• DOLAR 34.388
  • EURO 36.852
  • ALTIN 2968.442
  • ...
Dijital dünyanın yeni dili "Emojiler" hakkında vatandaş ne dedi?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Dünya hızla teknolojik gelişmeler yaşıyor. Akıllı telefonlar, sosyal medya ve iletişim uygulamaları, hayatımızın her alanında yerini aldı. Ancak sanal yazışmalarda kelimeler önce kısaltıldı, sonra da emojiler kullanmaya başlandı. Bugün ise emojiler, dijital mesajlaşmanın vazgeçilmezi haline geldi.  

İnsanlar, artık duygularını yazı yerine emojiler kullanarak dile getirmeye başladı. Kullanımı yaygınlaştıkça, ihtiyaç duyulan ifadeler de artmaya başladı.

“Dünyada her gün ortalama 6 milyar emoji kullanılıyor”

Japon tasarımcı Shigetaka Kurita, 1999’da iş yerinde daha iyi iletişim kurulabilmesi için bazı dijital ifadeler geliştirdi.

Elektronik mesajlarda ve web sitelerinde yer alan mesaj, diğer iletileri zenginleştirmek adına kullanılan emoji, Japoncada “harf, karakter” anlamına gelen “moji” ile “resim” anlamına gelen “e”nin birleşmesinden oluşuyor.

Bugün sayıları yüzleri bulan emojilerin farklı renkleri de bulunurken, dünyada her gün ortalama 6 milyar emoji kullanılıyor.

İLKHA’ya konuşan vatandaşlar, emojilerin duygu ve düşüncelerini yazışırken en doğru şekilde aktarmak isteyenlerin yeni dili oldu olduğuna dikkat çektiler.

“Duygularımızı emojilerle ifade ediyoruz”

Sosyal medyanın hayatın bir parçası olduğuna dikkat çeken Kadri Onay, artık sosyal medyada sevinçlerini ve üzüntülerini birbirlerine emojilerle hissettirdiklerini söyledi.

Onay, “Telefonla yazışırken artık doğru dürüst yazı yazmıyoruz. Sevinç ve hüznümüzü, duygularımızı her şeyi artık simgeleri kullanarak dile getiriyoruz. İşitme engelli kardeşlerimiz gibi bizde artık simgelerle haberleşerek duygularımızı ifade ediyoruz. Yani duygu ve düşüncelerimizi birbirimize emojilerle anlatıyoruz. Eskiden haberleşme mektup, telgraf üzerinde yapılıyordu. Cep telefonu çıktıktan sonra artık WhatsApp, Messenger, Facebook ve Twitter gibi sosyal medya hesapları üzerinden iletişim yapılıyor. Bir arkadaşımızın bebeği olduğunda baba sevincini bir bebek emojisini atarak paylaşıyor. Birinin düğünü olacaksa gelin-damat emojiyi atıyor ve bu şekilde iletişim sağlanıyor.” dedi.

“Gelen mesajlara emojilerle cevap veriyorum”

Gelen mesajlara emojilerle cevap verdiğini söyleyen Hadi Bayram, “Bize bir mesaj geldiğinde örneğin kızdığımızda kızgınlık emojisini, sevindiğimizde ise sevinç emojisini gönderiyoruz. Artık doğru dürüst mesaj yazmıyoruz. Yani genelde yazı yerine artık emojileri kullanıyoruz ve bu şekilde haberleşiyoruz. Teknolojinin böyle ilerlemesi bizim için daha iyidir. Eski dönemde telefon olmadığı için birisi askere gittiğinde 6-7 ayda ancak bir mektup gönderiyordu şimdi ise isteyen günde 10 sefer de olsa ailesi ile görüşebiliyor. Teknoloji hayatı bu şekilde kolaylaştırıyor.” diye konuştu.

“Teknoloji çok hızlı ilerliyor”  

Teknolojinin ilerlemesiyle artık dijital yazışmalarda yazı yerine simgeleri kullandıklarını belirten Bünyamin Çiğci, teknolojinin çok hızlı ilerlediğini söyledi.

Çiğci, “Şu anda Instagram, Facebook, Twitter, WhatsApp üzerinden haberleşme yapılıyor ve simgelerle mesajlaşıyor. Artık herkes duygularını düşüncelerini bu şekilde ifade ediyor.” dedi.

“Emojiler yazının yerine geçti”

Artık yazıdan çok emojileri kullandığını söyleyen Mirsem Elik ise şunları söyledi: “Artık yazıyı kullanmamaya başladık. Kullandığımızda da kısaltma olarak birkaç kelime yazıyorum ve yazı artık kullanılmaya başladı. Artık emojiler yazının yerine geçti artık kim ne demek istiyorsa emojileri kullanıyor.”

“Duygularımızı emojilerle daha iyi ifade ediyoruz”

Duygularını emojilerle daha iyi ifade ettiğini kaydeden Nureddin Aslan “Sosyal medyada yaptığımız paylaşımlar, arkadaşlarımızın bizi görmesi içindir. Eskiden mesajlaşmayı yazıyla yapıyorduk şimdi ise duygularımızı emojilerle ifade ediyoruz. Çünkü emojiler kullanıldığında insanlar kendini daha iyi ifade edebiliyor.” dedi.

“Yenidünya insanları çok bozuyor”

Teknolojinin gelişmesiyle gerçek hayatının yanında bir de sanal dünyanın oluştuğunu kaydeden Fevaz Özdemir ise şunları söyledi:

“Eskiden bir dünya vardı, şimdi iki dünya oldu. Dünya bir demirin içerisine (cep telefonu) girmiş. Çünkü her şey insanın elindeki demir parçasında var. Eskiden bir dünya vardı, şimdi 2 dünya oldu. Bizim için iyi değil, çünkü bu yenidünya insanları çok bozuyor ama şimdi ki gençler çok güzel diyor.” (M. Salih Keskin, Mehmet Aslan – İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir