İnönü’nün kabri neden bu kadar küçük?
Bir dönem uygulamaları ile ciddi tepkilere neden olan 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün kabrinin Anıtkabir’de olduğunu biliyor muydunuz? İnönü’ye Anıtkabir’de ayrılan yerin küçüklüğü ise şimdiye kadar neden hiç dikkat çekmedi bilinmez.
HaberYorum
25 Aralık 1973’te ölen Türkiye Cumhuriyetinin 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün kabrinin Anıtkabir’de olduğu pek bilinmez.
İlginç olan kabrinin küçüklüğü...
750 bin metrekarelik alanda İnönü’ye ayrılan alanın bir kaç metre kare olması ilginç!
Sonuçta -Cumhuriyet kanlı bir şekilde de olsa- ilan edilmişse İnönü’nün de ciddi bir katkısı vardı.
Pek çok kıyamın bastırılmasında rol oynamıştır. Dersim’de imzası vardı. Mustafa Kemal harf değişikliğini yapmışsa o da ezanı Türkçeye çevirtmiştir mesela. Mustafa Kemal Tekke ve Zaviyeleri kapatmışsa onun döneminde de 2. Dünya savaşı gerekçe kılınarak kimi camiler kapatılmış; kimileri satılmış; kimileri ise ahıra, tuvalete çevrilmişti.
Ülkenin Ebedi Şefine Anıtkabir’de bu kadar yer ayırmışken Milli Şefine daha fazla yer ayırmak daha doğru olmaz mıydı?
Mezarın bu kadar küçük yapılması neden acaba? Kendi döneminde paranın üzerinden Mustafa Kemal’in resmini kaldırtıp kendi resmini bastırmasının dahası Atatürk öldükten sonraonun yerine geçme çabasının cezalandırılmasıdır bu küçük lahit!
İşin ilginç tarafı lahitin üzerinde bile Mustafa Kemal’e ait bir sözün yazılmış olması... Bu sözü lahdine yazılmasını kendisi mi istedi bilinmez.
Mustafa Kemal’in 2. İnönü zaferi sonrası İsmet İnönü’ye gönderdiği mektupta kullandığı “Siz orada yalnız düşmanı değil, milletin makûs talihini de yendiniz.” İfadeler İsmet İnönün lahdinin üzerine de yazılmış.
Kim istedi bu sözün yazılmasını?! İsmet İnönü mü akrabaları mı askerler mi?