• DOLAR 34.563
  • EURO 36.259
  • ALTIN 2996.727
  • ...
Türkiye 2018'de sigara tüketiminde rekor kırdı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye'de sigara tüketiminde geçen yıl rekor kırıldığı anlaşıldı. Uzmanlar Cumhuriyet tarihinin en yüksek tütün tüketiminin 2018'de yaşandığını belirterek, "Geçen yıl toplam 118.5 milyar adet sigara tüketildi" dedi.

11 yıl önce başlayan dumansız hava sahası uygulamasıyla birlikte azalan sigara tüketimi geçtiğimiz yıl patlama yaşadı. 

2018'de 118.5 milyar adet sigara tüketildi
Milliyet gazetesinden Mert İnan'ın haberinde görüşlerine yer verilen Çocuk Göğüs Hastalıkları uzmanı Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, Cumhuriyet tarihinin en yüksek tütün tüketiminin 2018'de yaşandığını ve sigarayla mücadelede gevşemeler olduğu uyarısında bulundu.

Dağlı, "Geçen yıl maalesef toplam 118.5 milyar adet sigara tüketildi. 2018'de kişi başına 1400 sigara düştü. Türkiye'de yaşanan siyasi ve ekonomik durumlar tütün kontrolünü ihmal etmemize neden oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu mücadelede yalnız bırakılmış durumda. Tütün endüstrisi çok güçlü ve Türkiye'ye yeni ürünlerle saldırmaya devam ediyorlar. Sanki bürokraside gizli bir el mücadeleye sekte vurmak için çalışmalar yürütüyor" dedi. 

Sigara kartellerinin elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünleri üzerinden piyasayı yeniden ele geçirmek için uğraş verdiklerini dile getiren Prof. Dr. Dağlı, "Endüstri, Türkiye'ye girmek için Kıbrıs'ı kullanıyor" dedi. 

Sağlık Bakanlığı'nın tek başına tütün kontrolünü üstlenmeye çalıştığını, Ekonomi, Maliye ve Tarım Bakanlığı'nın işbirliği yapmadığını söyleyen Prof. Dr. Dağlı, "2000 ile 2018 arasında, tütüne 720 milyon Türk Lirası destek verildi. Nargilelik tütün makinelerine, üretime yatırımlar yapılırken. Endüstri atakta. Biz, ekonomi ve siyasetle uğraşırken endüstri gençliğimizi elden götürüyor" ifadelerini kullandı.

Elektronik sigara daha az zararlı değil
Sigarayı bırakmak için elektronik sigaraya başvuran kişilerin kandırıldığını ortaya koyan bir çalışmanın sonuçları da açıklandı. Elektronik sigara kullanan ve başarısız olan kişiler ile profesyonel sigara bırakma hizmeti alanların sonuçları, Seyhan Devlet Hastanesi'nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Ayşe Turan ile Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Uzman Dr.Pelin Duru Çetinkaya'nın araştırması ile ortaya konuldu.

Araştırmada tütün endüstrisinin, taktik değiştirerek dumansız tütün ürünleri ile elektronik sigaraları piyasaya sürdüğü, bu ürünlerin sigaraya göre daha az zararlı ürünler olduğu ve sigara bırakma ürünü gibi lanse edildiğine dikkat çekildi.

Araştırma kapsamında e-sigara kullanan 109 kişiyle görüşme yapıldığı, e-sigara bağımlılarının yalnızca yüzde 5.5'inin (6 kişi) sigarayı bıraktığı ancak bu kişilerin 4 ay geçmeden yeniden sigaraya başladığı ortaya konuldu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir