Rusya ile 100 milyar dolarlık ticaret mümkün
ASKON Başkanı Aydın, Türkiye ile Rusya arasında turizm, gıda, sanayi ve inşaat alanlarındaki işbirliğinin geliştirilmesiyle iki ülke arasında 100 milyar dolarlık bir ticaret hedefine ulaşmanın mümkün olduğunu ifade etti.
EKONOMİ SERVİSİ
Rusya’nın İstanbul Başkonsolosu Andrey Podelyshev’in ASKON ziyareti kapsamında düzenlenen toplantıda konuşan Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, son yıllarda Türkiye ve Rusya arasında karşılıklı ilişkilerin artarak devam etmesinin iş insanlarını çok mutlu ettiğini ve Rusya’da 300 bin civarında girişimci iş insanlarının bulunduğunu söyledi. Rus şirketlerinin de şu anda Türkiye’de 10 milyar dolar yatırımı olduğuna değinen Aydın, amaçlarının karşılıklı dengelerin de korunarak ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkartacak yeni yollar bulmak olduğunu ifade ederek, “2018 yılını 26 milyar dolarlık bir ticaret hacmi ile kapattık” dedi.
GELİŞEN İLİŞKİLER HEDEFE ULAŞACAK
Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin 6 milyon Rus turisti misafir ettiğini de vurgulayan Aydın, “50 milyon turisti aşacağımız turizm dönemimizde bu sayıyı da inşallah daha çok arttıracağız. Rusya ile gelişen ilişkilerimizin bizi hedeflerimize ulaştıracağı kanaatindeyiz” şeklinde konuştu. Türkiye’nin Rusya’dan mineral yakıt, petrol, bitümlü maddeler, demir metalleri, demir metal ürünleri, hububatlar, alüminyum ve alüminyum ürünleri, gübre ve yağ ürünleri ithal ettiğini aktaran Aydın, meyve ve kuru yemiş, sanayi ve teknik donanım, mekanik araçlar, tezgahlar, ulaşım araçları, giyim ürünleri, tütün ve tütün yerine geçen işlenmiş maddeler de ihraç ettiğini bildirdi.
“TÜRKİYE, BATI İLE Mİ YOKSA RUSYA İLE Mİ BERABER YÜRÜYECEK?” TARTIŞMASI
Toplantıda konuşan Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosu Andrey Podyelışev, Türkiye ile Rusya’nın işbirliğinin hızla arttığına işaret ederek, “Basında zaman zaman ‘Türkiye, Batı ile mi yoksa Rusya ile mi beraber yürüyecek?’ tartışmalarına rastlıyorum. Bu bakış açısı Batı tarafından oluşturuluyor ve aynı bakış açısı eski Sovyet ülkelerine de kabul ettirilmeye çalışılıyor. Halbuki Rusya, 1990’lı yıllardan başlayarak Avrupa Birliği ve Batı ülkeleriyle ilişkilerini geliştirmeye yönelik çalışmalara başladı. ‘Doğu İşbirliği’ adını koydukları ve Avrupa Birliği tarafından 2010 yılında başlatılan bir program, eski Sovyet ülkelerine Batı’nın avantajlarını gösterip, Batı’nın avantajları daha yüksek, çokmuş gibi Rusya’dan kopmalarını istiyorlardı. Halbuki, Rusya Federasyonu açık bir şekilde Avrupa Birliği tarafına hareket etme ve işbirliği geliştirme isteğinde oldu. Zira, biz diyaloğun eşit ve adaletli bir şekilde devam etmesinden yanayız” ifadelerini kullandı.
VİZE KONUSUNDA ÇALIŞIYORUZ
Türkiye ile Rusya arasında vizelerin kaldırılması yönünde süren görüşmelerin nasıl gittiğinin sorulması üzerine Başkonsolos Podyelışev “Hem yeşil pasaport hem de umumi pasaport sahiplerine yönelik görüşmeler sürüyor. Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı’nın daha önce defalarca belirttiği üzere maalesef Rus ve Türk güvenlik teşkilatları arasındaki işbirliği yeterli seviyede değil. Suriye’den önemli ölçüde tehdit geliyor. Militanların, Suriye’den Türkiye’ye geçtikten sonra Türk vatandaşlığı alıp Rusya Federasyonu’na giriş yapmasının önünü alacak güvence şart. Bu yönde görüşmeler sürüyor. Türkiye’de 3.5 milyon Suriyeli var. Onların ne kadarının ne kadar güvenli olduğu konusunda şüphelerimiz var. Ancak yetkililerimiz görüşmelere devam ediyor ve bu konunun yakın zamanda çözüme kavuşacağından umutluyum” ifadelerini kullandı.