• DOLAR 34.446
  • EURO 36.302
  • ALTIN 2836.87
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Haziran ayı SAMEKS verileri açıklandı. MÜSİAD’dan yapılan açıklamada rapora ilişkin şu ifadelere yer verildi:

“2019 yılı Haziran ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 5,8 puan artarak 46,5 değerine yükselmiştir. Endekste gözlenen bu artışta hizmet endeksinin önceki aya göre 7,1 puan artarak 46,9 puana yükselmesi etkili olurken, sanayi endeksi de 6,3 puan artarak 47,7 seviyesine yükselmiş ve bileşik endekste gözlenen ivmelenmeyi desteklemiştir. Hizmet sektörüne yönelik girdi alımlarının yeniden referans değerin üzerine çıkarak sektördeki canlanmanın öncüsü olduğu gözlenirken, sanayi sektöründe de yeni siparişlerin hız kazanmasıyla üretimde toparlanma gerçekleşmiştir. Önceki aya göre 5,8 puan artmış olmasına karşın, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi 50 referans değerinin altında gerçekleşmesi, ekonomik aktivitedeki durgunluğun Haziran ayında da sürdüğünü göstermektedir. Bununla birlikte, alt endekslerde önceki aya göre gözle görünür artışların kaydedilmesi, reel sektördeki toparlanma sürecinin önümüzdeki dönemde de süreceğine işaret etmektedir.

DURAĞAN GÖRÜNÜM SÜRDÜ

Yılın birinci çeyreğini 45,1 puan ortalamasıyla geride bırakan SAMEKS, ikinci çeyrekte de 43,8 puan ortalamasıyla 50 referans değerinin altında kalmıştır. Böylece dengelenme sürecindeki Türkiye ekonomisine yönelik durağan görünümün sürdüğünü teyit eden SAMEKS’in Haziran dönemindeki görünümü, reel sektörün grafiğinin beklendiği gibi yukarı yönlü seyretmeye başladığına işaret etmektedir. Aynı dönemde İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı, Reel Kesim Güven Endeksi ve Tüketici Güven Endeksi verilerinde gözlenen artışlar da iktisadi faaliyetin ivme kazandığını göstermektedir. Döviz kurunda gözlenen dalgalanmanın azalması, dış ticaret performansının olumlu seyri ve tüketici fiyatlarında son iki ayda gerçekleşen geri çekilmenin yanı sıra; yaklaşan turizm dönemiyle birlikte daha da olumlu seyretmesi beklenen cari işlemler dengesi verileriyle, Türkiye ekonomisinde toparlanma sürecinin yılın ikinci yarısından itibaren hızlanması beklenmektedir.