• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Enflasyonla mücadele kapsamında 1 Kasım 2018 tarihinde başlayan ÖTV ve KDV indiriminde son günlere gelindi. Önce 31 Aralık ardından 31 Mart'a kadar uzatılan ÖTV ve KDV indirimi, gelen yoğun talep üzerine yeniden uzatılmıştı. Mobilya, beyaz eşya ve araçlarda ÖTV ve KDV indirimi 30 Haziran'da sona erecek.

Uygulamaya göre, mobilya sektöründeki KDV oranı yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak uygulanırken, beyaz eşyadaki ÖTV oranları da sıfır olarak baz alınıyor. Öte yandan, konut satışlarında KDV oranı 31 Aralık 2019'a kadar yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak uygulanacak. Tapu harçlarında daha önce yüzde 4'ten 3'e indirilen oran yılsonuna kadar devam edecek.

ÖTV ve KDV indiriminin piyasaları olumlu etkilediğini vurgulayan beyaz eşya mağazası sahipleri Volkan Baş ve Harun Kara, KDV’deki indirimin sürekli olarak devam etmesi ÖTV’nin ise tamamen kaldırılması gerektiğini söylediler.

“Uygulamanın uzatılması çok iyi olur”

ÖTV indirimi ile beraber piyasada çok iyi hareketlenme olduğunu söyleyen Volkan Baş, “Beyaz eşyada 2017’den önce ile şimdiki arasındaki hareketlenmede dağlar kadar fark var. Bu bizim için çok güzel bir hareketlenme oldu. Devam etmesi bizim için de sektör için de daha iyidir. Fiyatları yüzde 7 etkiledi. Yüzde 7 indirim olunca 2 bin 500 TL’lik bir dolapta cüzi de olsa indirim oluyor. Bu da müşterinin alım gücünü biraz daha rahatlatıyor. Bu uygulamanın uzatılması çok iyi olur.” dedi.

“Devlet ÖTV’yi tamamen kaldırmalıdır”

Baş, “Bu iktidar sayesinde ÖTV’de indirim oldu. Ama daha önceleri ÖTV yoktu. Devlet ÖTV uygulaması getirdi. Böylelikle bu isim altında vergi alıyor. Aslında bu halk için yanlıştır. ÖTV isminin vurgulanarak vergi alınması yanlıştır. Bir çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, televizyon özel tüketim değil, artık bir evin temel ihtiyacıdır. Özel tüketim vergisinin kaldırılması daha iyi olur. Hem sektör hem de bizim işlerimizin daha iyi açılacağına inanıyorum. Benim kanaatime göre devlet ÖTV’yi tamamen kaldırmalıdır. KDV’de de yüzde 18 değil yüzde 10, yüzde 12 olması daha idealdir." ifadelerini kullandı.

“İnsanların alım gücü düştü. ÖTV indirimi ile hareketlenme oldu ama daha da hareketlenmesi için indirimin devam etmesi gerekiyor” diyen Baş, “Bu durum halk için çok iyi olacak. Çünkü piyasalarda hareketlenme olur. Yetkililerin daha iyi tartarak, piyasaların hareketlenmesi için elllerinden geleni yapmalıdır. ”şeklinde konuştu.

“Buzdolabı, çamaşır makinası gibi temel ihtiyaç malzemelerinde ÖTV tamamen kaldırılmalıdır”

KDV ve ÖTV indiriminin uygulandığı ilk dönemde piyasalarda ciddi hareketlenme olduğunu söyleyen Harun Kara ise şu ifadelere yer verdi:

“ÖTV indirimi ilk olarak 2018 yılında başladı. O zaman bayağı etkili olmuştu. Hem fiyatlar da bu kadar yüksek değildi. Gayet sağlıklı geçti. Sonrasında 2018 yılının Kasım ayında indirim başladı. Kasım ve aralık çok hareketli geçti. Fiyatların yüksek olması sebebiyle ÖTV indirimi iyi yönde yansımıştı. Ama şu anda ÖTV’nin devam etmesi pek etkili olmuyor. 6 aydır piyasalarda durgunluk var. Fiyatların yüksek olmasında dolar kurunun etkisi çok. Geçen senenin fiyatları ile bu senenin fiyatları arasında yüzde 30 yüzde 40, ciddi manada fark var. Geçen seneye oranla adet bazında satışlarda ciddi düşüş var. Fakat ciro bazında baktığımızda fiyatlar yüksek olduğu için cirolarımız yüksek görülebilir. Adet bazında yüzde 20 gerideyiz. Buzdolabı, çamaşır makinası, bulaşık makinası, televizyon birer temel ihtiyaç. Bunlarda ÖTV olmamalı. Vatandaş ÖTV indirimi boyunca, fiyatlarda, yüzde 6,7 indirimli aldı. İlk ÖTV indirimi olduğunda satışlar artmıştı. Mobilyada da KDV indirimi var. Bu satışları etkilediği için indirim devam etmelidir. İnşallah ÖTV tamamen kaldırılır.” (Nizamettin Aşkın-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız