• DOLAR 34.55
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3006.52
  • ...
"Sınav ücretleri makul ve herkesin ödeyebileceği düzeyde olmalıdır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) başta olmak üzere diğer kamu kurumları tarafından yapılan sınavlar için adaylardan alınan ücretlerin artırılması tepkilere neden oluyor.

YKS, KPSS, TUS, YDS, ALES, DGS ve kurum sınavları ile e-sınavlar için adaylardan alınan ücretlerin artırılmasına Şanlıurfa’daki eğitim sendikaları da tepki gösterdi. Eğitim-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun, sınav ücretlerinin her adayın ödeyebileceği makul düzeyde olması gerektiğine dikkat çekti.

Coşkun, "Türkiye’de YKS, KPSS, TUS, YDS, ALES ve EKYS isimler ile sınavlar yapılmaktadır. Özellikle öğretmen arkadaşlarımızın ya da sınavlara giren diğer arkadaşların bizlere en çok ilettiği ve muzdarip olduğu konu, sınava giriş ücretlerinin çok yüksek olmasıdır. Amacınız, bu bölümleri bitiren ya da bu işle ilgili olan insanları seçmekse, bu insanların tümünün sınava girmesini sağlayacak uygun bir düzeyde sınav ücretlerinin talep edilmesi gerekir." dedi.

ÖSYM’nin amacının ticaret değil, belli bir alanla ilgili başarının belirlenmesi olduğunu vurgulayan Coşkun, "Milli Eğitimde idarecilerin belirlenmesi için Eğitim Kurumları Yönetici Sınavı (EKYS) yapıldı. Sınava giren arkadaşlarımız 180 TL sınava giriş ücreti ödedi. Gerçekten insanların gözüne gelen bir meblağdır. Burada ÖSYM’nin amacı ticaret yapmak değildir; buradaki amaç gerçekten bu bölüm ve alanla ilgili seçme sınavının yapılmasıdır. Bu seçme sınavının özelliği de herkese makul olan bir ücretin talep edilmesidir.  Yoksa bu tür ücretler göze gelen ve insanların öderken zorlandığı bir ücrettir. Bizim bu konuda yetkililerden isteğimiz; bunu ticaret alanına dönüştürmeden ziyade sınav ücretlerin makul bir seviyeye çekip, herkesin sınava gireceği bir düzeyde olmasıdır. Birde bazı sınavlar belirli sınav merkezlerinde yapılıyor. Sınav ücretlerine bir de ulaşım, yemek ve konaklama giderleri de eklendi mi yaklaşık bin TL’ye yakın bir gider oluyor. Bu durum da insanları çok mağdur ediyor. Özellikle yetkililerden isteğimiz bu tür sınav ücretlerinin makul ve herkesin ödeyebileceği bir düzeyde olmasıdır." ifadelerini kullandı.  

Türkiye’deki hayat şartlarına vurgu yapan Coşkun, "Belki 180 TL çok az gibi görünüyor, ama hayat şartlarının ne durumda olduğu herkesin malumudur. İnsanların dişinden, tırnağından artırarak bir kenara koyduğu paralarını bu tür yerlere harcamaması gerekir. Bu sebeple sınav ücretlerinin düşürülmesini istiyoruz." dedi.

"Harç mı, haraç mı?"

Ülkedeki ekonomik sorunlarının faturasının yine vatandaşlara kesildiğine değinen Özgür Eğitim-Sen Siverek Temsilcisi Murat Başaran da "Ekonomik açıdan sıkıntılı günlerden geçiyoruz ve her zaman olduğu gibi fatura yine halkımıza ödetilmeye çalışılıyor. Bir tarafta ekonomik açıdan herhangi bir tedbir almayan ve motor hacmi yüksek makam araçlarına binmekten eksik kalmayan hantal bürokrasi, diğer tarafta bu hantallığın fatura edilmeye çalışıldığı halkımız… Son örneğini ÖSYM'nin yaptığı sınav ücretlerinde gördüğümüz bu durum her açıdan sıkıntılı ve düzeltilmesi gereken bir durum olarak karşımızdadır. En başta sınava girenlerden, 'Harç mı, yoksa haraç mı? isteniyor. Akademik kariyer yapmaya çalışan veya kamu personeli olmak umuduyla sınavlara giren insanlarımızın sırtına 225 TL’ye varan sınav ücretlerini yüklemek kabul edilebilir bir durum değildir. Bu sınavlara tüccar mantığıyla yaklaşmak kimseye fayda vermeyecektir." şeklinde konuştu.

"Gençlerimizin mesleğe ulaşmasında şartların kolaylaştırılması gerekir" 

Gençlerin iş güç sahibi olmak adına çeşitli zorluklarla mücadele ettiğinin altını çizen Şuurlu Öğretmenler Derneği Şanlıurfa Şube Başkanı Yunus Yegin ise şunları kaydetti:

"Gençlerimiz meslekleriyle irtibat kurana kadar çok yoğun ve yorucu sınavlardan geçmek zorundalar. Bu durumda gençlerimizin mesleğe ulaşmasında şartların daha da ağırlaştırılması yerine kolaylaştırılması gerekmektedir. Bu anlamda meslek öncesi en zor ve stresi yüksek sınavlardan birisi olan KPSS’nin kamuoyuna yansıyan özellikle yüksek başvuru ücretleriyle ilgili kısmının ilgililer ve yetkililerce gözden geçirilmesi büyük bir beklenti haline gelmiştir. Bu sınavlara giren kardeşlerimizin zaten büyük bir stres altında oldukları bilinmektedir. Bununla birlikte 200 liradan fazla bir miktarı ifade eden sınav ücretleri söz konusu sınavların kırtasiye ihtiyaçlarını karşılamaktan öte henüz meslek yaşantısının eşiğinde bulunan gençlerimizi olumsuz yönde etkilemektedir. Şuurlu Öğretmenler Derneği Şanlıurfa Şubesi olarak gençlerimizin mesleklerine daha az stresle ve daha az sosyal baskıyla başlamalarını ümit ediyoruz. Bu bağlamda özellikle merkezi sınavlarda uygulanan ücret standartlarının daha makul düzeylere çekilmesini ve ülkemizin geleceği sayılan gençlerimize motivasyon kaynağı olmasını temenni ediyoruz." (Abdurahman Uğurlu-İLKHA)









Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir