• DOLAR 34.423
  • EURO 36.372
  • ALTIN 2836.624
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Çiftçiler aşırı yağışlardan etkilendi. Başak tutan buğday olgunlaşmadan yağışlardan dolayı zarar gördü. Bir de üzerine ilaçlama, gübreleme ve mazot fiyatlarının yüksek maliyeti eklenince, elinde avucunda olanı kaybetme korkusu yaşayan çiftçiler, devletin kendilerine sahip çıkmasını istiyor.

Siirt'in merkeze bağlı Pınarova köylüleri normal şartlarda buğdayda dönümüne 400-500 kilogram verim alabilirken, tohumlama döneminde yağışların aralıksız yağması, olgunlaşma dönemin de ise mevsimin yağışsız geçmesi nedeni ile buğday veriminin 250 kilogramın altına düşeceğini ifade etti.

"Böyle olursa bizler çiftçiliği bırakacağız"

Buğdaya bakıldığında yüksek bir verim gözükse de aslında durumun öyle olmadığına dikkat çeken çiftçilerden Muhammed Şükrü Deli, buğday başaklarının boş olduğunu ve mecbur kaldıkları için tarlayı hasat ettiklerini kaydetti.

Deli, "Tohumlama döneminde 2 ay boyunca yağışlar aralıksız yağdı ve buğdayın olgunlaşma döneminde ise yağışların yağmaması nedeni ile buğdayda verim düşüklüğü yaşıyoruz. Kazanç edeceğimizden dolayı değil, mecbur olduğumuz için buğdayı biçiyoruz. Buğday yükselmiş ama verim yok! Göründüğü gibi değil, başaklarda tane yok. Böyle olursa bizler çiftçiliği bırakacağız. Çünkü gübreyi 3 TL'ye alıyoruz. Buğdayı 1 TL'ye satıyoruz ve ikisi bir birini kurtarmıyor. Mazot 7 TL, gübre 3 TL ve buğdayın fiyatı da oldukça düşük. Bu şekilde çiftçiliği terk etmek zorunda kalacağız." dedi.

"Ya gübre fiyatı aşağı düşürülsün yâda buğday fiyatı yükseltilsin"

"Bin dönüm arazim var. Hepsini ekmekten vazgeçtim ve sadece 400 dönüm ekebildim. Çünkü hiçbir menfaat görmüyoruz." diyen Deli, mazot, gübre ve sertifikalı tohumun maliyeti kurtarmadığını bu nedenle sadece kendisinin değil, bütün bölgenin çiftçiliği bırakacağını savundu.

Deli, "Sadece ilaca 16 bin TL verdim ve birbirini kurtarmıyor. Devletin verdiği destek devede bir kıl kalıyor. Ya gübre fiyatı aşağı düşürülsün ya da buğday fiyatı yükseltilsin. Sadece biz değil, bütün bölge çiftçiliği bırakacak. Devlet buğday ile gübrenin fiyatını bir yapsın, herhangi bir destek istemiyoruz. Geçen yıl, bir traktör 90 bin TL'ye alınabiliyordu, şimdi ise aynı traktör için 200 milyar istiyorlar. Bu nasıl olacak, bu durum nereye kadar gidecek? Malzemenin parasını veriyoruz, elimizde bir şey kalmıyor ve boşa kürek sallamış oluyoruz." şeklinde konuştu.

"Gübre fiyatlarının yüksek olmasından dolayı zarar edeceğimizi düşünüyoruz"

Gübre fiyatlarının yüksek olmasından dolayı bırakın kar etmeyi, zarar edeceklerini bile düşündüğünü belirten Pınarova Köy Muhtarı Veysel Deli, buğday veriminin 400 kilogramdan 250 kilograma düşeceğini kaydetti.

Köy muhtarı Veysel Deli, "Şu anda hayırlısı ile 2019 hasadını yapıyoruz. Bu sene beklentimiz çok yüksekti ama arazi göründüğü gibi değil, buğday başakları boş çıkıyor. İstediğimiz verimi alamayacağımızı düşünüyoruz ve bu sene dönüm başı 250 kilogramın altına düşeceğini öngörüyoruz. Normal şartlarda dönüm başı en az 400 kilogram verim alıyorduk. Dönümüne 600 kilogramı gördüğümüz dönemler de oldu. Ancak bu sene ilaç fiyatlarının çok yüksek olması ve 20 bin TL'ye yakın bir ilaçlama yapmamız bizleri etkiledi." diye konuştu.

"Büyük maliyetlerle ekim yapmaya devam edersek elimizde bir şey kalmayacak"

Küçük desteklerle devam etmenin mümkün olamayacağını dile getiren Muhtar Veysel Deli, büyük maliyetlerle ekim yapmaya devam etmeleri durumunda ellerinde avuçlarında bir şey kalmayacağını ve çiftçilerin çok zor durumda kalacağını belirtti.

Muhtar Veysel Deli, "Devletimizin çiftçisine sahip çıkması gerekiyor. Çünkü bu günkü şartlarda masraflarımız çok. Bazı yerlerde, çiftçiler arazi kiralama yoluna gittikleri için icar parası yüksek oluyor ve artık birçok insan kendi arazisini ekemiyor. Ya kar ya da zarar edecek. Bu nedenle özellikle bu sene devletin çiftçisine sahip çıkıp buğday fiyatlarını biraz yükseltmesini umuyoruz. 2019 desteklemesinin de yükselmesi çiftçiyi ekim yapmaya itebilir." dedi. (Murat Orhan-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız