• DOLAR 34.654
  • EURO 36.407
  • ALTIN 2931.038
  • ...
Tarihte Bugün- 26 Hziran 2019
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1530: İlk Protestan Meclisi kuruldu. Protestanlık Hıristiyanlığın en büyük üç ana mezhebinden biridir. 16. yüzyılda Martin Luther ve Jean Calvin'in öncülüğünde Katolik Kilisesine ve Papa'nın otoritesine karşı girişilen Reform hareketinin sonucunda doğmuştur.

Papazlara ihtiyaç duymaksızın Kitab-ı Mukaddes'i okuyabildikleri için, her vaftiz edilmiş inananın aracı bulunmadan rahiplik yetkisi olduğuna inanan Protestanlar Kitab-ı Mukaddes'i Hristiyanlık için tek kaynak saymışlardır. Protestanlık diğer hıristiyan mezheplerinden bazı ayrımlar gösterir. Katolik ve Ortodokslar gibi ruhanî başkanları yoktur. Protestanlık, Katolik ve Ortodoks kiliselerin merkeziyetçi anlayışının tersine, çeşitli kiliseler veya mezhepler arasındaki kurumsallaşmamış bir topluluktur.

1807: Lüksemburg'da bir depoya düşen yıldırım 230 kişinin ölümüne yol açtı. Bu, yıldırım düşmesi sonucu en fazla ölünün bulunduğu olay olarak tarihe kaydedildi.

1819: Bisikletin patenti alındı. Bisiklet, motorsuz, iki tekerlekli, pedallı, insan gücü ile ilerleyen bir ulaşım aracı, çiftteker. Bisiklet sporunda da kullanılır. Yarış bisikleti, dağ bisikleti, şehir bisikleti, motorlu bisiklet, BMX, yatay bisiklet (recumbent), çift kişilik bisiklet (tandem) gibi türleri vardır. Vitesli ve vitessiz türleri bulunmaktadır. İlk bisiklet 1791'de Sivrac'ın bisikletiydi. Bunun bir direksiyonu (gidonu) bile yoktu. 1818'de ilk defa gidonlu bisiklet bulundu (Karl Drais) ve 1839'da Mac Millan'ın ilk pedallı bisikleti buluşu bu günkü bisikletlerin taslağını oluşturdu. İlk bisiklet çok ilkel biçimde 12. yüzyılda Çin'de görülmüştür. Fransız Sirvac yaptığı sağ ve sol ayakların itmesiyle yürüyen bisiklet yapmıştır. "Celerifere" adını taşıyan bu alet 1791 tarihlidir. Baron Karl Von Drais, Drais de Senerbol'un yaptığı bisikleti geliştirmiş ve bisiklete gidon eklemiştir. Bu bisiklet 1816 yılında yapılmıştır. Bu bisiklet tahtadan imal edilmiştir. 1818'de bisiklette metal kullanılmaya başlanmıştır. İrlanda'da 1888 yılında havalı plastik bisikletler piyasaya sürülmüştür. Bu durum, bisiklet endüstrisini geliştirmiştir. Bisiklet üretiminde kullanılan malzemenin fiyatının yüksekliği, işçilik maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle halka inememiştir. 1800'lerin sonundan fabrikaların artması ve seri üretimin hızlanmasıyla maliyetlerde yaşanan düşüş bisikletin geniş kitlelere ulaşmasını sağladı. Özellikle Fransa, Belçika, İngiltere, İtalya ve İspanya'daki bisiklet fabrikaları bisikletin bu ülkelerde yaygınlaşmasına ve bisiklet sporunu gelişmesine önayak olmuştur.

1870: İsa'nın doğumunun kutlanıldığı bir Hıristiyan bayramı olan Noel'in ABD'de federal bayram olarak kutlanacağı ilan edildi.

1926: Kazım Karabekir, Ali Fuat, Cafer Tayyar, Bekir Sami ve Rüştü Paşa, Mustafa Kemal'e İzmir'de hazırlanan suikastla ilgili oldukları iddiasıyla Ankara İstiklal Mahkemesi'nde yargılanmaya başladılar.

1928: Latin alfabesinin Türkçeye uygulanmasının mümkün olup olmadığını incelemek üzere Ankara'da Latin Harfleri Komisyonu toplandı. Yeni Türk alfabesini hazırlamak amacıyla kurulan Dil Encümeni, ilk toplantısını Ankara'da yaptı. Böylece latin alfabesine doğru ilk adım atılmış oluyordu. Daha sonra gerçekleşecek olan harf devrimiyle milletin tarihinin, asırlara varan ilmi ve kültürel birikiminin, milli şuur ve geleneğinin alfabesi olan Arap harfleri ortadan kaldırılacaktı. Bir anda bütün insanlar okuma yazma bilmeyen bir konuma düşeceklerdi.

