• DOLAR 34.91
  • EURO 36.3
  • ALTIN 3012.047
  • ...

Konya'da süneyle mücadele çalışmaları kapsamında, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü uygulama sahasında program düzenlendi.

Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak'ın da katıldığı programda tanıtımlarının ardından yüzbinlerce parazitoit doğaya bırakıldı.

Faydalı böceklerin salımını gerçekleştirmek üzere program düzenlediklerini belirten Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Seyfettin Baydar, "İlimizdeki böcek üretim laboratuvarında bu yıl toplam 850 bin adet faydalı böcek üretilmiştir. Üretilen bu faydalı böcekleri buğday ekili alanlarımıza, ilçelerimize, sahalarımıza salımımız gerçekleştiriyoruz. Düzenlemiş olduğumuz bu programda sünenin önemine ve bilinmeyen kötü böcekleri çiftçilerimize kamuoyununda yardımıyla duyuruyoruz." dedi.

Biyolojik mücadelenin önemine vurgu yapan Baydar, "Biyolojik mücadelede şu anda yaptığımız çalışmada bir böceği bir başka böceği yok etmesi bu çalışmada sünenin buğday üzerindeki bıraktığı yumurtaları faydalı böcekler imha ederek çoğalmamasını sağlıyorlar. Süne yerine ise faydalı böcek çoğalıyor. Böylece bu çalışmalar sayesinde parazitlenmeleri yüzde 20'lerden yüzde 40'lara getirdik, bu önemli bir başarı. Eğer biz burada bu salmış olduğumuz faydalı böceklerin yumurtalarından sünenin çıktığını görürsek bu sefer de zirai ilaçlara geçiyoruz. 2003 yılların başlarında 2 milyon dekarlardan 2010 yıllarda 80 bin dekarlara kadar düşürdük bu da bizim için büyük bir başarı oldu." şeklinde konuştu. (İLKHA)