• DOLAR 35.355
  • EURO 36.477
  • ALTIN 3018.46
  • ...
Hindistan hapishanelerinde Keşmirlilere sistematik işkence ve cinsel istismar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İnsan hakları kuruluşları tarafından yayınlanan raporlara göre, Hindistan yönetimindeki Keşmir'de tutuklular sistematik olarak işkenceye tabi tutuluyor.

Keşmir merkezli Kaybolan Kişilerin Aileleri Derneği ve Cammu Keşmir Sivil Toplum Koalisyonu isimli insan hakları kuruluşlarınca yayınlanan 560 sayfalık rapor, Keşmirlilere karşı Hint güçlerinin kullandığı işkenceleri ortaya koydu.

Tecrit, tecavüz, waterboarding
Rapora göre Hint güçleri tecrit, uykudan yoksun bırakma, suda boğma hissi veren waterboarding işkencesi, tecavüz gibi yöntemlere başvuruyor. Rapor Keşmirlilere karşı elektrik verme, Filistin askısı, darp, bedenin üzerinde sigara söndürme gibi işkencelerin uygulandığını belirtiyor.

Raporda toplamda 432 kişinin görgü şahitliğine başvuruluyor.

"Cinsel organa kumaş sarıldı, ateşe verildi"
"Tral'den Muzaffer Ahmed Mirza ve Manzur Ahmed Naiko'nun anüsünden kalın bir sopa sokuldu. Bu birçok iç organlarında parçalanmaya sebep oldu. Mirza akciğer zedelenmesi nedeniyle birkaç gün sonra hastanede ölürken, Naiko işkence nedeniyle aldığı yaraların tedavi olması için beş ameliyata girdi. Bunun dışında, Naiko'nun cinsel uzvunun çevresine bir kumaş sarıldı ve ateşe verildi."

Rapor, mahkumların insan dışkısı, toprak, çakıl, toz biber, biberli su, idrar, petrol, çamurlu su gibi şeyleri yemeye ve içmeye zorlandığını vurguluyor.

Kadınların yarısı tecavüz mağduru
Hapishanelerde en sık rastlanan işkencelerden biri de tecavüz. Rapordaki 432 kişiden 24'ünü kadınlar oluşturuyor. Bunlardan 12'si, yani tüm kadınların yarısı Hint askerleri tarafından tecavüze uğradıklarını belirtiyor.

İnsan hakları savunucuları, birçok olayın raporlanamadığını, işkencelere dair rakamların gerçekte çok daha fazla olduğunu belirtirken, Hint yetkililer işkenceleri reddediyor.

"Keşmir'i kontrol altında tutmak için"
"İşkence: Hindistan Devletinin Cammu Keşmir'i Kontrol Etme Aygıtı" başlıklı rapor, işkence görenlerin yüzde 70'inin siviller olduğunu gösteriyor.

Birleşmiş Milletler, bölgede insan hakları ihlallerini araştıracak bir komisyon kurulması çağrısı yapıyor olsa da bu çağrılar sonuçsuz kalıyor. Hindistan Silahlı Özel Kuvvetler Yasası kapsamında bölgedeki silahlı güçler soruşturmalardan korunuyor.

Hindistan, insan hakları ihlalleri ile anılan Keşmir'de yarım milyondan fazla askeri güç bulunduruyor.

Kaynak: Mepa News

Bu haberler de ilginizi çekebilir