• DOLAR 34.573
  • EURO 36.037
  • ALTIN 3009.755
  • ...
Zam çare olmadı Eczacılar ilaç bulamıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Yaşadıkları sıkıntılara ilişkin konuşan Siirtli eczacılar, sorunlarının giderilmesini istedi.

Şeker, tansiyon ve çocuklar için antibiyotik ilaçları başta olmak üzere kimi ilaçları bulmakta zorlandıklarını dile getiren eczacılar, ilaca yüzde 20 zam gelmesine rağmen bu sıkıntının neden yaşandığına anlam veremediklerini dile getirdi.

Muayene ücretlerinde de çok sıkıntı yaşattığını belirten eczacılar, "Mümkünse devlet muayene ücretlerini eczacılara yüklemesin, tahsilatı kendisi yapsın. Çünkü çok sıkıntılarımız oluyor. Vatandaşlar bizim haksız bir şekilde bu ücreti aldığımızı düşünüyorlar." diye konuştular.

5 yıllık eczacılık fakültesinden mezun olduktan sonra kendi memleketinde sağlık hizmetinde bulunmak amacıyla eczane açtığını belirten Muhammed Ensaroğlu, yaşadıkları en büyük sıkıntının ilaç bulma noktasındaki zorluk olduğunu söyledi.

"Doların yükselmesi nedeni ile bu aralar ilaç bulamıyoruz." diyen Ensaroğlu, "Özellikle bazı ilaç kalemlerinde oldukça eksiğimiz bulunuyor, onları temin edemiyor ve sıkıntı çekiyoruz. Hastalardan muayene ücretlerini istemekte zorluklar yaşıyoruz. Çünkü hastalar alınan bu paraların bizim cebimize girdiğini zannediyor. Yetkililerin bu sorunla ilgili televizyon ve billboardlarda bir kamu spotu oluşturması gerekiyor ve bu paranın bizim değil devlet hastanelerinin kasasına girdiği anlatmalı. Çünkü muayene ücretleri talep edildiğinde hastalar bu ücreti ödediklerini iddia ediyorlar, bu konuda itirazda bulunuyorlar. Bir nevi bizleri haksız bir şekilde muayene ücretinin kendilerinden alındığını düşünüyorlar." ifadelerini kullandı.

"Mezun olan eczacılar, iş bulma sıkıntısı yüzünden boşta kalıyorlar"

Eczacılık fakültelerinin açılmasıyla eczacıların sayısının oldukça arttığını ve açılan bu kadar fakültenin de gereksiz olduğunu savunan Ensaroğlu, şunları söyledi:

"Reçetesiz ilaç almak isteyen hastalar oluyor ve bu tür durumlarda hastalarla tartışma yaşıyoruz. Özellikle antibiyotik ilaçlarının reçetesiz satılmaması hasta ve eczacıları karşı karşıya getiriyor. Onun haricinde hastalarla iletişimimiz çok iyi ve işimizi severek yapıyoruz, çünkü eczacılık çok güzel bir meslek. Mezun olan eczacılar iş bulma sıkıntısı yüzünden boşta kalıyor ve 2013'te getirilen bir kanunla bir yıl staj yapmayan eczacıların iş yeri açamadıkları için çok büyük sıkıntı yaşıyorlar."

"Hastalarla ilaç yokluğu nedeni ile tartışma yaşıyoruz"

"İlaca yüzde 20 zam yapılmasına rağmen neden ilaç yok? Bizler de anlayabilmiş değiliz." diyen Ali Fikret Çalapkulu, özellikle göz ilaçlarının bulanamadığı kaydetti.

1974 yılından bu yana eczacılık yaptığını belirten Çalapkulu, "Bu aralar yaşadığımız en büyük sıkıntı ilaç yokluğu, ilaçların zamlanmasına rağmen birçok ilaç piyasada bulunmuyor. Bu nedenle hastalarla tartışmalarımız oluyor. Eczacılıkta eskiden sürekli ödeme sıkıntısı yaşardık ama Allah'a şükürler olsun şu anda böyle bir sıkıntımız yok. Ama şu anda en büyük sıkıntımız ilaç yokluğu ve başka da sıkıntımız yok sayılır. Hastalarla ilaç yokluğu nedeni ile tartışma yaşıyoruz. Kendilerine izah etmemize rağmen anlamıyorlar, belki de anlatamıyoruz. Bakanlığın bu sıkıntıya bir el atması gerekiyor." şeklinde konuştu

"Hastalarla muayene ücretleri konusunda sıkıntı yaşıyoruz"

Hastalarla muayene ücretleri konusunda sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Çalapkulu, "Hasta, ilaç almaya geldiğinde sisteme bakıyoruz ve hastanın muayene borcu çıkıyor ama ben ödedim diyor. Hâlbuki ödememiş yâda sisteme yeni yansımış veya 3-5 sene önceki borçların yansıdığı görülüyor ama bizler bunu hastaya anlatamıyoruz. Mümkünse devlet muayene ücretlerini eczacılara yüklemesin, tahsilatı kendisi yapsın çünkü çok sıkıntılarımız oluyor. Devletimizden ricamız bu yükü sırtımızdan alsınlar." dedi.

"Şeker, tansiyon ve çocuklar için antibiyotik ilaçları bulmakta zorlanıyoruz"

Sağlıkla uğraşmayı sevenler ve insanlara da faydalı olmak isteyenler için eczacılığın çok güzel bir meslek olduğuna vurgu yapan Burak Cezlan, "Her meslekte olduğu gibi bizim de sıkıntılarımız var. Özelikle ilaç bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. Bu sorun firmadan mı kaynaklanıyor? Bu bize pek yansıtılmıyor. Bu ilaçlar arasında çok önemli ilaçlar olan şeker, tansiyon, çocuklar için gerekli antibiyotik ilaçlar bulunuyor. Bu ilaçları bulamadığımız zaman hastalarla aramızda sıkıtılar meydana geliyor. Hastalar, bu ilaçları bizim bulamadığımızı yâda eczanenin getirmediğini düşünüyorlar. Bu sıkıntılar çözülürse çok iyi olacağını düşünüyorum." dedi.

"Hastalar muadil ilaçları yanlış biliyorlar"

Muadil ilaçları vatandaşlara anlatma konusunda da çok sıkıntı yaşadıklarını belirten Cezlan, hastaların muadil ilaçları ne anlama geldiğini bilmediklerini ifade etti.

Cezlan, "Muadil ilaç bire bir aynı maddeleri içeren, aynı etlilere sahip ilaçlardır. Sadece bu ilaçları farklı firmalar ürettiği için isim değişikli bulunuyor. Bu nedenle halkımız farklı isimlerde üretildiği için yanlış ilaç olarak algılıyor ve bizi de zor duruma sokuyorlar. Kendilerine yanlış ilaç verdiğimizi ve iyiliklerini düşünmediğimizi zannediyorlar. Bizler bu konuda gerekli açıklamaları yapıyoruz ama doktorların hastalara anlattıkları daha etkili oluyor ve onları dinliyorlar. Ama bizler ilaç konusunda doktorlardan daha bilgiliyiz. Çünkü bizler 5 yıl boyunca ilaçların eğitimini alıyoruz." diye konuştu.

"Eczacılık her şeye rağmen çok güzel bir meslek"

Yaşadıkları birçok olumsuzluğa rağmen eczacılık mesleğinin çok güzel bir meslek olduğunu dile getiren Cezlan, insanların sağlığı ile ilgilenmenin ve insanların biraz olsun iyileştiğini görebilmenin güzel bir şey olduğunu söyledi.

Cezlan, "Muayene ücretlerini eczacıların alması gerçekten bizim için büyük bir problem. Bizim olmayan bir parayı alıyoruz, bunun için fiş kesiyoruz, vergi de ödüyoruz, cebimize de girmiyor. Sadece bir emanetçiyiz ama bizler için büyük bir sıkıtı oluyor. Hasta gelip 2 TL'lik bir ilacı alıyor ama 120 TL muayene ücreti çıkınca anlatamıyoruz çünkü bu paranın bizim olduğunu zannediyorlar. Bu para aslında bizim değil, SGK daha sonra bizim hak edişimizden kesiyor. Herkese de anlatamıyoruz ve bizim için de büyük bir yük. Keşke hastaneler bunu için bir sistem kursalar ve bizler bu parayı almasak. Zaten bu para onların ve bizimle ilgili bir ücrette değil zaten vergi yükümüz de ağır keşke bir yöntem bulunsa da bizlerden alınsa." şeklinde konuştu. (Murat Orhan-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir