• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Dünyanın en küçük pikseli üretildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

İTO Gazetesi’nin haberine göre; ekran teknolojisinde son yılların önemli gelişmelerinden biri yaşanıyor. Altın tozu ve aktif polimerler kullanılarak bugüne kadar geliştirilmiş en küçük piksel üretildi. Piksel teknolojisinin alışılmış ekranlardan çok daha büyüklerinin yolunu açacağı, hatta büyük bir binayı kaplayıp, ekrana dönüştürebileceği öngörülüyor. Üstelik bugüne kadar olmadığı ölçüde düşük maliyetlere. Monitör teknolojileri, ağır ama emin adımlarla bugüne gelirken akıllı telefonların ekranları inanılmaz bir hızla gelişti. Piksel kavramının hayatımıza girmesi ile birkaç inç’lik alana binlercesinin sığacağı kadar küçülmeleri göz açıp kapayıncaya kadar oldu. Akıllı telefon ekranları, küçücük alanlarına sığdırabildikleri kadar çok sayıda piksel sayesinde daha yüksek çözünürlüğe sahip. Bir ekrana daha çok sayıda piksel sığdırmak içinse daha küçük piksel üretmek gerekiyor. Cambridge Üniversitesi’nden araştırmacılar, dünyanın en küçük pikselini üretmeyi başararak ekran teknolojisinde yeni bir eşiğe ulaştı. Üretilen yeni pikseller, akıllı telefon ekranlarındaki piksellerden 1 milyon kat daha küçük boyutta.

DOĞAYI TAKLİT EDİYOR

Peki, bu ne anlama geliyor? Öncelikle yeni pikselleri kullanarak devasa ekranlar üretmek, mesela bir gökdelenin yüzeyini ekrana dönüştürmek daha kolay olacak. Büyük boyutlu esnek ekran teknolojilerinin uygulamaları için de önemli bir buluş olduğunu söyleyebiliriz. Cambridge Üniversitesi’nde geliştirilen bu teknolojiyi mümkün kılan, altın tozunun aktif polimerle kaplanması oldu. Nanometrik altın tozları, polyanilin adı verilen bir aktif polimer ile kaplandı ve ışığı tutan bir yansıtıcı yüzeye yerleştirildi. Bu teknolojinin doğayı taklit edebildiğini söyleyebiliriz; çünkü polimere elektrik verildiğinde polimer kimyasal olarak değişerek pikselin de rengini değiştirebiliyor. Tıpkı hızla renk değiştiren bir ahtapot ya da kalamar gibi…

DAHA AZ ENERJİ HARCIYOR

Piksellerin en önemli avantajlarından biri de daha az enerji harcamaları. Üstelik muadillerine göre hem daha kolay hem de daha ucuz bir biçimde üretilebiliyorlar. Pikseller herhangi bir yüzeye püskürtülerek uygulanabiliyor. Güneş ışığında dahi görülebilecek kadar parlak olan pikseller bir renge büründüklerinde, kapatılana kadar o renkte kalabiliyor. Ekip şu sıralar renk skalası üzerinde çalışıyor ve projenin hayata geçirilmesi için bir sponsor ortak arıyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir