• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Üç boyutlu yazıcıyla eriyebilen stent geliştirildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Damar stentleri, daralan damarların genişletilmesinde kullanılan yöntemlerden biri. Ancak işlevini yerine getirdikten sonra vücutta kalan stentler daha sonra bazı sorunlara sebep olabiliyor. Sakarya Üniversitesinden bilim insanları tarafından geliştirilen ve patenti alınan “3D Yazıcı Yöntemi ile Vücutta Eriyebilen Metal Stent Üretimi Projesi” bu sorunlara çözüm olabilir. Buluş sahiplerinden Prof. Dr. Ramazan Akdemir, TÜBİTAK Bilim Genç’e  yeni buluşlarını ve projelerini anlattı.

“BULUŞUMUZUN PATENTİNİ ALDIK”

Prof. Dr. Ramazan Akdemir, “Nisan ayında buluşumuzun patentini aldık. Bu projenin amacı geleneksel yöntemlerle üretimi çok zor olan biyoçözünür yani vücutta eriyebilen metal stentlerin şekil hafızalı alaşımlar kullanılarak üç boyutlu yazıcı teknolojisi ile üretim tekniğinin geliştirilmesiydi. Proje kapsamında geliştirdiğimiz stentler balon ile açılan stentler grubuna giriyor. Proje kapsamında biyoçözünür stentlerin üretimi için ağırlıkça %47-75 oranında demir (Fe), %20-35 oranında manganez (Mn) ve %16 oranında silisyumdan (Si) oluşan hafızalı alaşımlar geliştirilecek. Uygun özellikte stent üretimi için en uygun manganez ve silisyum oranlarının belirlenmesi çok büyük önem taşıyor. Buna yönelik çalışmalar da gerçekleştirilecek.” Dedi.

“HEM SERİ ÜRETİM HEM DE KİŞİYE ÖZEL STENT ÜRETİMİ DE YAPILABİLECEK”

Akdemir, “Geliştirdiğimiz eriyebilen stent başlıca iki avantaja sahip. Eriyebilen stentler özellikle kalbi besleyen damarlardaki darlıkların veya tıkanıklıkların tedavisinde kullanılıyor. Ancak stent trombozu olarak isimlendirilen stentin pıhtı ile tıkanması, stentin kırılması ve damar tarafından oluşturulan baskı nedeniyle stentin çapının azalması gibi olumsuzlukların aşılamaması nedeniyle kullanımları sınırlı. Halen kullanılan başka bir ürün ise magnezyum içeriği fazla olan eriyebilen stentler. Bu iki stentin temel başarısızlık sebebi olan baskı nedeniyle stentin çapının azalması problemi geliştirdiğimiz stentin demir içeriğinin yüksek olması sayesinde aşılabilir. Projemizin diğer önemli avantajı ise stent üretiminde getirdiği yenilik. Mevcut stentlerin kullanımında çelik veya krom-kobalt malzemeden oluşan metal borunun lazer ile kesilmesi, yüzeysel olarak parlatılması, balona yüklenmesi, ilaç taşıyan sistemlerin montajı gibi karmaşık süreçler yer alıyor. Bizim projemizde stentin üç boyutlu yazıcı ile üretilmesi sayesinde hem seri üretim hem de kişiye özel stent üretimi de yapılabilecek.

TAMAMI YERLİ VE PROTOTİP AŞAMASINDA

Prof. Dr. Ramazan Akdemir, “Eriyebilen damar stent projemizde stent için prototip üretimi aşamasındayız. Daha sonra mukavemet ve korozyon testleri ile hayvan deneyleri aşamasına geçilecek. Deney ve testlerin başarılı olmasından sonra yaklaşık beş yıl içinde ürünün ticari olarak kullanılmaya başlanması planlanıyor. Projemizde malzemelerin tamamı yerli imkânlarla karşılanacak şekilde planlandı. Sakarya Üniversitesi Biyomedikal Manyetik ve Yarıiletken Malzemeler Araştırma ve Uygulama Merkezinde (BİMAYAM) geliştirilmekte olan metal üç boyutlu yazıcı ile stentin üretilmesi planlanıyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir