• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
MEDENİYET DEĞİL CEP SAVAŞI
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muhsin Şenol-DOĞRUHABER

Gümrük vergilerinin arttırılmasıyla başlayan Çin-ABD ticaret savaşı cebe indi. Amerikan firması Google, Çin’in son yıllarda büyük atak yapan cep telefonu üreticisi Huawei ile yaptığı anlaşmayı askıya aldı. Google’un bu hamlesinden sonra Huawei’in hamlesi ise merak konusu. Geçtiğimiz günlerde ABD ile yaşadıkları gerilimle ilgili konuşan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ise “Amerika ile aramızda medeniyet savaşı yok” diyerek savaşın sadece ekonomik olduğunu vurgu yapmıştı. Yeni Medya - Dijital Medya Uzmanı Ömer Faruk Övenç, Çin- ABD arasında gerilimi ve Google’un son hamlesini gazetemiz için yorumladı.

TİCARET SAVAŞLARI CEBE İNDİ

Google, Çinli teknoloji devi Huawei'nin ABD hükümeti tarafından kara listeye alınmasının ardından, Huawei kullanıcılarının Android işletim sistemine olan erişimini askıya aldı. Google şirketinden yapılan açıklamada, şirketin ABD Başkanı Donald Trump'ın emirlerine uyduğu ve sürecin yansımalarının takip edildiği bildirildi. Açıklamada ayrıca, Huawei cihazlarından "Google Play" hizmetine erişilebileceği ancak Çin dışındaki Huawei akıllı telefonlarda Google Play Store, Haritalar ve Gmail gibi önemli uygulamalara erişimin engelleneceği belirtildi.

BÜYÜK TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİ HUAWEİ'YE SIRTINI DÖNÜYOR

Haberde, Google'ın yanı sıra Intel, Broadcom, Qualcomm ve Xilinx gibi ABD'li dev teknoloji şirketlerinin de Huawei'yle olan ilişkilerini askıya aldıkları ve ürün tedariki sağlamayacakları kaydedildi. Google ve diğer büyük teknoloji şirketlerinin kararı, ABD hükümetinin perşembe günü telekom ekipmanlarını dış ticaret yasağı listesine eklemesinin ardından gerçekleşirken, yine ABD hükümeti tarafından yabancı rakiplerin teknolojileri ve servislerinin engellenmesi kapsamında "Ulusal ekonomik acil durum" ilan edilmişti.

HUAWEİ’DEN GOOGLE’A CEVAP

Çinli şirket google’un hamlesi sonrası açıklama yaparak, “Huawei, tüm dünyada bugüne kadar satılan ve hâlihazırda stokta bulunan tüm Huawei ve Honor akıllı telefon ve tablet ürünleri için kullanıcılarına güvenlik güncellemeleri ve satış sonrası hizmetler sunmaya devam edecektir." ifadelerini kullanırken 'tüm kullanıcılara en iyi deneyimi sunmak amacıyla güvenli ve sürdürülebilir bir ekosistem kurmaya devam edeceği' bilgisini verdi. Ayrıca şirket yetkilileri daha önce yaptıkları bir duyuruda Huawei'nin kendi işletim sistemini kurmak için çalışmalara devam ettiğini söylemişti. Huawei Tüketici Bölümü Başkanı Richard Yu, geçen mart ayında Alman Die Welt gazetesine verdiği röportajda, ABD'nin muhtemel yaptırımlarına ve engellemelerine karşı bir "B Planı"na sahip olduklarını ve kendi işletim sistemlerini yakın zamanda oluşturmayı hedeflediklerini açıklamıştı.

“ABD SADECE TEKNOLOJİ ÜRETMİYOR KENDİNE BAĞIMLI YAPIYOR”

