Dolu yağışı verimi düşürdü
Bölgede bu yıl aşırı yağışlar çiftçilerin yüzünü güldürürken, Çınar ilçesi çevresinde yağan doludan dolayı ekinleri zarar gören çiftçiler, beklentilerinin altında verim aldıklarını belirttiler.
Bölgede bu yıl aşırı yağışlar çiftçilerin yüzünü güldürürken, Diyarbakır'ın Çınar ilçesi çevresinde yağan doludan olumsuz etkilenen ekin sahipleri, başlayan hasat döneminde beklentilerinin altında verim aldıklarını belirttiler.
Bu yıl verimin çiftçilerin istediği gibi olmadığını fakat tüm aksaklıklara rağmen hasatın iyi olduğunu belirten çiftçilerden Mehmet Ekinci, "Başta yağmur fazla olduğu için ekinler zarar gördü. Son ayda ise yağmur az olduğundan dolayı verim biraz az oldu. Dönüm başı 500-600 kilo verim alıyorken, bu yıl 400 kilo kadar verim aldık. Bu son zamanlarda, bazılarının ekinleri yandı. Fazla yağmur yağdığı ve ekinler pek fazla güneş görmediği için hastlalıklar oluştu ve zarar gördü." dedi.
"Devlet, desteğini çoğalttı fakat verimi de azalttı"
Devletin çiftçilere yönelik desteklerini değerlendiren Ekinci, "Devlet bu yıl pamuk desteğini azaltığından dolayı zorluk çektik fakat buğday desteğini de arttırdı. Desteği çoğalttılar fakat verimi azalttılar. Bu yıl gübre ve ilaç fiyatları yüksekti. Devlet, başta buğday fiyatlarını açıkladı. Bu biraz azdı. Zira piyasa daha iyi fiyat verirken, ofis daha ucuza alıyor. Bunun da çiftilere biraz sıkıntısı olacaktır. Şu anda biçtiğimiz 100 dönümlük tarladan beklentimiz 60 tondan fazla. Fakat verim, tahmini olarak 40-50 ton olacak gibi gözüküyor." ifadelerini kullandı.
Bölgedeki yağışın kendi zirai kazançlarını olumsuz etkilediğini ifade eden Şeyhmus Osanmaz, "Yaşlılarımız 20-30 yıldır böyle bir mevsimin yaşanmadığını söylüyorlar. Başta aşırı yağmur yağdığından dolayı tarlalar ihtiyaçları kadar güneş görmedi. Sonrasında ise birden sıcaklık, ardından yağmur ve tekrar sıcaklık gelince ekinler zayıf kaldı. Bu yıl 50 dönüm arpa ekmiştim. 20 ton civarı arpa vermesini beklerken doludan sonra sadece 10 ton toplayabildik. Yarı yarıya verimi azaldı diyebiliriz. Gübre, mazot ve ilaçın fıyatına baktığımızda pek fazla kâr olduğunu sanmıyorum, başa baş gitmişiz." şeklinde konuştu.
Tapusuz toprak işlettiklerinden dolayı devlet desteğinden mahrum kaldıklarını söyleyen Osanmaz, "Bizim topraklar tapusuz olduğu için devlet bize destek vermiyor. Genel olarak dolunun değmediği tarla sahipleri hasat durumundan razı olduklarını, bazıları geçen yıldan daha verimli olduğunu söylüyorlar. Bölgeden bölgeye değişiyor, her yer aynı değil. Bildiğim kadarıyla Çınar bölgesinde iki kez dolu yağdı. İlk seferinde bizim tarafta yağmadı fakat ikinci yağış bizim tarlaları da vurdu ve büyük bir zarar verdi." diye belirtti.
"Çınar'da sulu topraklar dönüm başı 650-700 kilo verim veriyor."
Biçerdöver işletmecilerinden Mehmet Baki Yılmaz ise bölgedeki verimi değerlendirerek şunları söyledi:
"Kızıltepe'den ekinleri biçmeye başlıyoruz. Çınar bölgesinde olduğu gibi Kızıltepe'nin de toprağı kuvvetlidir fakat Kızıltepe'deki toprakların verimi daha çoktur. Çınar'da sulu topraklar dönüm başı 650-700 kilo verim veriyor. Fakat diğer topraklar, ortalama 450 kilo verim veriyor. Bu son yağan yağmur olmasaydı, verim daha iyi olacaktı. Bu yağmurdan dolayı verim biraz azaldı, buydağın rengi değişti. Bunun dışında, bu yılki ürüne her ne kadar dolu isabet ettiyse de önceki yıllara göre daha iyidir."
Yılmaz, "Masraflar çoğaldığından dolayı çifçiler, ekininin daha verimli olmasını istiyorlar. Fakat toprağın ne kadar verimli olacağı bellidir. Yağmur bu yıl çok iyi yağdı. Bu yıl Çınar'ın Göksu tarafında dolu yağdı. Doludan dolayı verim, bu yıl biraz daha azaldı." dedi. (Ramazan Zeren, Cihan Çetin–İLKHA)