• DOLAR 34.577
  • EURO 36.224
  • ALTIN 2963.498
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Mezopotamya’nın en verimli topraklarını bünyesinde barındıran Mardin Ovası’ndaki çiftçiler, Dünya Çiftçiler Günü münasebetiyle İLKHA muhabirlerine, yaşadıkları sıkıntılarını anlattılar.

Gübre, tohum, ilaç, mazot gibi tarımda kullanılan ürünlerin pahalılığından yakınan çiftçiler, Dicle EDAŞ’ın yüksek elektrik faturaları çıkartmasının yanında ekilen ürünün fiyatının düşük olması maliyetini karşılamadığını belirtti.

Dünya Çiftçiler Günü’nü buruk geçirdiklerini kaydeden çiftçiler,  yetkililerin girdi maliyetlerini düşürmesi gerektiğini ifade ettiler.

“Ekinlerin kökü çürüdü”

Dünya Çiftçiler Günü’nü kutlayarak konuşmasına başlayan Çiftçi Şükrü Yılmaz, “Bu sene sürekli yağmur yağdığından dolayı ekinler geç ekildi, şimdi de kökleri çürüdü. Yaptığımız masrafı çıkarırsa iyidir. İlaç yapmamıza rağmen yabancı otlar çıkmış. Şimdi de sulayacağız, bakalım masrafını çıkarır mı çıkarmaz mı? Zararı karşılayacağını tahmin etmiyorum, çünkü her şey pahalı. Ekinin hali görüldü gibi uzunluğu yarım metre yok. Birde çıkan otlar gerçekten çiftçiler zor durumda böyle devam ederse çiftçiler tarımı bırakır.” dedi.

“Gübre, mazot, ilaç ve tohum çok pahalı”

Devletin çiftçilere el uzatıp yardım etmesi gerektiğini belirten Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti:

“Gübre, mazot, ilaç, tohum çok pahalı... Örneğin yazın buğdayımızı 900 kuruş ile bir TL’ye sattık gidip tohumluğu bin 400 ile bin 700 arasında aldık. Gübre, ilaç, mazot hepsi iki katına çıkmış. Gerçekten böyle devam ederse vay çiftçinin haline… Çiftçiliği bırakmak zorunda kalacağız. Çünkü altında kalkamıyoruz. Elinde birkaç kuruş kalsa oda Dicle EDAŞ’a gittiğinde çiftçiler aç kalır. Devletin çiftçilere yardım etmesi lazım.”

“Çiftçiler Günü’nü sevinçle karşılayacağımıza hüzünle geçiriyoruz”

Ekinlerin susadığını ve suya ihtiyacının olduğunu belirten Hacı İbrahim Yılmaz da Dicle EDAŞ’ın elektriği kestiği ekinlerin büyük zarar göreceğini söyledi.

Yılmaz, “Bugün Dünya Çiftçiler Günü… Çiftçiler kendi gününü sevinçle karşılaması gerekirken ama maalesef hepimiz hüzünlüyüz ve derin derin düşünüyoruz. Yarın ekin biçildiğinde yaptığımız masrafı çıkarır mı çıkarmaz mı milletin parasını nasıl ödeyeceğiz diye onun hesap kitabını yapıyoruz. Çünkü gübre, mazot, ilaç, tohum, çalışan işçiler herkesin ödemesi yapılması gerekir. Gerçekten biz çiftçilerin yükü ağırdır. Ekinlerin durumu ortada Allah’tan umut kesilmez ama bir umut göremiyoruz çünkü ekinlerin durumu iyi görünmüyor. Her şey de pahalı! Devlet çiftçiler için mazotu ucuzlaması gerekir. Yarın buğday ekini biçildiğinde yerine mısırı nasıl ekeceğiz? Devletin çiftçilere sahip çıkması gerekir. Çünkü çiftçilikten başka gelirimiz yok.” diye konuştu.

“Ekinler sulanmazsa kuruyacak”

Çiftçilerin perişan halde olduğunu söyleyen Mahmut Cengiz, “Şimdiye kadar rahmet iyi yağıyordu kaç gündür yağmur yağmıyor. Buda ekinler için sıkıntıdır. Ekinlerin durumu hiç iyi değil, sulanmadığı halde kurur.” dedi.

“Dünya Çiftçiler Günü’ne buruk girdik”

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü bayram havasında kutlamak istediklerini ancak bölge çiftçilerinin kan ağladığını ileri süren Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, konuşmasına şöyle devam etti.

“Dünyanın birçok ülkesinde 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Gönül isterdi ki; 2019 yılında 14 Mayıs’a girerken Dünya Çiftçiler Günü’nde ülkemizdeki çiftçilerin daha coşkulu bir bayram kutlamasını dilerdik. Ama maalesef çiftçilerimizin sorunları çok olduğu için adeta kan ağlıyor. Tarımda girdi maliyetleri pahalı olduğu için çiftçilerimiz çiftçiliği bırakma durumunda kalmıştır ve zor durumdadır. Bugün ülkemizde üretim yapılmadığı için domatesi patlıcanı biberi patatesi soğanı pahalıya alıyoruz. Geçen Cumhurbaşkanımızın açıkladığı buğday birim fiyatının geçen seneye göre yüzde 29 artıştan çiftçimiz memnun değil, bizce bir müdahaledir. Hiçbir zaman böyle erken fiyat açıklanmamıştır. Buğday fiyatı düşmeye başladı. Yarın Mardin bölgesinde buğday biçildiği zaman kilogramı ancak bir TL 150 kuruştan alıcı bulacağını tahmin ediyoruz. Keşke gönül isterdi ki çiftçiler dünya çiftçiler gününü güzel bir şekilde kutlasalardı ama maalesef bu yıl ki dünya çiftçiler gününe de buruk ve hüzünle giriyoruz.” (M. Salih Keskin, Mehmet Aslan - İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız