Bu alerjiye dikkat!
Uzmanlar, mevsimsel alerjilerin en yaygın tetikleyicilerinden olan polen alerjisiyle ilgili uyarılarda bulundu.
Sağlık Bilimleri Üniversite Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Şilan Işık, mevsimsel alerjilerin en yaygın tetikleyicilerinden olan polen alerjisiyle ilgili uyarılarda bulundu.
Her ilkbahar, yaz ve sonbaharda, bitkiler aynı türdeki diğer bitkileri döllemek için küçük polen taneleri salgılıyor. Bununla birlikte burun akıntısı, hapşırma, öksürük gibi alerjik reaksiyonlara neden olan polenlerin çoğu ağaçlardan, yabani otlardan ve çimlerden geliyor.
Sağlık Bilimleri Üniversite Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Şilan Işık, havaların ısınmasıyla birlikte polen alerjisi olanlara uyarıda bulundu. Işık, polenlerin burun mukozasında meydana getirdiği iltihaplanma nedeniyle uyku bozukluğu ve baş ağrısı gibi sorunların ortaya çıktığını belirtti.
Polenlerin rüzgar yoluyla havaya salınmasıyla ortaya çıktığını ifade eden Işık, "Bu alerjenlerin vücuda gelmesiyle burun mukozasında meydana getirdiği iltihaplanma durumuna bağlı olarak, kişilerin burunlarında tıkanıklık, hapşırma, akıntı, kaşıntı ve gözlerde sulanma oluşur. Çok ilerleyen vakalarda ise uyku bozukluğu ve yine baş ağrısı gibi durumlarla da karşımıza çıkabiliyor. Bunun tanımlamanın en kolay yolu kişinin hikayesini dikkatli bir şekilde dinlemek ve kişinin kendisinde bu sıkıntıların ne zaman başladığını tanımlamasıdır." dedi.
Polenlerin yoğun olduğu dönmelerde ılık duş alınmasını tavsiye eden Işık, "Rüzgarlı havalarda dışarı çıkış saatini geciktirmesi, araba kullandığı zamanlarda camı mecbur kalmadığı sürece açmaması, evdeki pencere ve havalandırmaların uygun zamanda değerlendirilmesi, yine bununla beraber evde polenlerin yoğun olduğu zamanlarda ılık duş ile durum kontrol altına alınabilir. Bunları tamamen kontrol altına alması mümkün olmadığı durumlarda ise mutlaka uzman hekimden bu konuda görüş alınıp, tedaviye başlanması gerekebilir." diye konuştu.
Özellikle yeni kesilen çimlerin yanında gezilmemesi tavsiyesinde bulunan Işık, "Bölgemizde bahsetmiş olduğumuz polenler genellikle 'dişi kavak' olarak adlandırdığımız ağaçlardan meydana gelmektedir. Bu polenler sadece ağaçlardan değil, çim gibi yeşilliklerden rüzgarla birlikte havaya salınmaktadır. Özellikle çimlerin kesildiği dönemlerde bu maruzatı en aza indirgemek için bu gibi bölgelerden uzak durmak, kişiyi polenlerden koruyacaktır." ifadelerini kullandı. (Sedat Karatay- İLKHA)