• DOLAR 34.388
  • EURO 36.852
  • ALTIN 2968.442
  • ...
TARİHTE BUGÜN  29 Mayıs 2019
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1453: İstanbul’un fethi. - Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u fethederek Bizans İmparatorluğu'nu (Doğu Roma'yı) sona erdirdi. Birçok tarihçi için İstanbul'un fethi, Orta Çağın sonudur. Fetih sırasında  XI. Konstantin, son Bizans İmparatoru öldü. Yeniçerilerden de Ulubatlı Hasan, Bizans surlarına ilk sancağı dikerken şehid olmuş ve Fetih sembollerinden biri haline gelerek tarihteki yerini almıştır. İstanbul’un fethi hem İslam tarihi hem de Osmanlı açısından bir dönüm noktası olmuştur. Osmanlının, dolayısıyla da İslam Toplumunun Hıristiyan Avrupa Karşısında kesin üstünlüğe geçiş dönemi böylelikle başlamıştır.

1807: Kabakçı Mustafa ayaklanmasında, isyancılar Şehzade Mustafa ve Mahmut'un kendilerine teslimini istedi. Sultan III. Selim tahttan indirildi, IV. Mustafa tahta çıkarıldı. Osmanlı’nın iç karışıklık ile çalkalandığı ve padişahın, asker zevat tarafından beğenilmeyip keyiflerine göre tahttan indirilip çıkarıldığı bu dönemde çöküş alametleri iyice belirmeye başlamıştı. Kimi tarihçiler III. Selim’in yaptığı yeniliklerle devlet düzenini sağlamlaştırmasından rahatsız olan Fransa ve diğer Avrupa ülkelerinin bu isyanı kışkırttıklarını söylemektedir.

1936: Türkiye Bayrağı hakkında kanun, TBMM'de kabul edildi. Türkiye Cumhuriyeti’inin günümüzde kullanılan bayrağı ve bununla ilgili kanunlar kabul edilmiş oluyordu.

1937: Türkiye ile Fransa arasında Hatay’ın mülki bütünlüğünü garanti eden antlaşma Cenevre’de imzalandı. Bu suretle Hatay, bağımsız oluyordu. Türkiye ile Fransa arasında ''Sancak''ın (Hatay) Tamamiyet-i Mülkiyesini Tekeffül eden Antlaşma'' ile ''Türkiye - Suriye Hududunun Teminine dair Antlaşma ve Müşterek Beyanname ve Beyannameye bağlı Protokol'' Cenevre'de imzalandı.

1954: Bilderberg Toplantıları'nın ilki yapıldı. Bilderberg toplantıları, iş, basın-yayın, siyaset alanlarını etkileyen daha önce davet edilmiş yaklaşık 130 kişinin katıldığı yıllık, resmi olmayan toplantılardır. Bilderberg toplantıları, ilk olarak Hollanda'da başlamıştır. İsmini ilk toplantının yapıldığı Bilderberg otelinden alır. Dünyanın yönetimi ve küreselleşme konusunda her yıl farklı ülkelerde toplantılar yapar. Toplantılar son derece gizli koşullarda ve özel ortamlarda yapılır. Katılanlar bu konuda hiçbir bilgi vermezler. Bilderberg'in kurucuları arasında Prens Bernhard ve Polonyalı sosyolog Dr. Joseph Hieronim Retinger de vardır. Retinger, Bilderberg'in babası olarak bilinir. Bilderberg'in kuruluşunda, ABD istihbarat örgütlerinin, özellikle CIA'nın rolü olduğu çok iyi bilinmektedir. Prens Bernhard ise eski bir NAZİ SS üyesidir, 1937'de Hollanda prensesi ile evlenmiştir, ama Nazilerle olan yakın bağları çok iyi bilinmektedir. ABD'li gizli örgüt ve CFR üyelerinin bazıları da Bilderberg üyesidir.

1960: Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yönetime el koymasının ardından gözaltına alınan ve hücresinde ölü bulunan eski İçişleri Bakanı Namık Gedik’in intihar ettiği iddia edildi. Aynı gün gözaltına alınan 150 kişi Yassıada'ya getirildi. Sonraları Namık Gedik’in intihar etmediği ve öldürüldüğü yolunda kimi tanıklar ortaya çıkacaktı ama hukuk tanımaz bir şekilde darbe yapıp silah zoruyla yönetime el koyanların hukuka riayet etmeyecekleri tanıklara ihtiyaç duymayacak açık bir durumdu ve her darbe sonrasında işlenilen cinayetlerin haddi hesabı yoktu.

1963: Pakistan'ın doğusunda çıkan kasırgada 10 bin kişi öldü. Binlerce yaralı ve kayıp insanın bulunduğu kasırgada onbinlercesinin de evsiz kaldığı bildirildi. Özellikle Hindistan’daki Müslümanlardan maddi- manevi büyük yardımların geldiği Pakistan’daki afete dünyanın ilgisi büyük oldu.

1985: Cumhurbaşkanı Evren tarafından 2. Boğaz Köprüsü (Şimdiki adıyla  Fatih Sultan Mehmet Köprüsü)'nün temeli atıldı. İstanbul'da Kavacık ile Hisarüstü arasında, Asya ile Avrupa'yı Boğaziçi Köprüsü'nden sonra ikinci kez bağlayan asma köprünün ankraj blokları arasındaki uzunluğu 1.510 m, orta açıklığı 1.090 m, genişliği 39,4 m, denizden yüksekliği 64 m'dir. Halen dünyanın en büyük çelik asma köprüleri içinde 14. sırada yer alan bu büyük proje 3 Temmuz 1988 tarihinde tamamlanmıştır

1996: Siverek halkı aralarında Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de bulunduğu 13 politikacı hakkında tazminat davası açtı. Politikacılar Siverek'i il yapacakları vaadinde bulunup yerine getirmemekle suçlanıyordu.

2007: Dışişleri Bakanlığı, iki Amerikan savaş uçağının 24 Mayıs 2007 tarihinde Türk hava sahasını ihlal etmesi nedeniyle ABD’ye nota verdi.

2010: “Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım" kampanyası kapsamında Gazze'ye gitmek üzere Kıbrıs'tan yola çıkan "Challenger 1" gemisi de Kıbrıs açıklarındaki buluşma noktasında diğer gemilerle buluştu. Türk gemisi Mavi Marmara'nın diğer gemilerle birlikte Gazze'ye doğru yola çıktığı belirtildi. Kıbrıs'tan yola çıkan "Challenger 1" gemisi, gece saatlerinde adanın yaklaşık 30 mil açıklarında belirlenen bekleme noktasına geldi. Böylece 6 gemi buluşma noktasına ulaşmış oldu.

2013: İstanbul Boğazı'na inşa edilecek 3. köprünün temel Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'ın da katıldığı törenle atıldı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir