• DOLAR 32.577
  • EURO 34.988
  • ALTIN 2456.575
  • ...
DUA’ya İdam!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dış Haberler Servisi

Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman’ın siyasette aktif rol oynamasının ardından Suudi Arabistan’da tanınmış gazeteci ve alimlere yönelik baskı, artarak devam ediyor. Suudiler, aralarında tanınmış İslam alimi Selman el-Avde'nin de yer aldığı üç alimi idam etmeye hazırlanıyor. Avde’nin, tutuklanma sebebi ise Suudi ve Katar arasındaki gerginliğin sona ermesi temennisiyle 2017 yılında sosyal medyada paylaştığı şu dua: “Allah’ım! Yöneticilerimizin kalplerini birbirlerine ısındır ve onları halkları için hayırlı işler yapmaya muvaffak eyle!”

DUA’ya İdam!

3 ALİME İDAM

Haberi ilk olarak Salı günü İngiltere merkezli Middle East Eye internet sitesi verdi. Sitenin iki hükümet kaynağı ve alimlerden birinin akrabasına dayandırdığı habere göre, Suudi’de 2017' yılında tutuklanan İslam alimi Selman el-Avde, Hatip Avad el-Karni ve dini televizyon program sunucusu Ali el-Ömeri ramazan sonrasında idam cezasına çarptırılacak.

İki ayrı hükümet kaynağı, Riyad'da özel bir ceza mahkemesinde yargılanan sanıkların belirsiz bir tarihe ertelenen duruşmayı beklediğini ve bu duruşmadan idam kararı çıkar çıkmaz infazın gerçekleştirileceğini öne sürdü.

DUA’ya İdam!

BİR DUANIN BEDELİ!

İdam cezasına çarptırılacak üç alimden Selman el-Avde, 2017 yılında, sosyal medya hesabından paylaştığı bir duanın ardından tutuklanmıştı.

Avde, Suudi ve Katar arasındaki anlaşmazlığın sona ermesi temennisiyle Twitter hesabından, “Allah’ım! Yöneticilerimizin kalplerini birbirlerine ısındır ve onları halkları için hayırlı işler yapmaya muvaffak eyle!” şeklinde bir dua paylaşmıştı.

Bu paylaşımından sonra tutuklanan Avde’ye, yaklaşık bir yıl sonra çıkarıldığı mahkemede, "terör örgütüne liderlik, Riyad'ın Katar'a uyguladığı ablukaya karşı çıkma, Müslüman Kardeşler Teşkilatıyla iş birliği, hükümetin başarılarına karşı kinayede bulunma, Katar kraliyet ailesiyle ilişki içinde olma, ulusal güvenliği tehdit, şiddeti kışkırtma" gibi 37 ayrı suçlama yöneltilmişti.

DUA’ya İdam!

TRUMP’TAN DESTEK

Middle East Eye’ın haberinde ifadelerine yer verilen İnsan Hakları Gözlemevi (HRW) Orta Doğu Direktörü Sarah Leah Whitson, Suudi Arabistan'la ilgili gelişmelerde ABD Başkanı Donald Trump'ın sağladığı ortamın rolüne dikkati çekti. Whitson, Trump yönetiminin Suudi Arabistan'a adeta "kendi halkına ne zulmü uygularsan uygula biz arkandayız" mesajı verdiğini belirtti.

SOSYAL MEDYADA İDAMLARA TEPKİ

Öte yandan Suudi Arabistan'da tutukluların haklarını savunan "Düşünce Mahkumları" isimli Twitter hesabında, "Din adamlarının idam edilmesi suçtur" şeklinde hashtag oluşturuldu.

Söz konusu Twitter hesabında, Suudi Arabistan makamlarına tüm düşünce mahkumlarının serbest bırakılması, akademisyen, alimlere ve aktivistlere yönelik tüm adil olmayan yargılamaların durdurulması çağrısı yapıldı.

Twitter hesabında, idamın düşüncelerini ifade edenlere değil suç işleyenlere yönelik olduğu, Avde, Karni ve Ömeri'nin geniş kitlelere hitap eden şahsiyetler olduğu için Suudi makamlar tarafından tutuklandığına işaret edildi.

İDAMLARIN ARTMASI BİN SELMAN’A MAL EDİLİYOR

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, öldürülmeden iki gün önce katıldığı programda Avde'nin tutuklanmasıyla ilgili Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ı suçlamıştı.

Suudi Arabistan'da Bin Selman'ın siyasette aktif rol üstlenmesiyle birlikte, önde gelen gazeteci ve alimlere yönelik tutuklamalar ve infazlar arttı.

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın geçen yıl İstanbul Konsolosluğunda öldürülmesiyle Bin Selman’ın siyasi geleceği tartışılmaya başlanmıştı. Uluslararası camiadan da Bin Selman’a tepki gelmişti.

SUUDİ’DEKİ İDAMLAR

Suudi’de geçen ay "terör örgütü kurmak ve düşmanla iş birliği yapmak" suçlamasıyla 37 kişinin idam edildiği bildirilmişti.

Uluslararası Af Örgütü, Suudi Arabistan'ın 2019'un ilk 4 ayında 104 kişiyi idam ettiğini ve bu yıl, geçen yılki toplam rakam olan 149'u hızla aşma yolunda ilerlendiğini belirtmişti.

Reprieve İnsan Hakları Grubu da yaptığı açıklamada, Suudi’de bu yıl için 300'den fazla kişinin daha idam sırasını beklediğini iddia etmişti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir