• DOLAR 34.551
  • EURO 36.079
  • ALTIN 2989.625
  • ...
Dikkat! Ani sıcaklık artışları tetikliyor..
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bahar aylarından yaza geçerken aniden artan sıcaklıklarla birlikte birçok kişi önlemsiz halde sıcağa ve güneşe maruz kalabiliyor. Böyle günlerde vücudun ısı dengesini sağlamak için kalp daha fazla çalışıyor. Bu nedenle de sıcak sebebiyle kalp rahatsızlıkları baş gösterebiliyor.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Dr. Koray Akay, ani sıcaklık yükselmelerinde sadece hipertansiyon ve kalp hastalarının değil, sağlıklı kişilerin de rahatsızlanabileceğini söyledi.

Sadece yaşlılar ve kalp hastaları risk altında değil

Kalp krizinin en önemli tetikleyicilerinden birinin sıcak ve nemli hava olduğunu belirten Akay, "Havaların aniden ısınmasıyla kişide ani kan basıncı düşüşü ya da yükselmesi olabilir. Kalp ve damar hastalarında, yaşlılarda bu ani değişimler kalp krizi ile sonuçlanabilir. Aynı risk gençler için de geçerlidir, güneşe uzun süre maruz kalmak, susuz kalmak, koruyucu giysi, şapka kullanmamak herkes için risk oluşturabilir." diye konuştu.

Tuz kaybına dikkat

"Soğuk havalarda olduğu gibi, sıcak havalarda da kalp krizi artış gösterir." diyen Akay, bunun önemli sebeplerinden birinin tuz ve elektrolit kaybının olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Tuz ve elektrolit kaybı sonucunda kanın pıhtılaşma oranı artar. Aşırı sıcak dalgalarının yaşandığı günlerde olası bir kalp krizini önlemek için hasta olan ya da olmayan herkesin tükettiği tuz ve su oranına dikkat etmeleri, bol sıvı almaları ve güneşin zararlı etkilerinden korunmaları çok önemlidir."

Ne yapılmalı?

Sıcak havalarda yapılması gereken şeylere işaret eden Akay, şu tavsiyelerde bulundu:

"Saat 10:00-16:00 arası mecbur kalmadıkça dışarı çıkmayın, çıkmak zorunda olduğumuzda da en az 15 koruma faktörlü güneş kremlerini kullanmalıyız. Dışarı çıktığınızda açık renk, bol ve hafif giysiler giyin. Güneş gözlüğü, şapka, şemsiye gibi koruyucular kullanın. Vücut ısısının artmaması için, sık sık el, yüz ve ensenizi soğuk suyla ıslatın. Açık alanda çalışmak zorunda olanlar, güneş altında korumasız kalmamaya, sık sık sıvı tüketmeye (ayran, mineralli su...) özen gösterin. Spor için sabah erken ya da akşam saatlerini tercih edin, ağır sporlardan uzak durun. Araç içi sıcaklıkları, araç durduktan sonra klima olsa bile hızla yükselir, bu sebeple asla araçta canlı bırakmayın. Güneş gören pencereler güneşlik, perde vb. ile gölgelendirilmelidir. Çok soğuk veya buzlu içecekleri mide sağlığı ve metabolizma hızı açısından hızlı tüketmemeliyiz. Aşırı yağlı, yağda kızartılmış besinler, kafeinli, alkollü içeceklerden sakınmalıyız." (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir