• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ  ÖZEL

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan İVME (İleri, Verimli, Milli Endüstri) Finansman Paketi ile ilgili şunları kaydetti: "Sayın Bakanımız Berat Albayrak tarafından açıklanan İVME (İleri, Verimli, Milli Endüstri) Finansman Paketi ile iş dünyamızın ve sanayicilerimizin, özellikle üretim altyapısının daha da güçleneceğini düşünüyoruz. Hazine ve Maliye Bakanlığımız tarafından hedef olarak belirlenen hammadde aramalları, makine imalatı ve tarım alanları için sunulan 30 milyar TL'lik finansman imkanı, üretimdeki iştahı da artıracaktır. Bu yeni destek paketi, özellikle son dönemde yatırım, istihdam ve üretim atağında etkin rol oynayacak firmalarımızın ihtiyaç duyduğu finansman açısından bir nevi can suyu olacak" dedi. İVME Finansman Paketi'nin cari açığın azalması açısından da önemli bir rol oynayacağını belirten DEİK Başkanı Olpak, "Temel çıkış noktası olarak hem imalat sanayini hem de ihracatı destekleyecek 30 milyar TL'lik bu desteğin en doğru şekilde kullanılması gerekiyor. Uzun vadeli ve uygun ödeme koşullarına sahip bu destek sayesinde, yüksek teknolojinin üretimin tüm süreçlerine nüfuz etmesi ve katma değeri yüksek ürünlerin öne çıkmasını bekliyoruz. " ifadelerini kullandı.

“ATO OLARAK ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMAYA HAZIR OLDUĞUMUZU İFADE ETMEK İSTİYORUM"

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, İleri, Verimli, Milli Endüstri (İVME) Finansman Paketi'nin ekonominin temel sorunlarına çözüm üretme yolunda çok önemli adımlar içerdiğini kaydetti. Baran, "30 milyar Liralık finansman aktarılacak olan üç ana faaliyet alanında dönüşüm sağlamak üzere açıklanan bu paketle, ekonominin yapısı güçlendirilirken, istihdam ve ihracat artışı gerçekleşecektir. Sürdürülebilir bir ekonomik yapı, katma değeri yüksek üretimden geçiyor. Bu sebeple katma değeri yüksek üretimi artıracak sektörlerin desteklenmesi ekonomimizin geleceğine yapılan en önemli yatırımdır" dedi. Baran, ithalat bağımlılığını asgariye indirerek cari işlemler dengesini pozitife çevirecek paketin, yeni ekonomi programı hedeflerini pekiştireceğini ifade etti. Baran, "Türkiye ekonomisinin rekabet gücünü yükseltecek, işletmelerimizi ileri teknoloji üretebilir hale getirecek ve tarımsal üretimde dünyanın sayılı ülkeleri arasına yerleştirecek çalışmaları destekliyor ve bu noktada bizim de ATO olarak üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum" dedi.

AVDAGİÇ: “İVME FİNANSMAN PAKETİ İLE DOĞRU BİR HEDEF ORTAYA KOYULUYOR”

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, bugün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı İvme Finansman Paketi için şunları söyledi: “Rekabet gücümüzü artıracak, bizi teknolojik çağa taşıyacak her politika adımını önemsiyoruz ve destekliyoruz. İvme Finansman Paketi’nde yer alan özellikle uzun vadeli ve uygun maliyetli finansman imkanı, iş dünyasının yatırım iştahını artıracaktır. Destek mekanizmasının çalışması, dış dengeye kalıcı olarak olumlu etki yaparken, istihdamda artış sağlayabilecektir. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatındaki payını yüzde 3.9’dan yüzde 10’a çıkarmak, ülkemizdeki ekonomik atmosferi tamamen değiştirir. Türkiye bilgiyi yeniliğe dönüştürecek ve bu yeniliğe kullanacak süreci başaracaktır.”

ASO: “YÖNTEM DOĞRU AMA ÖNEMLİ OLAN UYGULAMA”

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan “İleri, Verimli, Milli Endüstri” (İVME) Finansman Paketi’ni “Yöntem doğru ama önemli olan uygulama” şeklinde değerlendirdi. Özdebir’in açıklaması şöyle: “Kategorik olarak yeni finansman paketi doğru sektörlere yönlendirilmiş görünmektedir. Cari açığı azaltacak, teknolojik anlamda katma değer yaratabilecek sektörler ekonomimiz açısından kritik öneme haizdir. Bu firmaların bir taraftan işletme sermayesi ihtiyacı varken aynı zamanda yeni yatırım düşünen firmaların yatırım sermayesine de ihtiyacı olmaktadır.  Ancak şu aşamada işletme sermayesinin firmalarımız açısından daha elzem olduğunu düşünüyorum...Can suyu olacak doğru firmalara kredi sağlanması, hem söz konusu firmaların ayakta kalmasına yardımcı olacak ve aynı zamanda ekonomi genelinde kaynak kullanımında verimliliği sağlayacaktır.  Kaynak etkinliği açısından bu firmalar belirlenirken, yeni yatırım yapanlar, ithal ikamesi olanlar, stratejik ürünler, yüksek teknolojili ürünler üretenler mutlaka öncelikle olmalıdır. Yüksek teknolojili üretim kriterleri belirlenirken, ürünün kg fiyatı belirleyici bir kriter olarak kullanılabilir.