1940: Başbakan Refik Saydam Türkiye'nin 2. Dünya Savaşı dışında kalmayı sürdüreceğini açıkladı. Öte yandan olası bir savaş senaryosu için de hazır olmak lazımdı. Bu amaçla olası bir seferberlik durumunda kadın ve erkeklerin yapacakları işleri belirleyen tüzük de yürürlüğe girdi.

1942: II. Dünya Savaşı'nın Kuzey Afrika Cephesi'nde Mersa Matruh Savaşı başladı. Mersa Matruh Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nın Kuzey Afrika Cephesi'nde, Afrika ordularından oluşan Mihver güçleri ile Birleşik Krallık 8. Ordu'su arasında gerçekleşen muharebedir.

Bu savaş da Mihver güçlerinin üstünlüğü ve Birleşik Krallık ordusunun geri çekilmesiyle sonuçlanmıştır.

1945: Birleşmiş Milletler'in oluşturulması için 50 ülkeden gelen delegeler, Dünya Güvenlik Bildirgesi'ni imzaladılar. Türkiye, Birleşmiş Milletler Dünya Güvenlik Bildirgesi’ni ilk imzalayan ülkeler arsında yer aldı. Birleşmiş Milletler Örgütü ya da kısaca Birleşmiş Milletler dünya barışını, güvenliğini korumak ve uluslar arasında ekonomik, toplumsal ve kültürel bir iş birliği oluşturmak için kurulan uluslararası bir örgüttür. Birleşmiş Milletler kendini "adalet ve güvenliği, ekonomik kalkınma ve sosyal eşitliği uluslararasında tüm ülkelere sağlamayı amaç edinmiş küresel bir kuruluş" olarak tanımlamaktadır. Uluslararası İlişkilerde, kuvvet kullanılmasını ilk olarak evrensel düzeyde yasaklayan ilk antlaşma Birleşmiş Milletler Antlaşması'dır. Örgütün, kurulduğu yıllarda 51 olan üye sayısı şu an itibariyle üyeliği kaldırılan Vatikan ve değiştirilen Çin Halk Cumhuriyeti son katılan üye Karadağ dahil 192'ye ulaşmıştır. Örgütün yönetimi New York'ta bulunan genel merkezinden yürütülür ve üye ülkelerle her yıl düzenli olarak yapılan toplantılar yine bu genel merkezde gerçekleştirilir. Tarihi tecrübeler ve şu ana kadarki gelişmeler, Birleşmiş Milletlerin sadece bu örgütün beş daimi üyesi olan ve veto hakları bulunan ABD, Çin, İngiltere, Fransa ve Rusya’nın çıkarlarını koruyan bir oluşum olduğunu göstermektedir. Özellikle İslam Dünyası’nın lehine olabilecek hiçbir adımının görülmemiş olması ve bir İslam Ülkesi ile diğer batılı bir ülkenin ihtilafında açıkça taraf tutması; bilhassa Filistin sorununda Siyonistlerden yana tutum alması bu gerçeği bütün çıplaklığıyla ortaya koymaktadır.

1956: Kore'deki Türk tugayından Onbaşı Şahin Doğan Tokyo'da idam edildi. Kore savaşında Türk askerlerinin büyük kayıplar verdiklerine dair haberler geliyor.

1992: Diyarbakır’ın Silvan İlçesi'ne bağlı Susa (Yolaç) Köyü'nü basan PKK’lılar, Cami’de namaz kılıp Kur’an okuyan 10 Müslümanı hunharca şehid ettiler. Bir süreden beridir Hizbullah Cemaatine yönelik saldırılarını artıran PKK, bu sefer de dinine bağlı Susa Köyü halkını hedef seçti. Kendi kılıklarıyla köye yaklaşamayacaklarını anlayan terör zihniyetliler, asker kılığına girerek namaz ve Kur’an okuma için halkın toplandığı Cami’ye saldırdılar. Ve Allah (c.c)’ı çok seven Mazlum Susa Halkı’ndan 10 Müslüman, Allah’ın evinde, al kanlarıyla Allah’a misafir gitti.

2001: Yargıtay 8. Ceza Dairesi, Marmara Depremi’nin günah ve fuhuşun yayılmasından dolayı İlahi bir uyarı olduğunu belirten Cüppeli Ahmet Hoca'ya (Ahmet Mahmut Ünlü) verilen 2 yıl 7 ay 3 günlük hapis cezasını onadı. Böylece Türkiye’de düşünce hürriyeti ve düşünceyi açıklama hürriyetinin ne durumda olduğu gözler önüne seriliyordu. Boyalı basının da bu kararı destekler mahiyette yayın yapması insanlardaki hayreti derinleştiriyordu.

2006: Türkiye'nin ilk yargıç-savcı derneği YARSAV kuruldu. YARSAV’ın bir siyasi parti gibi açıklamaları ve özellikle Ergenekon sanıklarına destek veren açıklamalar yapması bu kurum ile ilgili kuşkuları artırdı..

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir