• DOLAR 32.272
  • EURO 34.787
  • ALTIN 2401.226
  • ...
Bakan Kurum: Amacımız mağduriyetleri engellemek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Gaziosmanpaşa Kentsel Dönüşüm Bilgilendirme Toplantısında yaptığı konuşmada, Resmi Gazete’de yayınlanan kentsel dönüşüm yönetmeliğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yönetmelik ile yeterliliği bulunan firmaların kentsel dönüşüm çalışmalarını sürdürebileceğini kaydeden Kurum, düzenlemedeki amacın mağduriyetlerin yaşanmamasını sağlamak olduğunu dile getirdi.

Kurum, "İnşallah çok yakın zamanda Bakanlık olarak ülkemiz için önümüzdeki 5 yıllık kentsel dönüşüme ilişkin eylem planını açıklayacağız. Artık il il, ilçe ilçe hangi noktalarda hızlı bir şekilde dönüşüm yapmamız gerektiği ve aynı anda 50 bin konutu başlatmak suretiyle bu kentsel dönüşüm seferberliğini başlatacağız. Kentsel dönüşümde üç temel kriterimiz var. Birincisi yerinde dönüşüm. İkincisi gönüllü dönüşüm. Üçüncüsü de hızlı dönüşüm. Bu 3 temel kriter çerçevesinde de yatay mimari esaslı, sosyal alt yapısı tamamlanmış, sosyal donatıları proje içinde barındırılan, içinde millet bahçeleriyle parklarıyla bir bütün halinde projemizi gerçekleştirmek istiyoruz." dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, İstanbul'un 39 ilçesinde acil öncelikli alanların tamamında kentsel dönüşüm projelerini belediye başkanları ve vatandaşları da yanlarına alarak gönül birliği içerisinde yapmak istediklerini söyledi.

Bu kapsamda Gaziosmanpaşa'da yeni başlatacakları projelerin olduğunu kaydeden Kurum, "Gaziosmanpaşa'da 4 bin 400 konutun ilk etabının temelini atacağız. Akabinde de yıl sonuna kadar 4 bin 400 konutun temelini atarak, en geç 400 gün içerisinde de hak sahibi vatandaşlarımıza bu konutların teslimini yapacağız. Şimdiden tüm vatandaşlarımıza yeni, sağlam, güvenli konutları hayırlı uğurlu olsun. Bu süreçte vatandaşımızı hiçbir şekilde mağdur etmemeye çalıştık. Buna ilişkin de her türlü tehdidi göreve geldiğimiz günden beri almaya gayret gösteriyoruz. Bu kapsamda vatandaşlarımıza kira ve taşınma yardımı gibi birçok yardımlar yapıyoruz. Yine yayınladığımız yönetmelikler ve kanun düzenlemeler kapsamında da hem vatandaşımızın hem de yüklenicilerimizin mağduriyetlerini engelleyecek birçok düzenlemeyi de yapmaya gayret gösteriyoruz." diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, bugün Resmi Gazete'de yayımlanan, kentsel dönüşüm yapan yatırımcılar ve müteahhitlerle ilgili hayata geçirilen düzenlemeye ilişkin de şunları kaydetti:

"6306 sayılı kanun düzenleme kapsamındaki yönetmeliğimiz yayınlandı. Artık bu yönetmelik çerçevesinde kentsel dönüşüm inşaatlarında yeterli olan firmalar iş yapabilecekler. Müteahhitlerimizi 9 yeterlilik kriterine ayırdık. Bu yeterlilik kriterleri kapsamında da kentsel dönüşümde hem teknik hem mali açıdan yeterlilikleri olan firmalar bu işlere girebilecekler. Kentsel dönüşüm projelerinin yarım kalmaması adına yine bu işe girecek firmalarımızın belli oranda teminat göstererek, bu yapı yaklaşık maliyetinin yüzde 10'u oranında teminat mektubu ya da tamamlama sigortaları yapmaları kaydıyla kentsel dönüşüm firmaları bu işlere girebilecekler. Bu işleri de belediyelerimizle yürütebilecekler. Bunun gibi çok önemli düzenlemeler yaptık. Amacımız, hem yüklenicilerimizin hem vatandaşlarımızın mağduriyetini engellemek ve elzem olduğunu düşündüğümüz kentsel dönüşümün de hızlı bir şekilde tamamlanmasını sağlamak."

Bakan Kurum, konuşmasının ardından kentsel dönüşüm alanında incelemede bulundu. (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir