DTÖ'denden G20’ye çağrı: Derhal ticari gerginliği hafifletin!
DTÖ Genel Direktörü Roberto Azevedo, küresel ticarette mevcut gerginliğin giderilmesi için atılacak her türlü adımı memnuniyetle karşılayacaklarını belirterek, G20 liderlerinin Osaka Zirvesi'nde çağrıda bulunmak yerine somut tedbirler almasını beklediğini kaydetti.
EKONOMİ SERVİSİ
2019 G20 Zirvesi, 28 Haziran'da Japonya'nın Osaka kentinde düzenlenecek. Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Genel Direktörü Roberto Azevedo, Cenevre'de yaptığı açıklamada, önümüzdeki hafta en son gözetim verilerini yayımlayacaklarını ve bu verilere göre G20 ekonomilerinin tarihin en hızlı ticaret engellerini koyduğunu ve bu eğilimin hiç hafiflemediğini ifade etti. Roberto Azevedo, dünya liderlerinin derhal bu gidişata engel olması gerektiğinin altını çizdi: "G20 liderleri Japonya'da buluştuklarında sadece daha evvelki çağrılarını yinelemekle kalmamalı, daha acil somut adımlar atılması gerekiyor. Bu adımlar mevcut risklere cevap vermeli."
“TİCARET KISITLAMA ÖNLEMLERİNİN BELLİ BİR ZAMANDA AZALTILMASINI ÜMİT EDİYORUZ"
Trump yönetimi uluslararası ticaret sürtüşmelerinde daha sıkı bir şekilde ithal ürünlere vergi tarifelerini artırıyor ya da artırma tehdidinde bulunuyor. Roberto Azevedo, bu gibi ticareti kısıtlama önlemlerinin azaltılmasını beklediklerini vurguladı: "Elbette Trump Çin ve diğer ticari ortaklarla müzakere yaparken vergi tarifelerini önemli bir tartı olarak kullanıyor. Yüksek vergi tarifeleri önlemleri nasıl uygulanır? Bu adım ne gibi olumsuz sonuçlar doğurabilir? ABD hükümetinin bunları düşünmesi gerek. Ancak biz DTÖ olarak, ticaret kısıtlama önlemlerinin belli bir zamanda azaltılmasını ümit ediyoruz."
“BU SÜREÇTE HERKES MAĞLUP OLACAK”
Mevcut ticari gerginliğin sadece ticari meselelerden kaynaklanmadığını ve bazı jeopolitik unsurlarla ilişkili olduğunu dile getiren Roberto Azevedo, tarihte bunun gibi durumların hep olumsuz sonuçları olduğuna ve kimsenin fayda görmediğine işaret etti: "İlk kez ticari gerginlikler görmüyoruz. Bu tip sürtüşmeler hep olumsuz neticeler doğurmuştur. Küresel ekonomik büyüme bundan etkilenecek. Küresel arz zinciri bozulacak. Yatırım seviyesi düşecek. Belirsiz unsurlar yükselecek vs. Açıkçası kimin kazanacağını tartışmak yersiz, bu süreçte herkes mağlup olacak. Daha yoksul ve güçsüz olanlar, daha fazla kaybedecek."