• DOLAR 34.28
  • EURO 37.694
  • ALTIN 2912.471
  • ...

UNESCO tarafından gastronomi alanında koruma altına alınan, Gaziantep mutfağının ünlü lezzetleri arasında bulunan ve kentte genelde bayramlarda misafirlere ikram edilmek için hazırlanan “Bayram Kurabiyesi” olarak da bilinen “Antep Kurabiyesi”, coğrafi işaretinin alınmasıyla tescillendi.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Mehmet Akıncı, Gaziantep’in geleneksel lezzetlerinden olan “Antep Kurabiyesi”nin coğrafi işaret tescil belgesini alarak, bu alandaki tescilli ürün sayısını 10’a çıkardıklarını söyledi.

Akıncı, Türkiye’de bulunduğu şehir adına en fazla coğrafi işaret tescil belgesi alan borsalar arasında ilk sıralarda yer alan Gaziantep Ticaret Borsası’nın, ismi kentle özdeşleşen 12 farklı ürün için Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuruda bulunduklarını belirtti.

Gastronomi kenti Gaziantep’in asırlık mutfak hazinelerini korumak, marka değeri oluşturmak ve bu ürünleri geleneksel hazırlanış biçimleriyle gelecek nesillere taşımak amacıyla, Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde tescil çalışmaları yürüttüklerini belirten Akıncı, gerçekleştirdikleri tescil çalışmaları kapsamında ise şu ana kadar 10 farklı ürünü Gaziantep'in tescilli mutfak hazineleri arasına kazandırdıklarını söyledi.

Son olarak “Antep Kurabiyesi”ni Gaziantep'in bir marka değeri olarak tescil ettirdiklerini vurgulayan Akıncı, “Şehrimiz mutfak kültüründe köklü bir geçmişe ve zengin bir mirasa sahip. Her lezzetimizin ayrı bir değeri, ayrı bir hikayesi ve farklılığı bulunmaktadır. Gaziantep’i dünyanın en önemli mutfak duraklarından biri haline getiren bu lezzetlerden birisi de ‘Antep Kurabiyesi’dir. Şehrimizde özellikle Ramazan Bayramı’na özel olarak hazırlanan ‘Antep Kurabiyesi’ tescilini yaptığımız 10’uncu ürünümüz oldu. Gazi şehrimize hayırlı, uğurlu olsun.” dedi.

Akıncı, ayrıca “Antep Lahmacunu”na AB tescili almak için Avrupa Komisyonu Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü’ne gerekli yasal başvuruları yaptıklarını da sözlerine ekledi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)