• DOLAR 34.388
  • EURO 36.852
  • ALTIN 2968.442
  • ...
Tarihte Bugün
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN-11 HAZİRAN

MÖ 1184: Truva savaşı: Savaş Yunanistan’da yerleşmiş Akalar ile şimdiki Çanakkale’yi yurt edinmiş Truvalılar arasında gerçekleşir. Efsanelere göre savaşın nedeni farklı bir şekilde anlatılmışsa da Akaların ticaret yolu üzerinde stratejik öneme sahip Truva’yı almak istemesi savaşın asıl sebebi olmaya daha yakındır. Efsaneye göre 10 yıl Truva’yı kuşatan Akalar başarı elde edemeyince bir savaş hilesine başvurur ve tahtadan büyükçe bir at yapıp içine de en iyi savaşçılarını yerleştirerek Truvalılara barış hediyesi olarak sunarlar. Bu yolla kalenin içine girmeyi başaran Akalar gece kapıları gizliden açar ve tüm Aka savaşçıları içeri girerler. Burada büyük bir katliam yapan Akalar sonunda Truvalıları tarih sahnesinden silerler. Akalar tarafından yapıldığı ileri sürülen tahta at da Truva atı olarak isimlendirilir.

1868: Kızılay " Hilal-i Ahmer " adıyla kuruldu. Mecruhin ve Marda-yı Askeriyye İmdat ve Muavenet Cemiyeti adı altında kuruldu.

1910: Sularda yaptığı araştırma ve keşiflerle ve bu çalışmalarını belgesel çalışması haline getirmekle tüm dünyanın takdirini ve sempatisini kazanan Fransız okyanusbilimci  Jacques Cousteau doğdu. Kaptan Cousteau’nun deniz maceraları tüm dünya televizyonlarında büyük bir ilgi ile izlenmiş ve bu alanda adeta bir çığır açmıştır.

1913: 31 Mart ayaklanmasını bastıran Harekat Ordusu'nun komutanı, Sadrazam ve Harbiye Nazırı Mahmut Şevket Paşa düzenlenen bir suikast ile öldürüldü. Meşrutiyeti zorla dayatan ve Halife’nin etkinliğini azaltmak isteyen İttihat ve Terakki’nin eylemlerine karşı bir gurup asker, bürokrat, siyasetçi ve alimin başlattığı eylemi kanlı bir şekilde bastırma niyetinde olan İttihatçılar Padişah’tan da bağımsız bir şekilde yine kendileri gibi İttihatçı olan Selanik’teki 3. Ordu Komutanı Mahmut Şevket Paşa’yı çağırırlar. Mahmut Şevket Paşa kendisinden bekleneni fazlasıyla yerine getirecek kadar gözü kara bir İttihatçıdır ve muhalif bir hareketi mümkün olan en sert ve en kanlı bir şekilde bastıracak kadar öfkelidir. Nihayet beklenen olmuş ve İttihat ve Terakki muhalifleri şiddetle dağıtılmış, orada öldürülenlerin yanısıra yakalananlar da idam edilmişlerdir. İttihatçıların ve Mahmut Şevket’in yaptıkları bununla da sınırlı kalmamış Osmanlı’nın son şansı olan II. Abdülhamit İttihatçılara ayak diremenin bedelini ödeyerek tahttan indirilmiş öldürmekten son anda vazgeçen İttihatçıların insaflı kararıyla ailesi ile beraber Selanik’e sürgüne gönderilmiştir. Mahmut Şevket bunca keyfiliğin bedelini suikaste uğrayarak canıyla ödemiştir. 

1929: İstanbul'da hayat pahalılığı 1914'ten 1929'a 16 kat arttı. Cumhuriyetin kazanımlarından bahseden kitapların ekonomik göstergelerden bahsetmemesi acıları dindirmemiş ve dünyanın en mümtaz toplumunun bir kaç yıl içinde dünyanın en geri toplumu haline nasıl geldiğini unutturamamıştı.

1933: Cumhuriyetin ilanının 10'uncu yıldönümünü kutlama kanunu çıkarıldı. Cumhuriyetten umduğunu bulamayan halk, cumhuriyetin yıldönümlerini kutlamada isteksiz davranınca kutlama kanunları çıkartılarak halkın ilgisi sağlanmaya çalışılmış fakat zaman bunun da yeterli bir önlem olmadığını göstermiştir.

1940: II. Dünya Savaşı: İngiliz kuvvetleri İtalya'daki Ceneviz ve Torino kentlerini bombaladı. İtalyan Hava Kuvvetleri Malta adasına ilk saldırılarını gerçekleştirdi. Norveç iki ay süren direnişin ardından Nazi ordularına teslim oldu.

1960: 27 Mayıs darbesinin altüst ettiği ekonomik durumu düzeltmek için, ekonomik faaliyetlerde bulunma yerine hazineye yardım kampanyası düzenlendi. 8 Haziran'da ordu mensupları alyanslarını hazineye bağışladılar. 11 Haziran'da halkın bağışları kabul edilmeye başlandı. İşçilerin, memurların katıldığı kampanya aracılığıyla hazinede yüklü miktarda altın ve mücevherat birikti. Kampanya hakkında daha sonraları, halktan alınan alyanslarla askeri lojmanlar yapıldığına ilişkin söylentiler çıktı. Darbelerin yolaçtığı maddi-manevi zararların tazminatını her zaman olduğu gibi yine halk ödemiştir.

1966 : Genel Kurmay Başkanı Tural, orduya bir genelge yayınladı: "Nurculuk tehlikesini birliklere anlatın." Dedi. Cumhuriyet tarihi döneminde İslam ve dini duyarlılık çeşitli isimler takılarak sürekli bir şekilde tehdit olarak gösterilmiş fakat İslam Milletinin İslama bağlılığı ortadan kaldırılamamıştır.

1967: İsrail ve Arap komşuları arasında altı gün süren savaş Birleşmiş Milletlerin araya girmesiyle sona erdirildi. Zira siyonistler işlerini bitirmiş topraklarını sekiz kat genişletmiş ve sıra Birleşmiş Milletler marifetiyle Siyonizmin bu kazanımlarının ebedileştirilmesine gelmişti. BM Siyonist İsrail’e her dönemde büyük bir sadakatle hizmet elini uzatmış ve uzatmaya devam etmektedir.

1973 : Mardin Kızıltepe'de özel arabası içerisinde silahla öldürülen AP Milletvekili Abdürrahim Türk'ün lideri olduğu 'Kanco' aşireti mensupları ile, kendilerine düşman saydıkları ve Türk'ü öldürdüklerini öne sürdükleri 'Bup' aşireti mensupları arasında çıkan çatışmada 12 kişi öldü.

1973: Güney Afrika'da Siyah rektör atanmasını isteyen 1500 öğrenci üniversiteden uzaklaştırıldı. Siyahların kendi vatanlarda çektiği eziyet ve acılar bununla sınırlı değildi ve doksanlı yıllara gelene kadar Güney Afrika’lı siyahlar çok daha büyük bedeller ödeyecekti.

1974: Libya Hükümeti, Ankara'da yapılan Kocatepe Camii için 4.800.000 TL. bağışta bulundu.

1978: Cezaların bir kısmını tecil eden 'İnfaz Kanunu' yürürlüğe girdi ve mahkumların salıverilmesine başlanıldı.

1987: Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye'yi yeniden "İşçi haklarını çiğneyen ülkeler" listesine aldı. Gerekçe; iş yasalarıyla anayasa maddelerinin Türkiye'nin imzaladığı uluslararası sözleşmelere aykırı olmasıydı.

1997: Adalet Bakanı Şevket Kazan, Genelkurmay'ın brifingine katılan Ankara Adliyesi ve DGM'de görevli hakim ve savcılar hakkında soruşturma açtırdı. Ama çabası boşunaydı; çünkü kısa süre sonra 28 Şubat Postmodern darbesi çerçevesinde brifing alan hakim ve savcılar Refah Partisi ve mensupları hakkında karar vereceklerdi.

1997: Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde irticaya karşı Batı Çalışma Grubu oluşturulduğu bildirildi. BÇG diye meşhurlaşan bu oluşumun darbeler palanladığı ve hükümetler aleyhinde çalıştığı sonradan anlaşılacak ve BÇG mahkeme salonlarına taşınacaktır.

1999: Bakanlar Kurulu 13 Mayıs 1999 tarihinde Fazilet Partisi'nden milletvekili seçilen Merve Kavakçı'yı vatandaşlıktan çıkarma kararı aldı. Merve Kavakçı kararın iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açtı.

2001: 1995’te ABD'nin Oklahoma City kentinde 168 kişinin öldüğü saldırıyı düzenleyen Timothy McVeigh zehirli iğneyle idam edildi.

İnfaz işlemi, cezaevinde kurulan kapalı devre televizyon sistemi aracılığıyla Oklahoma saldırısı kurbanlarının yakınlarından oluşan 300’den fazla kişi tarafından izlendi.

2005: Anıtkabir’de ilk kez Ata'ya saygı gecesi düzenlendi. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına'nın himayesinde düzenlenen geceye Türk Silahlı Kuvvetler komuta kademesi ile CHP Genel Başkanı Baykal ve DSP Genel Başkanı Zeki Sezer de katıldı.

Darbeci ve müdahaleci zihniyetlilerin Türkiye tarihi boyunca en çok sığındıkları yer olan Atatürk ve ilkeleri, artık Anıtkabir destekli bir seremoniye dönüşüyordu. Onlara göre Ata’ya saygılarını ifade ettikleri sürece canlarının her istediğini yapabilirlerdi ve buna da kimsenin karşı çıkma hakkı olmamalıydı.

2005: Molla Sadreddin Yüksel'in kızı ve Şehid Metin Yüksel'in ablası Âlime Süreyya Yüksel, Hakk'ın rahmetine kavuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir