• DOLAR 32.452
  • EURO 34.753
  • ALTIN 2436.25
  • ...
Ban Ki-mun: israil Durdurulmalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun Filstin yönetiminin Batı Şeria’da devlet inşa etme yolunda aldığı mesafeyi korumasının ve diğer alanlarla sınırını birleştirme ihtiyacının büyük önem taşıdığını ifade ederek, “Doğu Kudüs dahil, Batı Şeria’da yeni yerleşim alanı açılması uluslararası hukuka ve yol haritasına aykırılık içeriyor ve kesinlikle sona erdirilmesi gerekiyor” ifadesini kullandı.

İsrail’in yerleşimleri dursun

BİRLEŞMİŞ Milletler Genel Kurulu’nun iki devletli yapı ile ilgili 181 sayılı kararı almasından bu yana 65 yıl geçtiğini belirten BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, çözüm için hem Filistinli hem de İsrailli liderlerin siyasî irade ve cesaret göstermesini istedi. Ban, 29 Kasım Filistin Halkıyla Uluslar arası Dayanışma Günü vesilesiyle bir mesaj yayımladı. Ban mesajında “Hem Filistinlilerin hem de İsraillilerin kabul ettiği iki devletli çözüme ulaşmak için çok zaman geçti. Ortadoğu’ya gerçekleştirdiğim son ziyaret esnasında Gazze ve İsrail’de şiddetin tehlikeli bir şekilde tırmandığını gördüm. Özellikle de sorunun çözümsüz kalmasının siviller için ne kadar korkunç sonuçlar doğurduğunu gözlemledim. Ortadoğu’nun hızla ve derinden değiştiği bir dönemde barış için herkesin acilen daha fazla çaba harcaması gerekiyor” dedi.

İSRAİL, DUVAR ÖRMEYE DEVAM EDİYOR

FİLİSTİN Yönetiminin Batı Şeria’da devlet inşa etme yolunda aldığı mesafeyi korumasının ve diğer alanlarla sınırını birleştirme ihtiyacının da aynı derecede önem taşıdığını ifade eden Ban, “Doğu Kudüs dahil, Batı Şeria’da yeni yerleşim alanı açılması uluslar arası hukuka ve Yol Haritasına aykırılık içeriyor ve kesinlikle sona erdirilmesi gerekiyor” ifadesini kullandı. Tek taraflı olarak atılacak adımların uluslar arası topluluk tarafından kabul görmeyeceğini belirten Ban, yıkım ve arazilere el koyma yerine doğru bir şekilde yerleşim planı yapılması gerektiğinin altını çizdi. Ban, şunları ekledi: “Uluslar arası Adalet Divanı’nın tavsiye niteliğindeki kararına rağmen İsrail, Batı Şeria’da duvar örmeye devam ediyor. Yerleşimciler tarafından uygulanan ve Filistinlilerin yaralanması ve mallarının zarar görmesiyle sonuçlanan şiddet olaylarındaki artıştan dolayı da ayrıca endişe duyuyorum.”

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir