İtikâf; kulun kendisini Allah'a adamasıdır
Her anı çok büyük mükâfatlara vesile olan itikâfın önemine dair bilgi veren Adıyaman İl Müftüsü Mehmet Taşçı, itikâfın; kulun kendisini Allah'a adaması, vakfetmesi olduğunu belirtti.
İnsanların gittikçe dünyevileştiği bir zamanda böylesi kutsi anların feyiz ve huzur içerisinde geçirilmesi için mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini dile getiren Adıyaman İl Müftüsü Mehmet Taşçı, "İtikâf; kulun kendisini Allah'a adaması, vakfetmesidir" ifadesini kullandı.
Ramazanın çok büyük fırsatlarla dolu olduğunu belirten Taşçı "On bir ayın sultanı olan ramazan-ı şerif; büyük fırsatların içinde bulunduğu, içerisinde bin aydan daha hayırlı olan yani bir insan ömrüne muadil Kadir Gecesi'nin bulunduğu muazzam ve muhteşem bir zaman dilimidir." dedi.
"Unutulmaya yüz tutmuş"
İtikâfın bazı bölgelerde unutulmaya yüz tuttuğunu belirten Taşçı, önemli bir sünnet olan bu ibadetin ihya edilmesi için muhakkak surette Müslümanlar tarafından yeniden gündeme alınması gerektiğini vurguladıktan sonra "Peygamber Efendimiz'in (Aleyhisselatu Vesselam) ifadesiyle, ruhuna ve şanına layık bir şekilde ihya edildiği zaman cennetin kazanılmasına vesile olan ramazan ayında yapılacak en önemli ibadetlerden birisi de itikâf ibadetidir." ifadelerini kullandı.
İtikâf ibadetini bir memlekette hiç kimse yapmadığı taktirde o memleketin tamamının sorumlu olacağını belirten Taşçı, "Sünnet-i kifaye olan itikâf, ramazan orucu farz olduktan sonra Peygamber Efendimiz'in (Aleyhisselatu Vesselam) her yıl yapmış olduğu bir sünnettir. İtikâf, ramazan ayının son 10 gününde bir camide veya bir mescitte ibadet için kalmaktır. Kulun kendisini Allah'a adaması, Allah'a vakfetmesi manasına gelen itikâf, son 10 günde mescitte kalma ibadetidir." şeklinde konuştu.
"Peygamberimizin hiç terk etmediği sünnetlerinden biridir itikâf"
Peygamber Efendimiz'in ramazan orucunun farz olmasından sonra itikâfa çok büyük ehemmiyet verdiğini belirten Taşçı, "İtikâf, Peygamberimizin hiç terk etmediği sünnetlerinden biridir. Hazreti Aişe validemiz, 'Ramazanın son 10 günü girdiği zaman Allah Resulü geceleri ihya ederdi. Gecelerini ibadetle geçirir ve yalnızca kendisi değil, aile efradını da kaldırır ve onlarla beraber ileri derecede ibadet yapardı.' buyurmak suretiyle Peygamber Efendimiz'in ramazanın son 10 gününü nasıl aşkla ve şevkle geçirdiğini, zamanını tamamen Cenab-ı Allah'a hasrederek nasıl ibadet yaptığını anlatmak suretiyle itikâf ibadetinin ne kadar önemli olduğunu bize bildiriyor. İtikâf ibadeti o kadar önemli ki, şayet şu Adıyaman'da hiç kimse bu ibadeti yapmamış olsa bütün Adıyamanlılar bundan sorumlu olur." dedi.
Sünnet-i kifaye olan itikâf ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşlar için bazı camilerde hazırlık yaptıklarını belirten Taşçı, itikâfa girilecek olan camileri şöyle sıraladı:
"Biz de inşallah bu hedefle Adıyaman'da; Abdulkadir Geylani, Altınşehir, Emir Sultan, İmam-ı Azam Ebu Hanife, Kab, Kayalık, Mehmet Zahit Kotku, Malazgirt, Mehmet Kırcalı, Ömer-ul Faruk, Saltoğlu, Şeyh Muhyiddin-i Arabi, Ulu Camii ve Yenimahalle (Seyda) Camisi dediğimiz camilerimiz itikâf ibadeti için hazırlanmıştır ve bu ibadetin şuurunda ve bilincinde olan kardeşlerimizi beklemektedir." (Cemil Özdaş-İLKHA)