• DOLAR 32.53
  • EURO 34.977
  • ALTIN 2436.363
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bingöl Ovası'nda bu yıl 300 hektar alana ekilen mısır, buğday, arpa ve yem bitkisi tritikalenin hasadına başlanıldı. Bölge çiftçisinin son süreçte yüksek verimli yem bitkilerinin üretimine yöneldiği gözlemlendi.

Çiftliklerin kaba yem ihtiyacının sözleşmeli çiftçilik modeliyle bölgeden karşılanacağının açıklanması üzerine Bingöl Ovası'nda bu yıl yem bitkilerinin üretimi arttı.

Kaba yem açığını kapatmada alternatif ürün olarak yetiştirilen tritikalenin hasadının ardından ikinci ürün olarak mısır eken çiftçiler, böylece aynı tarladan yılda 2 kez ürün almayı amaçlıyor.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün yem bitkisi üretimi için sunduğu destek, Tarım Kredi Kooperatifi İl Müdürlüğünün yüzde 50 hibesi sayesinde üretim yapan çiftçiler, hasat edilecek yeme alım garantisi verilmesinden memnun olduğunu dile getirdi.

"Sulama kanalları onarılırsa birim alandan daha fazla verim elde edilecek"

Bingöl Ovası'nda bu yıl ekilen mısır, buğday, arpa ve tritikale hasadını yerinde inceleyen Bingöl Ziraat Odası Başkanı Mustafa Karaarslan, Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün yem bitkisi üretimi için sunduğu destek, Tarım Kredi Kooperatifi İl Müdürlüğünün yüzde 50 hibesi sayesinde üretim yapan çiftçileri desteklemesi sayesinde kentte boş tarla kalmayacağını belirterek, yatırımın çiftçileri ikinci ürünü üretmeye yönlendirdiğini söyledi.

Karaarslan, şunları söyledi: "Bu alanlar yıllarca boştu. Sadece hayvan otlatma yeriydi. SÜTAŞ tarafından büyük bir alanda silajlık buğday ekimi yapıldı. Şu anda hasadı yapılmakta. Bu hasat bittikten sonra ikinci ürün olarak silajlık mısır üretilecek. Bu da çiftçilerimize büyük bir kazanç getirecek, diğer çiftçilerimiz de kendi tarlalarında uygulamaya çalışacaktır. Bingöl Ovası'ndaki sulama kanallarının onarılması halinde birim alandan daha fazla verim elde edilecek. SÜTAŞ'ın buraya gelişi çiftçilerimiz için büyük önem kazanmıştır, çiftçilerimiz açısından gelir kaynağıdır. Çiftçilerimiz yem bitkilerinin üretimi konusunda büyük çaba içindedir."

"Bölgede yem bitkilerine yoğun talep var"

Bingöl Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Erdoğan Yener de ilk defa silajlık hububat hasadı yapıldığını dile getirerek, "İnşası devam eden yatırımla hayvancılık büyük bir ivme kazanacak. Çiftçilerimize büyük gelir kapısı oluşacak. İlk kez ticari amaçla tritikale ekimi yaptık. Dekara 25 kilogram tohum uyguladık ve dekar başına yaklaşık 2 ton rekolte bekliyoruz." dedi.

Bölgede yem bitkilerine yoğun talep olduğuna işaret eden Yener, şunları söyledi:

"Bulunmuş olduğunuz alanda silajlık tritikale hasadı gerçekleşiyor. İlimizde ilk defa hayvanların ihtiyaç duymuş olduğu kaba yemi karşılamak adına silahlık hububat ekimi gerçekleşti. Şu anda bunun hasadı gerçekleşiyor. Bu bize nasıl bir avantaj sağlıyor, çiftçilerimiz daha sadece bir defa topraklarını değerlendirebiliyorlardı. Hububatı silaja biçmeleri neticesinde 2 defa ürünün hasadı etme imkânı bulacaklar. Nasıl; birincisinde sonbaharın Eylül-Ekim aylarında ekmiş oldukları hububatı haziran ayında kaldırıp, hemen akabinde silajlık mısır ekimi gerçekleştirip birim alanında 2 verim almış olacaklar. Bu da zor zamandan geçen çiftçinin kazanç miktarını artıracak.  Öte yandan da hayvancılığın kaba yem ihtiyacının karşılanması adına güzel bir şekilde bir girdi sağlayacaktır."

