• DOLAR 34.089
  • EURO 38.114
  • ALTIN 2839.883
  • ...
Çin’in kendi çipini üretebilmesi için en az 10 yıla ihtiyacı var!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

ABD Başkanı Donald Trump‘la Çinli teknoloji devi Huawei arasındaki ticaret krizi Çin ekonomisine zor dönemler yaşatacak gibi gözüküyor. ABD Ticaret Bakanlığı Huawei‘yi kara listeye aldıktan sonra önce Google, Huawei’nin Android lisansını durdurmuştu, ardından da pek çok başka teknoloji şirketinden benzer yaptırımlar geldi. Bu yaptırımlardan belki de en önemlisi bir Softbank iştiraki olan ARM‘nin, ayrıca Qualcomm, Intel gibi teknoloji üreticilerinin Huawei‘ye çip teminini durdurması oldu. Her ne kadar Huawei’nin Kurucusu ve CEO’su Ren Zhenghei “bu tarz yaptırımların Huawei’nin büyümesini engelleyemeyeceğini” iddia etse de, işinin zor olacağını düşünenler de mevcut.

“ÇİP ENDÜSTRİSİ ÇOK ZOR VE ACIMASIZ BİR SEKTÖR”

Daha önce Intel‘in Çin’de Genel Müdürlüğü’nü yapan, şu anda yarı iletken sektöründe kendi yatırım firması Jadestone Capital‘le çalışmalarına devam eden bir uzman, Huang Jie‘ye göre, çip endüstrisi çok zor ve acımasız bir sektör. 2015 yılında Intel’den ayrılan Huang Jie “Çin uzun ve zorlu bir maratona hazır olmalı” diyor. Huang Jie‘ye göre Çin, global çapta rakip ülkelerle çip tasarımı konusunda yarışabilecek seviyede olsa da, entegre devrelerin üretimi konusunda 10 yıl geriden geliyor. Aslında bugün yaşanan bu krizin nedenini geçtiğimiz yıl yaşanan enteresan bir gelişmeye bakarak da anlayabiliriz: Singapur merkezli çip üreticisi Broadcom geçtiğimiz yıl ABD menşeli bir başka çip üreticisi Qualcomm‘u yaklaşık 130 milyar dolara satın almak istiyor. Gerçekleşse teknoloji tarihinin en büyük satın alma operasyonu olacak. Ancak Donald Trump‘ın araya girmesiyle Beyaz Saray bu satın almayı iptal ediyor. Aynı şekilde çok daha küçük bir başka çip üreticisi Lattice Semiconductor‘ın da Çinli bir şirkete satışını yine bizzat Başkan Trump engelliyor.

“TRUMP-HUAWEİ KRİZİ, 5G’DEN ÇOK DAHA BÜYÜK BİR MESELE”

Pek çok konuda dış ticaret fazlası veren Çin, 2016 rakamlarına göre bir yılda 160 milyar dolarlık çip ithalatı yaparken. sadece 20 milyar dolarlık çip ihracatı yapabiliyor. Görünen o ki Trump-Huawei krizi, 5G’den, Android’den, akıllı telefonlardan çok daha büyük bir mesele. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, geçtiğimiz hafta yaptığı bir konuşmada “Ancak kendi entellektüel birikimimize ve temel teknolojilere sahip olursak bu acımasız rekabette yenik düşmeyiz” diyerek kendi kendine yeten bir devlet olmanın önemine vurgu yapıyordu. Sanırım bu ticaret savaşı devam ettikçe, bu vurguyu daha fazla duyacak ve hissedeceğiz.

Kaynak, geleceksimdi.com

Bu haberler de ilginizi çekebilir