Tarihte Bugün 27 haziran 2019
Tarihte Bugün yaşananlar
M.Ö. 209 - Büyük Hun İmparatorluğu hükümdarı Mete Han'ın tahta çıkışı. Mete veya Mao-tun MÖ 209-MÖ 174 arasındaki Türk-Hun hükümdarıdır. Oğuz Kağan Destanı'ndaki Oğuz Kağan ile aynı kişi olduğu düşünülmektedir.
Çin kaynaklarında anlatılan bir olaya göre, Asya Hun imparatorluğu'nun kurucusu olan Teoman, oğlu Metehan'ın kendisi yerine üvey annesi Yenşi'nin oğlunu tahta çıkarmak istedi. Törelerine göre Türk hatundan olan, has bir Türk'ün tahta geçmesi gerekiyordu. Metehan'ın Üvey Annesi Çin'liydi. Yani Çinli kadından olan erkek çocuk tahta geçemezdi. Bu durumdan dolayı üvey annesi Metehan'ın babasını doldurdu ve Mete'yi komşu kavim olan Yüeçiler'e (Yuezhi) rehin olarak gönderdi. Babası, ardından Yuezhi'lere savaş ilan ederek Mete'yi öldürtmek istedi. Mete, babası Teoman Yuezhi'lerin topraklarına girmeden Yuezhi'lerin elinden kaçtı. Babası bu kadar zorlukları atlatmasının ardından hakkını vermek için emrine on bin çadırlık bir birlik verdi. Sonunda da Mete öz babasını, üvey annesi ve kardeşlerini öldürüp kağan oldu
1893 - New York borsası çöktü.
1905 - Kurtlu yemeğe karşı çıkan tayfaların kurşuna dizilmesini önlemek isteyen Rus Savaş gemisi Potemkin'in mürettebatı Karadeniz'de ayaklanıp gemiyi Odessa'ya doğru yönlendirdi. Birinci Rus devriminin ilk ayaklanması Odessa'da başladı. Çarlık Rusyası'nın Karadeniz'deki en büyük savaş gemisi Potemkin'de bozuk kumanyaya karşı isyan başladı. Deniz eri Matyuşenko'nun önderliğini yaptığı ayaklanma, Çar'ın ordu üzerindeki otoritesini sarstı.
1916 - Hicaz, bağımsızlığını ilan ederek Osmanlı İmparatorluğu'ndan ayrıldı. Hicaz emiri Şerif Hüseyin isyan başlattı.
Hüseyin bin Ali, 1908 - 1916 yılları arasında Mekke Şerifi, 1916 - 1924 arası Hicaz Kralı.
1852 yılında İstanbul'da doğdu; 1908'de Mekke Şerifi oldu. I. Dünya Savaşı sırasında İngilizlerden destek gördü ve İttihad ve Terakki'nin Türkçülük politikasını eleştirip karşı çıkarak, Arap İsyanı'nı başlattı. 1916 yılında bağımsızlığını ilan ederek kendini Hicaz Kralı ilan etti. Arabistanlı Lawrence ile birlikte isyana önderlik etti. Osmanlı’yı asıl yıkan ve Osmanlı ile beraber olan birçok halkın ayrılmasına neden olan temel sebep İttihat ve Terakkinin Türkçülük politikasıdır. Birçok tarihçi ırkçılık ve Türk milliyetçiliğinin birçok millet ve ırktan müteşekkil Osmanlı’yı yıkmak isteyen Batı tarafından özellikle İttihatçılar kullanılarak Osmanlı’da yaygınlaştırıldığını düşünmektedir.
Şerif Hüseyin, savaştan sonra kurulan İngiliz ve Fransız Manda yönetimlerini kabul etmeyerek, kendisini tüm Arap ulusunun Kralı ilan etti. Versailles Antlaşmasını kabul etmemesi nedeniyle, İngilizlerle arası açıldı. Bu sıralarda İngilizlerin desteklediği Suudi ve Vahhabi saldırılarıyla karşı karşıya kaldı. Mart 1924'te Halifeliğin TBMM tarafından kaldırılmasından sonra, Mekke ve Medine'nin elinde olmasına dayanarak kendisini yeni halife ilan etti. Fakat bu kararı, başta Suudiler olmak üzere, birçok kesim tarafından kabul edilmedi.
Bir süre sonra, Suudiler tarafından Taif'te yakalandı ve İngilizler tarafından Kıbrıs adasına sürgün edildi. Daha sonra oradan ayrılarak, Ürdün Kralı olan oğlu I. Abdullah'ın yanına yerleşti ve 1931'de orada öldü.
1917 - Yunanistan, İtilaf Devletleri'ne katıldı ve savaşa girdi. 1. Dünya Savaşının Osmanlı ve Almanya’nın aleyhine sonuçlanmaya başladığını anlayan Yunanistan, yüzyıllar boyu içinde sakladığı emelini gerçekleştirmek maksadıyla İtilaf Devletleri’ne katıldı. Bu devletlerle beraber Osmanlı işgaline katıldı ve savaş sonunda birçok ada ve toprak elde etti.
1938 - Helikopterin patenti Igor Sikorsky tarafından alındı.
1946 - Müttefikler, On iki Adanın Yunanistan'a verilmesini kararlaştırdı.
1950 İlk nükleer santral, Rusya'da Moskova'nın 55 mil uzağında Obninsk'te açıldı. Ve yıllarca sürecek olan nükleer santral tartışmaları başlamış oldu. Nükleer enerji dünya devleri ülkelere serbest, ama doğunun Müslüman ülkelerine yasak olacaktı.
1969 - Kocamustafapaşa'da evinin balkonuna Sovyetler Birliği bayrağı asan Hatice Göker gözaltına alındı. 67 yaşındaki Hatice Göker'in Amerika Birleşik Devletleri başkonsolosluğunda çamaşırcı olarak çalıştığı ve Sovyet bayrağını tanımadığı ortaya çıktı.
1979 - Ağrı valisi iş verimini azalttığı gerekçesiyle resmi dairelerde çay içmeyi yasakladı. Yıllarca yasakçı bir zihniyetle yönetilen devletin bürokratları yasaktan başka bir reçetenin bulunmadığını sanarak devleti yönetmeye alışmışlardı.
1980- Adana Cezaevi'nden bir grup tutuklu tünel yoluyla firar etmeye çalıştı. Güvenlik kuvvetleri ateş açtı; 4 tutuklu öldü.
1984 - TBMM, askerlik süresini 18 aya indiren yasa tasarısını kabul etti. Askerlik süresi 20 aydan 18 aya indi.
1997: 28 Şubat Postmodern darbesinden sonra hükümetin düşmesinin ardından ANAP, DSP ve DTP’nin Genel Başkanları Yılmaz, Ecevit ve Cindoruk hükümetin kurulması konusunda anlaştılar.
1998—Adana'da deprem oldu. Saat 17.00'de meydana gelen ve 131 kişinin hayatını kaybettiği depremde, Adana merkez ve Osmaniye'de 400 evin tamamen yıkıldığı, 1.239 evin ağır, 1.054 evin ise orta ve hafif hasar gördüğü açıklandı.
1999 - 1967 yılında Yunanistan'da askeri darbe yaparak bir döneme damgasını vuran ve 25 yıldır demir parmaklıkların ardında yaşayan cunta lideri Yorgo Papadopulos öldü.