“Esnaf bayram alışverişinde umduğunu bulamadı”
Ramazan Bayramı'na yaklaşırken alışveriş yapması beklenen vatandaşlar bu sene esnafın yüzünü güldürmedi. Ekonomik sıkıntıların olduğunu belirten vatandaşlar, bu sebepten dolayı bayram alışverişini doğru düzgün yapamadıklarını ifade etti.
Son günlerde ekonomik zorluklar yaşadıklarını ve bayramı umut olarak gördüklerini ama bayrama çok az bir süre kalmasına rağmen umdukları satışı yapamadıklarını dile getiren esnaf, "Ramazan Bayramı’na saatler kaldı ama maalesef alışveriş yapmaya gelen insanların sayısı çok az. Gelenlerin çoğu kuru kalabalık, önceki bayramlara göre şu anda yarı yarıya bir düşüş var." ifadelerini kullandılar.
Siirt’in en işlek caddelerinden olan Güres Caddesi esnafı, her zaman bayramlarda satışlarının çok iyi olduğunu, ancak bu bayramda bekledikleri hareketliliğin olmadığını söyledi. Esnaf, piyasada genel olarak yaşanan durgunluğun fiyatlarındaki artıştan kaynaklanabileceğini kaydetti.
“Geçen bayram 2-3 kilo alan vatandaş şimdi ise 250 gram istiyor”
Bayram öncesi alış verişe çıkan vatandaşların ekonomik nedenlerden dolayı alış veriş yapamadığını ifade eden çarşı esnafından Yunus Çelik, önceki bayramlarda satışlarının çok daha iyi olduğuna dikkat çekti.
Çelik, "İnanın durumlar çok kötü, esnaf kan ağlıyor. Bayrama sayılı günler kaldı ama halen iş yok. Vatandaşta da para yok. Geçen bayrama göre işlerimiz yüzde 90 düşmüş vaziyette. Normalde bu saatlerde vatandaş alışveriş yapmak için kuyruğa girerdi ama insanlar bir şey almadan boş geçiyor. Kimsede bir şey alacak para kalmadı. İnsanlar sadece fiyat sorup gidiyor. Geçen yıl çifte kavrulmuş lokum 15TL’ydi bu yıl 20 TL, kaysı 6 TL’ydi 12 TL’ye yükseldi, kuru üzüm 10 TL’ydi oldu 20 TL, hurma 6 TL’ydi o da oldu 12 TL, kolonya 4 TL’ydi oda bu sene 12 TL oldu, her şeye yüz de yüz zam geldi. Geçen bayram 2-3 kilo alan vatandaş şimdi ise 250 gram istiyor. Bayram hazırlığına 15 gün önceden başladık ve dedik ki son günler işler açılacak ama daha kötüye gitti, mallar elimizde kaldı." ifadelerini kullandı.
“Gelirimiz giderimizi karşılamadığı için alış veriş yapmakta zorlanıyoruz”
Piyasada geçen seneye rağmen oldukça fark olduğunu belirten vatandaşlardan Menduh Yıldız, meyve, sebze, giyim ve ulaşım da büyük artışlar yaşandığını bu nedenle insanların alım gücünün de azaldığını ve giderinin gelirini karşılamadığı için alış veriş yapmakta zorlandığını söyledi.
Yıldız, “Ben Urfa’da kalıyorum ama her sene kendi memleketimde bayramı geçiriyorum ve geçen sene de burada olduğum için fiyatlardaki farkı gördüm. Fiyatlar oldukça yükselmiş ve insanların da alım gücü azalmış. Vatandaş istediği gibi bayram alışverişini yapamıyor. Eski dönemlere göre alamıyor, giyemiyor, yiyemiyor, içemiyor ama yine de insanlar mutlu ve alışverişe çıkmışlar elinden geldiği kadar bir şeyler almaya çalışıyor. Tabi bizler de aylıkla çalıştığımız için alış veriş yapmakta zorlanıyoruz. Çünkü gelirimiz giderimizden daha fazla olduğu için bir birini karşılamıyor. Enflasyon da yükseliyor.” ifadelerini kullandı.
“Bayram alıverişine geldim ama evdeki hesap çarşıya uymuyor”
Siirt’in Baykan ilçesine bağlı Veyselkarini beldesinde oturan ve Siirt merkeze alışveriş yapmaya geldiğini belirten vatandaşlardan Metin Önerge, bayram alıverişine geldiğini ama evdeki hesabın çarşıya uymadığını ifade etti.
Önerge, "Ben piyasaya bakıyorum, fiyat pahalılığından dolayı kimse istediğini alamıyor. Alacağım eşyaya bakıyorum birde cebime bakıyorum birbiri ile denkleşmiyor. Fiyatlar çok yüksek, bir kilo şeker 13 TL ve bu bölgenin genlerinin çoğu da işsiz. Ne yapsınlar? Ben buraya şeker, kola, bisküvi almaya geldim ama evdeki hesap çarşıya uymuyor. Bu bölgede fabrikalar yok ve her şeyimizi bilek gücü ile kazanıyoruz. Buralarda fabrikalar kurulsa insanlara iş imkânı sağlansa ve bütün gençler de çalışıp evine bir ekmek götürebilseydi her şey çok daha güzel olurdu.” şeklinde konuştu.
“Geçen yıl bir pantolon 25 TL’ye satılıyordu şimdi ise 40 TL olmuş”
Kendi memleketinde iş olmadığı için sürekli başka memleketlerde çalışmak zorunda kaldığını dile getiren gençlerden Muhyettin Özalp, her sene bayramın gelişiyle memleketine geldiğini ve tezgâh açarak pantolon sattığını belirtti.
Fiyatların çok yüksek olduğundan vatandaşın alışveriş yapamadığını belirten Özalp, “Çünkü Siirt’te en büyük sıkıntılardan biri iş sıkıntısı ve insanların alım gücü yok. Devlet yetkililerine seslenmek istiyorum; lütfen buraya yatırım yapsınlar. Fabrikalar açsınlar, gençleri mahallelerden toplasınlar. Gençler boşta kalmaktan ve yapacakları bir işlerinin olmayışından dolayı uyuşturucuya bağımlı hale gelmişler. Yukarıda bulunan varoş mahallelerine devletin bir el atması gerekiyor. Geçen yıl satışlarımız çok iyiydi ama bu yıl fiyatlar yükseldi. Geçen yıl bir pantolon 25 TL’ye satılıyordu şimdi ise 40 TL olmuş, vatandaş alamıyor. Millet açtır aç.” şeklinde konuştu.
“Müşteriler fiyat sorup almadan gidiyorlar”
Sağlık Meslek Okulunda öğrenci olduğunu ve bayram harçlığını çıkarmak için bayram şekeri sattığını ifade eden Özgür Ekinci, müşterilerin fiyat sorup almadan gittiğini söyledi.
Ekinci, “Her yıl bayramda harçlığımı çıkarmak için tezgâh açıp bayram şekeri satıyorum ama işler bu yıl çok kesat, bir müşteri geliyor fiyat soruyor, tabi fiyat da biraz pahalı olunca kaçıp gidiyor. Ne yapalım durum bundan ibaret. Geçen yıl bayram şekeri 5 TL’ydi olmuş 10 TL, fiyatlara yüzde yüz zam gelmiş. Görünüşe göre mallar elimizde kalacak. Ya geri vereceğiz yâda ucuza satacağız.” dedi.
“Geçen bayram ve bu bayram da benim işlerimde düşüş olmadı”
İşlerinin çok iyi gittiğini söyleyen kolonya satıcısı Burak Şendur, geçen bayram ve bu bayramda işlerinde her hangi bir düşüş olmadığını ve yaklaşık 50 ton kolonya sattığını söyledi.
Benim işlerim bu bayramda daha iyi ve her sene de ekonominin de daha iyiye doğru gittiğine inanıyorum yeter ki insanlar olumsuz düşünmesinler. Zaten hep olumsuz düşünürsen olumsuz olur. Allah’a tevekkül edeceksin gerisini Allah sana verecek. Herkes ekonominin battığını söylüyor. Yok öyle bir şey, herkes 6-7 milyarlık telefon kullanıyor.” diye konuştu.
“1,25 TL olan çorabı herkes 1 TL’ye vermemi istiyor”
Annesine katkı sağlamak amacıyla her bayramda çorap tezgâhı açan 14 yaşındaki ortaokul öğrencisi Hasan Baran, bu sene işlerin çok kötü olduğunu kaydetti.
Baran, “Her bayramda anneme katkıda bulunmak için çorap satıyorum ama bu bayramda işlerim çok kötü, hiç kimse çorap satın almıyor. 1,25 TL olan çorabı herkes 1 TL’ye vermemi istiyor hatta bazıları da 50 kuruşa istiyor ama ben vermiyorum, müşteri de almadan gidiyor. Geçen sene işlerim çok iyiydi millet alışveriş yapıyordu ama bu sene çok kötü, geçen arife 3 bin TL satış yapmıştım bu sene ise 100-200 TL satış yapmışım.” dedi.(Murat Orhan-İLKHA)