DBB'ye "sarı basın kartı" tepkisi
HDP'li Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin, sarı basın kartı sahibi gazetecilerin ücretsiz ulaşım hakkını kısıtlaması tepkilere neden oldu.
HDP'li Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'nin her tarafında demiryolları ve denizyollarının şehir içi ve şehirlerarası hatlarından, belediyelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanan sarı basın kartı sahibi gazetecilerin ücretsiz ulaşım hakkını kısıtladı.
Belediye Meclisi'nde alınan kararla, sarı basın kartı sahibi gazetecilerin ücretsiz ulaşım haklarına kota getirildi.
Toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanan sarı basın kartı sahibi gazetecilerin ücretsiz ulaşım hakkı, aylık 60 binişle sınırlandırıldı.
Böylece habere giderken çoğu kez toplu taşıma araçlarını kullanan her gazeteci için "ücretsiz ulaşım" hakkı, günde iki kezle sınırlandırılmış oldu.
Konu ile ilgili İLKHA'nın görüştüğü, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Dairesi Başkanlığı yetkilileri, "Kendilerinden önce çok fazla 'ücretsiz ulaşım kartı' dağıtıldığını, bu nedenle böyle bir uygulamaya gidildiğini belirttiler.
Sarı basın kartı sahibi gazetecilerle diyaloğa geçileceğini belirten yetkililer, söz konusu görüşmelerin ardından, toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanan sarı basın kartı sahibi gazetecilerin ücretsiz ulaşım hakkının yeniden yerine getirileceğini belirttiler.
Mesleklerini zor şartlar altında icra eden ve kendilerine yönelik uygulanan pozitif ayrımcılığın kaldırılmasına tepki gösteren gazeteciler, karardan bir an önce dönülmesi gerektiğini belirttiler.
Diyarbakır Medya Mensupları Derneği (DİMED) Başkanı Mahmut İrtem, konu ile ilgili olarak, "Basın kartı sahibi basın mensuplarına belediyelerin ücretsiz kart vermesi her ne kadar yasal bir zorunluluk olmasa bile bu uygulama ülkenin her belediyesi tarafından yıllardır uygulanmaktadır. Basın mensupları açısından teamül haline gelen kazanılmış bir hak olarak görülmektedir. Diyarbakır genelinde yaklaşık olarak 130 kişi kadar basın kartı sahibi meslektaşımız mevcuttur. Bu arkadaşlardan önemli bir kısmı zaten toplu taşımayı kullanmıyor. Belki sayıları yüz kişiyi bile bulmayan basın mensuplarına bu şekilde bir kısıtlama getirilmesini etik bulmuyoruz. Suiistimallere karşın Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Diyarbakır Bölge Müdürlüğünden kart sahiplerinin listesine rahat bir şekilde ulaşılabilir. Bu şekildeki bir uygulama Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin kasasına ek bir gelir getirmeyecektir. Böyle bir uygulamaya tevessül edilmesini Diyarbakırlı basın mensupları açısından rencide edici buluyorum. Bu uygulamadan bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini düşünüyorum." (Ramazan Zeren- İLKHA)