TARİHTE BUGÜN 20 MAYIS 2019
Tarihte Bugün yaşanana gelişmeler...
325: Roma imparatoru Konstantin, ilk Ekümenik Konsilin İznik'te düzenlenmesini sağladı. Ekümenik konsil, Kilise'nin hıristiyan inanç esaslarını tespit ve tahkîm etmek, âyinlerin icrâsı konusunda kararlar almak ve Hıristiyanlık ahlāk ve disiplininin esaslarını te'yid ve tahkîm etmek üzere Kilise'ye bağlı bütün piskoposların katılımıyla yaptığı toplantı.
Bugüne kadar 21 ekümenik konsil toplanmıştır. Bunlardan ancak sekizi, Kilise'nin 1054 târihinde Katoliklik ve Ortodoksluk diye ikiye bölünmesinden önce vuku bulmuş olduğu için, Ortodokslar tarafından tanınmaktadır. Hıristiyanlığın liderliği konumundaki bu konsil, katolik ve Ortodoks mezheplerince liderlik mücadelesi sebebiyle husumet konusu yapılmıştır.
1622: Osmanlı İmparatorluğu'nda isyancılar, ordu ve yönetimde yenilik taraftarı Padişah II. Osman'ı tahttan indirip öldürdü. Öldürülen ilk padişah olan Genç Osman'ın yerine I. Mustafa, ikinci kez tahta çıkarıldı.
1878: II. Abdülhamit'i devirmek, Çırağan Sarayı'nda tutulan V. Murat'ı tahta çıkarmak amacıyla Çırağan baskınını düzenleyen gazeteci Ali Suavi öldürüldü. Ali Suavi’nin, batı hayranları tarafından ayarlanarak bu işin yaptırıldığı görüşünü destekleyen tarihçilere göre, Batı hayranı yenilikçiler, II. Abdülhamit gibi uzlaşmaz ve dirayetli bir padişah yerine her istediklerini yaptıracak bir yapıda olan ve psikolojisi bozulmuş bulunan V. Murat’ın tahta geçmesini istiyorlardı.
1924: Bütün Milletin onayladığı, üzerinde konsensüs sağlanan ve Müslüman halkın özüne kökenine uygun olan 1921 Anayasası kaldırılıp yerine İslami değerlerin kaldırılıp yasaklandığı, özgürlüklerin ortadan kaldırıldığı ırkçı yaklaşımlarıyla milletin bölündüğü yeni Anayasa getirildi.
1928: Kabul edilen 1288 numaralı kanun ile Türkiye’de 1 Haziran 1929 tarihinden itibaren uluslararası rakamların kullanılması mecburi hale geldi. Böylece Kur’an alfabesi olan Arapça rakamlar bırakılıp Latin rakamları kullanılmaya başlandı. Rakamların değiştirilmesi, “harflerin değiştirilmesi” konusunu da gündeme getirdi. Böylece özden kopuşun dev adımlarından biri daha atılıyor ve batı ve batı kültürüne gelecekte yapılacak yeniliklerin işareti verilmiş oluyordu.
1964: İstanbul Teknik Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi dışında, üniversite ve yüksek okullara girişte merkezi sınav sistemi getirildi.
1969: İnönü, Cumhurbaşkanı Sunay'a 'DP'lilerin affı' konusu ile ilgili bir mektup gönderdi: "Sayın Cumhurbaşkanı, CHP Genel Başkanı olarak ben ve partimin yetkili organları, siyasi hakların iadesi için Millet Meclisi'ne verilmiş bulunan 218 imzalı bir Anayasa değişikliği teklifini destekleme kararı aldığımızdan beri, gerek Zatı Devletlerinin, gerek bazı yüksek komutanların uyarı ve ısrarlarına muhatap olmaktayız..." dedi ama onların irade ve isteği ile Başbakan ve hükümet olduğunu dolayısıyla ancak istedikleri şekilde hareket edebileceklerini unutmuş görünüyordu.
1973: Prof. Necmettin Erbakan, kapatılan Milli Nizam Partisi'nden (MNP) sonra, Milli Selamet Partisi'ni (MSP) kurdu. 3 milletvekili MSP'ye geçti. Erbakan’ın kurduğu bu parti de 12 Eylül darbesiyle kapatılacak, ondan sonra kurduğu Refah Partisi 28 Şubat postmodern darbesinin ardından; bir sonraki kurduğu Fazilet Partisi de Refah’ın devamı diye kapatılacaktı. Bütün bunlardan sonra hala Parlamenter Demokrasiden dem vurmaya devam edilecekti.
1975: Türkiye’ye yılda 5 milyar liralık kaçak eşya girdiği, Güneydoğu'da 60.000 kişinin kaçakçılık yaptığı açıklandı. Hiçbir yatırımın yapılmadığı ve fakirliğin en alt sınırında yaşam sürdürmeye mahkum edildiği Doğu ve Güneydoğu’nun da özellikle sınırlarda yaşayan en mağdur kesimin tek geçim kaynağı olan sınır ticareti yasaklanmış böylelikle bütün bir halk kaçak bir şekilde tehlikelerle dolu bir yolculuk yaparak geçim sağlamaya çalışmak zorunda bırakılmıştı. Nitekim Uludere’de kaçakçılık yapan çoğu genç 34 kişi uçaklardan bombalanarak hunharca katledilmiştir. Ne diyelim ki kendi vatandaşlarına iş ve aş imkanı sağlamakla yükümlü devlet çözümü aş ve iş peşinde koşuşturan vatandaşlarını öldürmede bulmuştur.
1990: Milli Savunma Bakanı Safa Giray, Hava Kuvvetleri'nden, 17'si subay, 97'si astsubay olmak üzere 114 kişinin irticai örgütlerle ilişkileri olduğu için ordudan atıldığını açıkladı. Bu hukuksuz atılmalara daha uzun süre devam edecek ve atılanların sayısı binleri bulacaktı. Hemen hepsinde de ‘hanımının örtülü olması, namaz kılması, dini kitap okuması’ gibi gerekçeler ve çoğu zaman uydurma deliller ileri sürülmüş ve bu atılmalara yargı yolu kapatılmıştır.
1999: PKK yöneticilerinden Şemdin Sakık ve kardeşi Arif Sakık idam cezasına çarptırıldı. Sakık’ın yakalandığı günden beri yaptığı itirafları ve devlete yaranmaya çalışması hiçbir fayda vermedi.
2004: Ankara 20. Asliye Hukuk Mahkemesi, Vakit Gazetesi'ni, “Onbaşı bile olamayacakların general olduğu ülke” başlıklı yazıdan dolayı 312 generale 2'şer milyar lira tazminata mahkûm etti. Oysa Başbakan’a ağza alınmayacak hakaret ve küfürler savuran askere soruşturma bile açılmamıştı.
2008: Şırnak’ta 200 kız öğrencinin eğitim gördüğü Yatılı İlköğretim Bölge Okulu’nda uyuz salgını çıktı. 180 öğrencide uyuz görülmesi üzerine, öğrenciler evlerine gönderilmeyerek okulda tedavi altına alındı. Kızların okula gitmesini isteyen ama halkın ekonomik ve sosyal şartlarında hiçbir iyileşme yapmayan yöneticilerin yüzünü kızartacak bu tablonun bu zamanda yaşanıyor olması utanç verici bulundu.
2009: Endonezya'nın Java adasının doğusunda uçak düştü. 97 kişi öldü.