• DOLAR 32.549
  • EURO 34.965
  • ALTIN 2445.806
  • ...

MARDİN - Batı illerinden getirilen ve bölgede bulunan Biçerdöverler arpa ve mercimek ekili alanları biçiyor. Son yıllarda yaşanan kuraklığın ardından bu yıl Nisan yağmurları ile yüzü gülen çiftçi, bereketli ürünü almanın sevincini yaşıyor. Nisan yağmurları nedeniyle mercimekte hasarın olduğu bildirilirken, arpa ve buğdayda ise rekoltenin verimli olduğu belirtiliyor.
Mardin’in Kızıltepe ilçesine Bağlı Gürmeşe Köyü`nde çiftçilik yapan Hasan Dinler, yaşanan kuraklıktan sonra bu yıl yaşana yağışlar ile ekinlerin iyi olduğunu aktardı. Yamanlar Köyü`nde tarımla uğraşan İzzeddin Yaman, mercimek hasadının iyi olmadığını dile getirdi.Yaman, "Buğday ve arpa iyi. Arpa bir dönümde 12-13 ölçek veriyor. Mercimek ise 150, en fazla 200 kilo veriyor. Geçen senelere göre yağış yoktu. Bu sene çok iyi." diye konuştu.
 

Mercimek ekili 15 dönümlük araziyi bir saatte biçtiklerini ifade eden Biçerdöverci Ramazan Taşdelen ise, buğday ve arpanın 25 dönümünü bir saate ancak biçebildiklerini söyledi.20 ile 25 gün arasında biçim yaptıklarını dile getiren Taşdelen, maliyetlerden şikayetçi oldu. Taşdelen, "Hersene mazot 2,50 kuruştu.Bu sene 3,50 kuruş.Masrafımız zor çıkıyor.zaten çiftçide zor durumda.Bir ton gübre olmuş bin 500 lira.Bizde pahalı biçmesek kurtarmıyor bizi.Şaşırdık kaldık.nasıl yapacağız bilmiyoruz. Biçerin deposunu daha önce 600-700 liraya dolduruyorduk şimdi ise bin, bin yüz liraya dolduruyoruz." şeklinde konuştu.