• DOLAR 34.282
  • EURO 37.673
  • ALTIN 2911.438
  • ...

EPDK’nın elektrik fiyatlarını yüzde 14,98 artırmasına her kesimden tepkiler gelmeye devam ediyor. 1 Temmuz 2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere elektriğe yüzde 15 oranında zam yapılması, iş dünyasında tepkiyle karşılandı.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, EPDK’nın kamu ve özel sektör üretim şirketlerinin biriken maliyetlerinin tüketiciye yansıtılmasına karar vermesi üzerine yaptığı zamların her türlü zorluğa rağmen üreten, ihraç eden özel sektörü zor durumda bırakacağını belirtti.

EPDK’nın elektrik fiyatlarında yaptığı zamların ekonomide neden olacağı olumsuzluklara dikkat çeken Yıldırım, iş dünyasının sırtına bir yük daha yüklendiğini söyledi.

“Elektriğe yapılan zamlar maliyetlerimizin artması demektir”

Yıldırım, “Bilindiği üzere ülkemizde üretim maliyetlerini en çok etkileyen maliyet kalemi enerjidir. Elektriğe yapılan zamlar maliyetlerimizin önemli derecede artması demektir. Sonuçta üretici zamları maliyetlere yansıtmak zorunda kalacak. Bu da ürün fiyatlarını yükseltecek ve mücadele etmeye çalıştığımız enflasyonu yükseltecektir.” dedi.

Türkiye genelindeki tüm sektörün bu durumdan olumsuz etkileneceğini belirten Yıldırım, ancak bu zammın Gaziantep iş dünyasının omuzlarındaki yükü daha da ağırlaştırdığını belirterek, bölgeye özel bir destek istedi.

“Bölgeye özel bir teşvik uygulanmalıdır”

Yıldırım, “Biz her zaman, her şart ve koşulda üretiyor olmamızla, çabalamamızla ve ihracatımızla övünüyoruz. Daha dün açıklanan rakamlarda da gördük ki yılın yarısında 3,6 milyar dolar ihracat yaparak ülkenin en fazla ihracat yapan 6’ıncı kent olmayı sürdürdük. Bir yandan üretmeye, bir yandan mülteci sorununu yönetmeye çalışırken zammı kaldıracak ve ihracat rekorları kıracak gücümüz yok. Özel sektör elektrik üreticisinin üzerindeki ‘Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması’ yükünün yüksekliği de elektrik piyasasında sağlıklı bir fiyat oluşumunu engelliyor. Bölgedeki toplumsal huzurun, üretkenliğin, çalışma şevkinin olumsuz etkilenmemesi için ‘Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması’ yükünün üretici üzerinden alınarak azaltılması ile enerji fiyatlarında bölgeye özel bir teşvik uygulaması getirilmesi gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)