• DOLAR 34.388
  • EURO 36.852
  • ALTIN 2968.442
  • ...
Öğrenciler tarihi Zerzevan Kalesi'nde ders işledi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Milli Eğitim Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan protokol ile Müze ve Ören Yerlerin dersliklere dönüştürülmesi kapsamında Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde Fatih Ortaokulu ile Yatılı Bölge Okulu öğrencileri, “Okul Dışarıda Günü” etkinliği kapsamında tarihi Zerzevan Kalesi'nde ders işledi.

Proje ile öğrencilerin yakın çevresinde gelişen olaylara duyarlı, tarih bilinci gelişmiş, çevresindeki tarihi kentleri tanıyan ve bu kentleri gelecek nesillere tanıtan, araştırmacı, paylaşımcı, geleceğine sahip çıkan bireyler olarak yetişmesi planlanıyor. Projenin önümüzdeki eğitim–öğretim yılında tüm ilçeye yayılması hedefleniyor.  

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Dicle Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun, “Şu an Zerzevan Kalesi'ndeyiz, Romanın sınır garnizonundayız. 'Okul Dışarıda Projesi' Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığının ortaklaşa düzenlediği proje kapsamında hem tarih hem de sosyal bilgiler dersini burada yaptık. Çocuklar aslında bizim birer kültür elçimiz, onlara, 'Burada ne yapıyoruz, kazı çalışmalarını niçin yapıyoruz, bölgenin tarihi ile ilgili neler ortaya çıkardık, neler bulduk ve buradaki amacımız ne?' Bunları anlatıyoruz. Aynı zamanda hem Diyarbakır’ın tarihi hem bölgenin tarihi hem de Zerzevan Kalesi'nin tarihini anlatıyoruz. Yani başlarında bir çalışma yapılıyor ve biz bu çalışmalara ile ilgili çocukları daha fazla bilgilendirmek istiyoruz. Yapay kazı alanları oluşturuyoruz, teorik bilgilerin yanı sıra pratikte yapma olanağı bulacaklar. Bu “Okul Dışarıda Projesi” çok önemli çünkü bölgenin tarihini, Diyarbakır’ı, Zerzevan Kalesi'ni anlatıyoruz, ama burada anlatmak bambaşka. Bu nedenle biz birçok çocuğa bu proje ile ulaşmak istiyoruz. Tabi ilk Çınar’dan başladı, bütün ile yayılacaktır. Aslında Zerzevan Kalesi'ni bir dersliğe dönüştürüyoruz ve daha profesyonelce yapacağız bu işi.” ifadelerini kullandı.

“Kazı çalışmaları özel izinle yılın 12 ayında devam edecek”

Kazı çalışmalarının Kültür ve Turizm Bakanlığının özel projesiyle yıl boyunca süreceğini belirten Doç. Dr. Aytaç Coşkun, “Bu çalışmalara 2014 yılında başladık, bu kazlılar yıl boyu, 12 ay boyunca devam edecek. O nedenle Zerzevan Kalesi'ni artık sınıfa, okula dönüştürüyoruz. Şimdi çalışmalar 12 ay boyunca devam edecek ve biz nisan ayında başladık çalışmalara ve Kültür ve Turizm Bakanlığının özel projesi ile 12 aylık kazıya dönüşecek. Artık hem açık hava müzesi, hem de bir okula dönüştürüyoruz burayı.” dedi.  

"Öğrencileri tarihi Zerzevan Kalesine getirdik"

“Okul Dışarıda Günü” etkinlikleri kapsamında öğrencileri tarihi Zerzevan Kalesi'ne getirdiklerinin belirten Çınar İlçe Milli Eğitim Müdürü Aziz İde, “3000 yıllık bir mazisi olan tarihi bir yerdeyiz. Bizans diye bildiğimiz, Doğu Roma İmparatorluğunun sınır garnizonundayız. 4 yıldır Dicle Üniversitemize bağlı birimler burada kazı çalışmaları yapıyor. Aslında sonradan biz de fark ettik önemini. Mitras tapınağı var, binlerce yıllık geçmişi olan. 'Okul Dışarıda Günü' dünyada kutlanıyor. Çocuklara dışarıda ders işlenmesi anlamında tüm okullarımızda bu etkinlik yapılıyor. Biz de Zerzavan’ı tanıtmak amacıyla çocuklarımızı buraya getirdik. Sosyal bilgiler dersi işleniyor, baya da ders işleniyor burada, Roma’yı anlatıyoruz, Bizans’ı anlatıyoruz onlara. Buranın nasıl büyük bir geçmişe sahip olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında bir protokol var, artık tarihi turistik yerlerin, müzelerin derslik olarak kullanılması amacıyla. Bu protokol kapsamında onu gerçekleştirdik. Çınar'daki öğrencilerimizi aslında biz düzenli olarak getiriyorduk, ama etkinlik kapsamında sosyal bilgiler dersi burada işlendi.” şeklinde konuştu.

“Gelecek yıldan itibaren tüm öğrencileri bu projeye katmak istiyoruz”

Gelecek yıldan itibaren tüm öğrencileri bu projeye katmak istediklerinin belirten İde, “Ben tarih öğretmeniyim, aslında yaparak, yaşayarak, canlı şahit olarak öğrenmek çok güzel. Şimdi Bizans’ı, Doğu Roma’yı bir daha unutamayacaklar, bizim maçımız çocuklarda bir tarih şuuru gerçekleştirmek. Anadolu binlerce yıllık medeniyetlere sahiplik yapmış bir yer, bizim bölgemizde bu anlamda zengin, çocuklarımıza tarihi eserleri koruma bilinci gerçekleştirmek, tarihi sevdirme amacıyla gerçekleştirmek için buraya getirdik. Bugün 2 sınıfımızı getirdik, toplam 60 öğrencimiz var şu anda. Gelecek sene Eylülden itibaren her gün bir sınıfı getireceğiz buraya, Çınar’daki tüm çocuklar bundan gelecek yıldan itibaren faydalanacak.” ifadelerini kullandı.

“Tarihi mekanda ders almak daha etkili oldu”

Tarihi mekanda ders işleyen 7. sınıf öğrencisi Ulaş Özmen, “Hocalar buranın tarihini anlattılar, tarihe merakım olduğundan burayı merak ediyordum zaten. Gelmem güzel oldu, uzun zamandır gelmemiştim, dersi burada almak daha etkili oldu. Zerzevan Kalesi'nin tarihini öğrendim. buralar kimler tarafından yapılmış onları da öğrendim, güzle bir ders oldu bana.” şeklinde konuştu.

Tarihi Zerzevan Kalesi'nde ders işlemenin çok güzel olduğunu belirten Yasin Önk da farklı tarihleri öğrendiğini ifade etti.

Tarihi yerleri gezerek ders işlediklerini belirten Yelda Özoy ise “Bugün dersimizi burada işledik, çok güzel geçiyor, buraya geldiğim için çok mutluyum. Daha çok tarihi bilgilere sahip olduk, şimdi gezeceğiz göreceğiz.” dedi. (Cihan Çetin-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir