Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul'da konuştu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Sarayı'nda sanatçı ve sporcular ile bir araya geldiği iftar programında konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sanatçı ve sporcular ile iftar programında yaptığı konuşmada, “Dünyanın en kadim medeniyetini yeniden yükseltmek, yeniden üretken hâle getirmek, yeniden cazibe merkezi yapmak için çalışıyoruz. Sanat ve spor boyutu güçlü olmayan bir medeniyet eksik kalır. Ecdadımızın bu alanlarda ortaya koyduğu eserler ve başarılarla, geride bıraktığı mirasla iftihar ediyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Sarayı’nda düzenlenen iftar programında sanatçı ve sporcularla bir araya geldi. Programda bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sanatçı ve sporculara Türkiye’nin kültürüne, sanatına ve sporuna yaptıkları katkılar için teşekkür etti
KÜLTÜREL ETKİNLİKLERE AKTARILAN DEVLET DESTEĞİNİ 2002’YE GÖRE 50 KAT ARTTIRDIK”
Kültür, sanat ve sporun milletlerin ortak değeri olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, kültür, sanat insanları ile sporcuların ortaya koyduğu eserler ve başarılarla tüm millete mal olmuş kişiler olduklarını söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sanatçı ve sporcuları daima el üstünde tutarak itibarlarını yükseltmenin, imkânlarını genişletmenin gayreti içinde olduklarını ifade ederek, “Kültürel etkinliklere aktarılan devlet desteğini 2002’ye göre 50 kat arttırdık. Sadece sinema sektörüne verilen destek miktarını 40 kattan fazla yükselttik. Geçmişte yılda sadece dokuz filmi vizyona sokabilen sinema sektörümüz bugün 180 filme ulaşmıştır. Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması Kanunu ile bilet satışı ve hasılat paylaşımı başta olmak üzere bu alandaki sıkıntıları büyük ölçüde çözdüğümüze inanıyorum” dedi.
“TÜRKİYE DİZİ SEKTÖRÜNDE DÜNYADA MARKA HÂLİNE GELDİ”
Türkiye’nin dizi sektöründe dünyada marka hâline geldiğini, bugün Türk dizilerinin 156 ülkede, 500 milyon kişi tarafından izlendiğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Amerika’nın ardından ikinci sırada yer aldığımız dizi film ihracatında 350 milyon dolarlık bir hacme ulaştık” diye konuştu.
Desteklenen özel tiyatro sayısını dört katına çıkarttıklarını, Türkiye’nin en modern opera standartlarındaki binasının Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi olduğunu ve Taksim’de İstanbul’un şanına yakışır bir opera ve kültür merkezinin inşa edildiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, fevkalade bir durum olmazsa 2021 yılında Taksim’deki eski adıyla Atatürk Kültür Merkezinin opera binası olarak hizmete gireceğini kaydetti.
“CUMHURBAŞKANLIĞI KÜLLİYESİ İÇİNDE VE RAMİ KIŞLASINDA ÜLKEMİZİN EN BÜYÜK KÜTÜPHANELERİNİ KURUYORUZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin somut olmayan kültürel miras listelerinde daha önce temsil edilmediğini ancak bugün 17 başlıkla bu listelerde yer alındığını belirterek, şöyle devam etti: “Bu listede dünyada beşinci sırada bulunuyoruz. Dünya kültür mirası geçici listesindeki varlık ve alan sayımızı 18’den 77’ye, asıl listedeki temsil sayımızı da dokuzdan 18’e çıkardık. Kültür merkezlerimizin sayısını yaklaşık üç kat arttırdık. Yılda ISBN verilen yayın sayısı dört katına yükseldi. Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi içinde, İstanbul’da da Rami Kışlasında ülkemizin en büyük kütüphanelerini kuruyoruz. Ankara’daki Cumhurbaşkanlığı Kültür Merkezinde bulunan Külliye içindeki kütüphanemiz şöyle üç, dört ay içerisinde bitiyor. Rami Kışlasındaki şöyle herhalde bir iki üç yılımızı alacak. Ama bir tanesi 5 milyon cilt kitaba hitap edecek, dijital sistem içerisinde bu var. İstanbul 6 milyon cilt kitaba hitap edecek. Bunlar bizde olmayan şeylerdi ve şimdi bunlar gerçekleşiyor.”
“SPORCULAR İÇİN ÇOK ÖNEMLİ DESTEK VE ALTYAPI HİZMETLERİNİ HAYATA GEÇİRDİK”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sporcular için de çok önemli destek ve altyapı hizmetlerini hayata geçirdiklerine vurgu yaparak lisanslı sporcu sayısının 278 binden 9 milyonun üzerine çıktığını, Türkiye genelinde 863 büyük spor salonu bulunduğunu bildirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 34 şehirde uluslararası standartlarda toplamda 750 bin seyirci kapasiteli 37 stadyum yapmak için kolları sıvadıklarını dile getirerek, bunlardan 16’sının tamamlandığını, 13’nün inşasının sürdüğünü, sekizinin de proje aşamasında bulunduğunu açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, uluslararası alanda Türkiye’yi temsil eden ve başarı kazanan sporculara özellikle sahip çıktıklarının altını çizdi.
“YAPTIĞINIZ İŞ YANINDA, ÖZEL HAYATINIZDA KONUŞMANIZLA, TERCİHLERİNİZLE BÜYÜK KİTLELERİ ETKİLEYEBİLİYORSUNUZ”
Sanatçı ve sporcuların çocuklar, gençler ve hatta büyükler için birer rol model olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yaptığınız iş yanında, özel hayatınızda oturmanızla, kalkmanızla, konuşmanızla, tercihlerinizle büyük kitleleri etkileyebiliyorsunuz. Öyle ki kimi durumlarda devletin Millî Eğitim, Kültür, Aile Bakanlıklarıyla yapamadığı işleri sizler tavrınızla, bir hamlenizle gerçekleştirebiliyorsunuz” ifadesini kullandı.
Sigarayla mücadele, kadınlara, çocuklara, engellilere yönelik farkındalık oluşturma, hayvanlara yönelik şiddet konularından sanatçı ve sporcuların topluma örnek olabileceğini sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sanatçı ve sporcu olarak toplumu etkileme ve yönlendirme gücünüzü hayırlı işlerde kullandığınız her durumda daima yanınızda yer alacağımı bilmenizi istiyorum. Bu gücünüzü çocuklara, gençlere ve tüm topluma yönelik olumsuz örnek teşkil edecek şekilde istismar edecek olanlara karşı da bilesiniz ki bu toplum sizlere çok çok büyük vefa borcu olacaktır ve bunu da yerine getirecektir” değerlendirmesinde bulundu.
“SANATÇI SANATIYLA, SPORCU SPORUYLA KONUŞUR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, önünü arkasını tam olarak bilmeden siyasi tartışmalara taraf olan sanatçı ve sporcuların durumundan üzüntü duyduklarını belirterek şöyle devam etti: “Hep söylediğim gibi sanatçı sanatıyla, sporcu sporuyla konuşur buradan hâsıl olan itibarı da ülkesi ve milleti için kullanır. Türkiye’nin iftihar verici eserlerinin açılışında hazır bulunmak, millî bayramlarda yer almak, kritik dönemlerde destek amacıyla kamuoyu önüne çıkmak başkadır, günlük siyasi polemiklerde taraf olmak bambaşkadır. Sanatçı ve sporcunun siyaset yapma hakkı yok mu? Elbette var. Bizim partimizde çeşitli kademelerde vazife üstlenen pek çok sanatçı, kültür insanı, sporcu arkadaşımız bulunuyor, başka partilerde de aynı kimlikte kişiler mevcut. Bir siyasi partiye üye olmak suretiyle, yani siyasetçi kimliğiyle bu faaliyet yürütülebilir. Ama sadece sanatçı ve sporcu kimliğine sahip kişilerin siyasi polemiklerde yer almaları onları yıpratır, milletimizin de yüreğinde kırgınlıklara yol açar. Bugün burada bulunan tüm sporcu ve sanatçılarımızın sorumluluklarının bilincinde olduklarını biliyorum.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, iftar programının Dolmabahçe Sarayı’nın Muayede Salonunda düzenlendiğine dikkati çekerek, “Ramazan ayının böyle bir anlamlı gecesinde siz sporcu, sanatçı dostlarımızla bir araya gelelim ve tarihten devraldığımız bu mirasın kubbesi altında toplanalım istedik. Çünkü biz medeniyet iddiası olan bir geleneğin temsilcisiyiz. Dünyanın en kadim medeniyetini yeniden yükseltmek, yeniden üretken hâle getirmek, yeniden cazibe merkezi yapmak için çalışıyoruz. Sanat ve spor boyutu güçlü olmayan bir medeniyet eksik kalır. Ecdadımızın bu alanlarda ortaya koyduğu eserler ve başarılarla, geride bıraktığı mirasla iftihar ediyoruz” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sanatçı ve sporculara Türkiye’ye ve millete yaptıkları katkılar dolayısıyla tekrar teşekkür ederek başarılar diledi ve yaklaşan Ramazan Bayramlarını kutladı.