Küreselleşen dünyada teknoloji üretmenin değerinin her geçen gün arttığına değinen Ömer Faruk Övenç, “ Ama bu tür hamleler de bir yere gidiyor ve ondan sonra yetersiz kalıyor. Bunun en büyük örneği Çin ve ABD arasındaki gerilimden görüyoruz. Çin ne kadar yerli teknoloji hamlesi yaptıysa da daha fazla yol kat etmesi ve yerli alt yapısını geliştirmeye muhtaç olduğunu gördü. Bugün Amerika hegemonyasını kurduğu dijital ekosisteme dayandırıyor. Google, Facebook, Twiter ve daha birçok Amerikan firması sadece teknoloji üretmekle kalmıyor birçok noktadan kullanıcısını kendisine bağlamayı amaçlıyor. Birçok kimse Google’un bu hamlesi sonrasında aslında Huawei için daha iyi olduğunu ve kendi teknolojisini geliştirebileceğini söylüyor ama bu o kadar da kolay olmayacak. Çünkü mesele sadece üretmek değil. Burada önemli olan buraya uygulama geliştiricileri yönlendirebilmek. Çin kendi işletim sistemini oluşturduğunda eğer Facebook, İnstagram ve Whatsapp gibi dünya devleri bu sisteme uygun uygulama üretmediği zaman Çin’in ürettiği sistem boşa düşmüş olacak.” ifadelerini kullandı.

“KRİZ ÇOK BÜYÜMEYECEK GİBİ DURUYOR”

Huawei’in ilerleyen zamanlarda geri adım atıp anlaşmaya yoluna gidebileceğini ifade eden Övenç, “Kısa vadede bu kriz çok büyümeyecek gibi duruyor. Çünkü şuan için mevcut telefonlar için bir engelleme yok. Bundan sonra üretilecek telefonlar için bir kısıtlama olacağı açıklandı. Eğer anlaşma sağlanamazsa uzun vadede Google, Andraoid güncellemelerini çeker ve Huawei kullanıcıları sıkıntı yaşar.” dedi.

“BAĞIMSIZ GÖRÜNEN ŞİRKETLER DEVLETİN KURUMU GİBİ HAREKET ETTİ”

Çin Devlet Başkanın ‘Amerika ile aramızda medeniyet savaşı yok’ açıklamasını da değerlendiren Övenç sözlerini şöyle noktaladı: “ Burada ne Çin’in ne de Amerika’nın medeniyet savaşı gibi bir niyeti yok çünkü kendilerini aynı olarak görüyorlar. Bu daha çok Amerika’nın ekonomik olarak hegemonyasını sürdürebilme başkasına kaptırmama savaşıdır. Çünkü biz Amerika’nın geçmişteki uygulamalarına baktığımızda bunu görebiliriz. Yeri geldiğinde dolarla, yeri geldiğinde silahla, yeri geldiğinde silahla Amerika kendi çıkarlarına uymayan ülkelere müdahale ediyor. Bu hegemonyanın ne kadar devam edeceği ise bilinmiyor. Çünkü Amerika’nın bazı sorunlar yaşadığı biliniyor. Bu olay bize, bağımsız gibi görünen dünya devi şirketlerin nasıl Amerikan devletinin birer kuruluşu gibi davrandığını da göstermiş oldu. Bizde ülke olarak teknolojinin ve internetin gücünün farkına varıp bu alanlara daha çok yatırım yapmamız gerekiyor.”

“MEDENİYETLER ÇATIŞMASI YOK TİCARET ANLAŞMAZLIĞI VAR”

Çin devlet başkanı Şi Cinping, bir toplantıda yaptığı konuşmada, ABD’li bir yetkilin ABD ile Çin arasındaki ihtilafı medeniyetler çatışması tezine bağlamasına cevap olarak; “ABD ile Çin arasında bir medeniyetler çatışması olmadığını sadece ticaretten kaynaklı anlaşmazlıklar olduğunu” ifade etmişti.

HUAWEİ SATIŞLARINI %33 ARTTIRDI

Pazar araştırma kuruluşu IDC’nin verilerine göre 2018 yılında dünya genelinde toplam 1.4 milyar adet telefon satıldı. Bunların 292 milyonu Samsung, 209 milyonu Apple, 206 milyonu ise Huawei markalı cihazlar oluşturdu. Pazar geneline bakıldığında Huawei’nin yüzde 14.7’lik bir payı bulunuyor. 2019 yılının ilk çeyrek rakamlarına bakıldığında ise pazar genelinde satılan toplam 311 milyon adetlik telefonun, 72 milyonu Samsung, 59 milyonu Huawei ve 36 milyonu ise Apple’dan geldi. Çinli Huawei’nin küresel pazardaki payı da yüzde 19’a ulaştı. Dünya genelindeki en büyük 10 akıllı telefon üreticisinden 7’si Çinli ve bunların hepsi de Android cihazlar üretiyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir