Irak’ta kuraklıkla birlikte 3400 yıllık saray ortaya çıktı
Arkeologlar, Antik Yakın Doğu'nun hakkında en az bilinen imparatorluğu olan Mitanni İmparatorluğu'na ait bir saray keşfetti.
TEKNOLOJİ SERVİSİ
Tübingen Üniversitesi’nin Perşembe günü yaptığı açıklamaya göre, Alman ve Kürt arkeologlardan oluşan bir ekip, gizemli Mitanni İmparatorluğu’na ait 3 bin 400 yıllık bir saray buldu.
Bu keşif, Musul Barajı rezervindeki suların önemli ölçüde çekilmesiyle oluşan kuraklıkla mümkün oldu. Bölgede çalışan arkeologlardan Hasan Ahmed Qasim, “Yaşanan gelişme, bu bölgede son birkaç on yılda yapılan keşiflerin en önemlilerinden.” diyor.
Arkeolog ekibi geçtiğimiz yıl suların çekilmeye başlamasıyla gün yüzüne çıkan harabeleri kurtarmak için çalışmalara başlamıştı. Ancak harabeler, Mitanni İmparatorluğu’ndan keşfedilenlerin küçük bir kısmını oluşturuyor. Tübingen Üniversitesi’nden Ivana Puljiz, “Mitanni İmparatorluğu, Antik Yakın Doğu imparatorlukları arasında hakkında en az araştırma yapılanlardan biri. İmparatorluğun başkenti bile tespit edilmiş değil.” diyor.
Arkeoloji açısından çok önemli bir olay
Su seviyeleri yükselmeye devam ettiği için ekip fazla vakit kaybetmeden çalışmaya başlamak zorundaydı. Zira harabeler yeniden su altında kalacaktı. Bulunan saraydan en az 10 adet çizi yazısıyla yazılmış kil tablet çıkarıldı. Puljiz “Parlak tonlarda kırmızı ve mavi renkli duvar boyası kalıntıları bulduk. Milattan önce ikinci yüzyıldaki Antik Yakın Doğu saraylarında duvar resimleri görmek şaşırtıcı bir durum değil. Ancak bu resimleri pek korunmuş halde bulamıyoruz. Kemune’deki (Musul Barajı rezervindeki arkeolojik kazı yeri) duvar resimleri, arkeolojik anlamda çok heyecan verici bir olay.” diyor.
Almanya’dan bir grup araştırmacı, saraydan çıkarılan kil tabletleri çözümlemeye çalışacak. Arkeologlar bu tabletlerin, bir zamanlar kuzey Mezopotamya ve Suriye’yi egemenliği altına almış Mitanni İmparatorluğu hakkında bizleri aydınlatacağını umuyor.
Kaynak, DW