı buldu.

Gül, Nizip yolu üzerinde inşaat çalışmaları devam eden Antepfıstığı Lisanslı Depoculuk binası ile ilgili Tiryakioğlu'ndan bilgi aldı.

Türkiye'de sektörlerinde bir ilk teşkil edecek projeler üzerinde çalıştıklarını belirten Tiryakioğlu, şöyle konuştu:

"Antep fıstığının ana vatanı Gaziantep'te, kültürel ürünümüz Antep fıstığına yönelik 'Antepfıstığı Lisanslı Depoculuk' tesisini kuruyoruz. Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli'nin teşrifleriyle mart ayında temelini attığımız tesisimiz, Türkiye'de sektöründe bir ilk olacak. Yaklaşık 6 bin metrekare kapalı alan üzerinde inşaatı devam eden ve bizim 'Fıstık Bankası' olarak değerlendirdiğimiz tesis, üretici ve tüccara ürünün sağlıklı şekilde korunmasından, güvenli bir piyasanın oluşmasına ve fiyat istikrarına kadar çeşitli konularda katkılar sağlayacak. İlk etapta 10 bin ton depolama kapasitesine sahip olacak olan lisanslı depoyu antepfıstığının bu sezonki hasat mevsimine yetiştirmeyi hedefliyoruz." dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Ticaret Borsası iş birliğiyle hayata kazandırılan diğer önemli bir vizyon projenin ise Et Borsası ve Et Hali olduğunu belirten Tiryakioğlu, inşaat çalışmalarında sona gelinen kompleksin Gaziantep'in gastronomi kenti kimliğine katkı sunacağını ifade etti.

Yaklaşık 30 bin metrekare alan üzerinde inşa edilen Et Borsasını bu yıl içerisinde tamamlamayı planladıklarını vurgulayan Tiryakioğlu, içerisinde monoray sistemleri, soğuk hava depoları ve soğuk zincir koridorları gibi teknolojik birçok alt yapıyı barındıracak olan kompleksin Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise en prestijli et borsalarından biri olacağını söyledi.

Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Akıncı da Gaziantep gıda sanayi ve yürütülen coğrafi işaret tescil çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.

Gaziantep'in tarıma dayalı gıda sanayinde Türkiye'ye başkentlik yaptığını işaret eden Akıncı, kentin tarım arazilerinin büyüklüğü bakımından zengin olmamasına rağmen tarıma dayalı sanayide Türkiye'nin lokomotif gücü olduğunu vurguladı.

Makarna, un ve bulgur gibi tarım kökenli birçok sektörde Gaziantep'in, Türkiye üretiminin ve ihracatının yarısından fazlasını tek başına karşıladığını aktaran Akıncı, şehrin geleneksel mutfak lezzetlerinin korunmasına yönelik sürdürdükleri coğrafi işaret tescil çalışmaları hakkında da bilgiler verdi.

Gül, borsada gerçekleştirdiği ziyaretin sonunda Nizip yolu üzerinde inşaat çalışmaları devam eden Et Borsası'nda da incelemelerde bulundu. Tiryakioğlu ve Akıncı ile inşaat alanını gezen Gül, çalışmalar hakkında bilgiler aldı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)