Kabotaj Bayramı'nın 93. yılı çeşitli etkinliklerle kutlanıyor
1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 93. yılı İstanbul'da düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. İBB, kutlamalara 20 gemi ve değişik etkinliklerle destek veriyor.
Kabotaj Bayramı'nda Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği etkinlik programı, sabah saatlerinden itibaren şehir genelindeki iskele ve sahillerde gerçekleştirilmeye başlandı.
Sabah saat 10.00'da Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa Anıtı önünde başlayan programda, törene katılan protokol tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı. Protokolün, Barbaros Hayrettin Paşa'nın alandaki türbesini ziyaret etmesinin ardından Deniz Müzesi gezildi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kutlamalara deniz yüzeyi temizlik tekneleri ile destek veriyor. İBB Deniz Hizmetleri Müdürlüğü ve İSTAÇ tarafından "Denizden Çıkan İlginç Atıklar Sergisi" de gün boyu Beşiktaş Meydanı'nda sergileniyor.
Kabotaj nedir?
Osmanlı Devletinin kapitülasyonlar çerçevesinde yabancı ülke gemilerine tanıdığı kabotaj ayrıcalığı Lozan Barış Antlaşması'yla 1923 yılında kaldırıldı. 20 Nisan 1926 tarihinde de kabul edildi. Kabotaj Kanunu 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe girdi.
Bu yasaya göre; akarsularda, göllerde, Marmara Denizi ile boğazlarda, bütün kara sularda ve bunlar içinde kalan körfez, liman, koy ve benzeri yerlerde, makine, yelken ve kürekle hareket eden araçları bulundurma; bunlarla mal ve yolcu taşıma hakkı Türkiye vatandaşlarına verildi.
Ayrıca; dalgıçlık, kılavuzluk, kaptanlık, çarkçılık, tayfalık ve benzeri mesleklerin Türkiye vatandaşlarınca yerine getirilebileceği belirtildi. Yasaya göre yabancı gemiler, yalnız Türkiye limanlarıyla yabancı ülke limanları arasında insan ve yük taşıyabiliyor. (Nizamettin Aşkın-İLKHA)