• DOLAR 34.282
  • EURO 37.673
  • ALTIN 2911.438
  • ...

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB) ve Gaziantep Üniversitesi Naci Topçuoğlu Meslek Yüksek Okulu işbirliğiyle düzenlenen "6'ncı Makine Halısı Tasarım Yarışması"nda ikinci elemeye kalan 126 tasarım arasından finale kalan 20 eser, halının duayenleri ve jüri üyeleri tarafından belirlendi.

Türkiye Halı Sektör Kurulu Başkanı Selahattin Kaplan, GAHİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci ve halı sektörünün duayen isimlerinin yanı sıra konunun uzmanı olan ve çeşitli üniversitelerde görev yapan öğretim üyelerinin katıldığı ikinci elemede, finalde yarışacak olan ilk 20 halı deseni belirlendi. Finale kalan eserlerin Gaziantep'te çeşitli firmalar tarafından dokunacağı belirtildi.

Tasarım yarışması ile ilgili bilgi veren Türkiye Halı Sektör Kurulu Başkanı Selahattin Kaplan, yarışmanın yerli ve milli tasarımcıların yetiştirilmesi için önemli olduğunu ifade etti.

Kaplan, "Makine Halısı Tasarım Yarışması"nın sektöre yeni tasarımcıların kazandırılması için büyük bir önem taşıdığını belirterek, "Bu yıl GAHİB tarafından 6'ncısı düzenlenen yarışmaya yüksek bir katılım sağlandı. Jüri ilk elemesinin ardından finalde yarışacak tasarımları belirledi. Finalde yarışacak olan 20 tasarım, Gaziantepli firmalar tarafından dokunacak, 6 metrekarelik halı haline getirilecek." dedi.

"Halı modasında da belirleyici olmalıyız"

Gaziantep'in halı modasında belirleyici olması gerektiğini belirten Kaplan, "Önümüzdeki süreçte de yarışmanın takvimine göre final gerçekleştirilecek, dereceye giren eserlerin sahipleri ödüllendirilecek. Bu yarışmayı çok önemsiyoruz. Türkiye'de halı sektörümüzün yeni vizyonunu belirleyecek ve sektörü geleceğe taşıyacak yerli tasarımcılara ihtiyaç duyuyoruz. Elbette üretim rekortmeni Gaziantep'in halı modasında belirleyici olması da vizyonel tasarımcıların yetiştirilmesiyle mümkün olacaktır." şeklinde konuştu.

"Sürdürülebilir ihracat için yenilikçi ürünler şart"

Sürdürülebilir ihracat için yenilikçi ürünlere ihtiyaç duyulduğunu belirten Kaplan, "Halı ihracatçılarımız 2019 yılının ilk 5 ayında, bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 10,5'lik artışla 1 milyar 43 milyon dolarlık halı ihracatı gerçekleştirdi. Mayıs ayında bir önceki yıla oranla yüzde birlik rekor bir artışla 236 milyon dolara imza atıldı. 2019 halı ihracatı hedefimiz ülke olarak 2 milyar 5 milyon dolar olup yılsonuna kadar da bu hedefi yakalayacağımıza inanıyorum. Yenilikçi ürünlerin yanı sıra sektörümüzde geleceğimize yatırım olarak gördüğümüz kalifiye eleman alt yapısının güçlendirilmesi yönünden de önemli çalışmalar yürütüyoruz." diye konuştu.

Türkiye'de ilk kez GAÜN Naci Topçuoğlu Meslek Yüksek Okulunda makine halısı ile ilgili öğrencilerin eğitim almaya başladığını belirten Kaplan, "Bu eğitimin meslek lisesi boyutuna çekilmesi için Milli Eğitim Müdürlüğümüzle koordineli olarak çalışıyoruz. Önümüzdeki süreçte birkaç meslek lisesinde makine halısıyla ilgili birimlerin kurulacağına da inanıyoruz." şeklinde konuştu.

GAHİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci de tasarım yarışmasının üniversite-sanayi iş birliğinin en güzel örneklerinden biri olduğunu vurguladı.

Sektörün tüm paydaşlarının aynı hedefe koordineli olarak ilerlemesinin, halı sektörünün sürdürülebilir büyüme sürecini ve ihracatını olumlu etkileyeceğine işaret eden Kileci, yarışmanın düzenlenmesine katkıda bulunan herkesi tebrik etti.

Öte yandan yarışmada finale kalan 20 halı tasarımı, Gaziantepli halı üreticisi firmalar tarafından dokunarak, düzenlenecek final töreninde yine jüri tarafından dereceye giren eserler belirlenecek. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)