Bölge ve Bingöl için büyük bir yatırım gerçekleştiğini söyleyen Yener, "170 milyon doların üzerinde bir rakamla büyük bir yatırım gerçekleşiyor. Türkiye'nin en büyük entegre tesisi gerçekleşiyor. SÜTAŞ Doğu-Güneydoğu Anadolu sütçülük projesi. Bu yatırım ilimizi çevre illeri süt bölgesine çevirecek olan bir proje. Burada da çok ciddi bir kaba yem ihtiyacı olacak. Çiftçimiz daha evvel yapmadığı işleri burada yapacak kazanç sağlayacak bununla. Diğer bölgelerde incelemeler yaptığımız zaman insanların hayvancılıktan çok ciddi kazançlar elde ettiğini ama maalesef bölgemizde satış kapısı olmadığından dolayı ürün alma garanti olmadığından dolayı çiftçimiz cesaret edip de üretim yapamıyordu. Tarlaları ve ahırları boş kalıyordu. SÜTAŞ yatırımı gibi bir yatırımın gerçekleşmesi ile çiftçilerimiz artık ürün alma garantisi ile sözleşmeli öğretim modelleri ile hem ürününü satma garanti sağlamış olacak,  hem de ihtiyaç duyacağı diğer zamanlarda hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin ihtiyaç duyacağı kaba yemi temin etme noktaları oluşacaktır. Bu yatırımda ilimizin seçilmesi çok büyük bir şans, çok büyük bir nimet. İnşallah en güzel şekilde değerlendirecek çiftçilerimiz."

"Tiritikale yüksek verimi sebebiyle çiftçilerimize öneriyoruz"

Bingöl Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Subhi Çetkin ise "Şu anda yapmış olduğumuz çalışma Bingöl'de yeni yem bitkileri olsun, hububat olsun bu tür çalışmalar ile alakalı olarak tiritikale bitkisi ekildi, hasadı yapılıyor. Yeni bir hububat çeşidimiz. Tiritikale buğday ve çavdarın melezlemesinden oluşan yeni çeşidimiz. Hayvancılıkta sütçülükte öneriyoruz. Buğday ve arpanın örneğin dönümde 300 ve 400 kilonun alındığı tarlada tiritikale de ise iki katına çıkan verimi ile sütçülükte çiftçilerimize öneriyoruz. Tritikale bisküvi yapımında da kullanılıyor ve ön planda tutuluyor." diye konuştu.

"Üretim olmazsa olmazımızdır"

Tarım Kredi Kooperatifi olarak çiftçinin yanında olduklarını dile getiren Çetkin, şunları söyledi:

"Tarım Kredi Kooperatifi olarak çiftçimizin yanındayız. Gübre ve tohum desteğinde olsun mazot desteğinde olsun onların yanındayız. Hayvancılıkta girdiler çok yüksek olduğu için daha fazla üretime yönelmemiz lazım. Üretim olmazsa dışa bağımlılık devam ederse kazanç olmaz. Ekip biçmemiz lazım. Üretime daha fazla yönelmemiz gerekiyor. Boş arazilerimizi ekip değerlendirelim. Bingöl'de Tarım Kredi Kooperatifi olarak, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olsun çiftçilerimizin emrinde her türlü desteği sağlamak için varız. İlimiz üretim için istenilen seviyede olmazsa da son zamanlarda üretime yönelik gelişmelerde bizleri umutlandırıyor." (Nihat Kanat-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız