• DOLAR 34.37
  • EURO 37.075
  • ALTIN 2971.612
  • ...

12 Haziran Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü münasebetiyle Şanlıurfa Valiliği Açık Kapı Birimi ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından çocuklara yönelik bir program düzenlendi.

12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü münasebetiyle bir basın açıklaması yapan Şanlıurfa Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hasan Bilici, kurumlarının, çocuk işçiliğinin azaltılması ve nihai olarak ortadan kaldırılması konusunda toplumsal farkındalık oluşturan çalışmalar sürdürdüklerini söyledi.

Bilici,  2019 yılı itibariyle 5709 çocuğu ailesinin yanında desteklediklerini, ayrıca İl Müdürlüğüne bağlı 11 ilçedeki hizmet merkezlerinde "Çocuk İşçiliği ile Mücadele" kapsamında uzman personellerden oluşan mobil ekipler oluşturulduğunu, mobil ekiplerin sokak sokak dolaşarak çalıştırılan ve dilendirilen çocuklar hakkında gerekli sosyal inceleme ve değerlendirmeler yaptığını ifade etti. Bilici, bu durumdaki çocukların ailelerine ve ilçede risk altında bulunan diğer çocukların ailelerine de çocuk işçiliği ile mücadele konusunda farkındalık oluşturmak, bilinçlendirmek amacıyla belli periyotlarla seminerler düzenlendiğini ve eğitimler verildiğini söyledi.

Bilici, çocuk işçiliği ile mücadele konusunda samimiyetle tüm çalışmaların takipçisi olduklarını ve nihai sonuç elde edilene kadar kararlı bir şekilde mücadele edeceklerini ifade etti.

Programa, Şanlıurfa Vali Yardımcısı Bahadır Güneş, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hasan Bilici ile çocuklar katıldı.

12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 2002 yılında dünyada çalışan milyonlarca çocuğun içinde bulunduğu olumsuz duruma ve yaşadıkları ağır koşullara dikkat çekmek için 12 Haziran gününü "Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü" olarak belirlemiştir. 2002'den bu yana her yıl için bir tema belirlenerek bu çerçevede çocuk işçiliğinin önlenmesi konusunda toplumsal bilincin artırılmasına yönelik çeşitli etkinlikler yapılmaktadır.

Yoksulluk, eğitime ulaşamama, göçler, geleneksel bakış açısı ve ailenin rolü, ucuz işgücüne olan talep, yasal düzenlemelerin ve bu düzenlemelerin yaşama geçirilmesindeki yetersizlik, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çocukların çalışma ve çalıştırılma nedenleri olarak karşımıza çıkmaktadır.

"Çocuk İşçiliği" terimi, 12 yaşın altında olup herhangi bir sektörde çalışanlar, 12-14 yaş aralığında olup fiziki olarak yapamayacağı işlerde çalışanlar veya hangi yaşta olursa olsun sağlık açısından zararlı işlerde istihdam edilen veya zorla çalıştırılan, çalışmak zorunda bırakılan çocukları kapsamaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 50. maddesi, "Kimse, yaşına, cinsiyetine ve gücüne uymayan işlerde çalıştırılamaz. Küçükler ve kadınlar ile bedeni ve ruhi yetersizliği olanlar çalışma şartları bakımından özel olarak korunurlar." hükmünü taşımaktadır. (Abdurahman Uğurlu-İLKHA)