• DOLAR 35.344
  • EURO 36.891
  • ALTIN 3000.93
  • ...
“Meyan şerbeti ramazan ayının vazgeçilmez içeceğidir”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde özellikle de yaz aylarında bolca tüketilen meyan şerbeti, ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmez içecekleri arasında yer alıyor. Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin gibi illerde yetişen ve şerbet olarak hazırlanan meyan bitkisi, ramazan ayında büyük bir ilgi görüyor.

Bölgede, susuzluğu giderici, serinletici ve hazmettirici özelliğinin yanı sıra böbreklere iyi gelmesi ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi dolayısıyla tüketilen şerbet, ramazan sofralarının vazgeçilmezleri arasında bulunuyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde özellikle ramazanlarda hemen her köşe başında satılan meyan şerbeti satışında, ramazan ayında artış yaşanıyor.

Meyan şerbetinin zorlu yolculuğu sabahın erken saatlerinden itibaren başlıyor. Güneydoğu illerinde yetişen meyan bitkisi, dev kazanlarda kaynatılıp, varillerde bol buzla demlenmeye bırakıldıktan sonra ahşap haznelerde damıtılıyor. Poşet ya da şişelere konularak satılan meyan şerbeti, Ramazan ayında iftar sofralarında yerini alıyor.

Bölgedeki birçok kentte olduğu gibi Gaziantep’te de da ana cadde ve sokaklarda seyyar satıcılar ve şerbetçi dükkânlarınca satılan şerbetin fiyatının da ucuz olması dolayısıyla her bütçeye hitap ediyor.

Ramazan ayında meyan şerbeti almak isteyen vatandaşlar, iftar saatine dakikalar kala uzun kuyruklar oluşturuyor. Susuzluğu gidermesi ve hazmettirici özelliğinin yanı sıra böbreklere iyi geldiği, bağışıklık sistemini güçlendirdiğine inanılan meyan şerbeti doğal yollarla elde edilmesi ve koyu rengi nedeniyle bölge halkı arasında "doğal kola" olarak da biliniyor.

Meyan şerbetçiliğini 6'ncı kuşak olarak devam ettiren ve yarım asrı aşkın süredir meyan kökü şerbeti satarak geçimini sağlayan Halil Gezer, İLKHA’ya yaptığı açıklamada, meyan şerbetinin ramazan ayının vazgeçilmez içeceği olduğunu söyledi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde özellikle de yaz aylarında bolca tüketilen meyan şerbetine ramazan ayında yoğun ilgi gösterildiğini belirten Gezer, bölgede meyan şerbetinin çok sevildiğini yalnızca kendi işyerinde günde yaklaşık 4 ton civarında şerbet satıldığını belirtti.

Meyan şerbetini Gaziantep’te satan 6’ncı kuşak olduğunu belirten Gezer, meyan şerbetinin ramazan ayında iftar sofralarının olmazsa olmazı olduğunu söyledi.

“Meyan şerbeti ramazanda daha yoğun satılıyor”

Gezer, “Şerbetimiz yılın on iki ayı vardır ama ramazanda biraz daha yoğun satılıyor. Ramazan ayı dolayısıyla gelen müşterilerimize meyan şerbetini ikram ediyoruz. Meyan şerbetini hazırlamaya sahurda başlarız. Daha sonra teknelerimizi hazırlarız ve namazdan geldikten sonra saat 05.00 civarı teknelere alırız. Saat 09.00’a kadar devir daim yaparak meyanımızı hazırlarız. Saat 09.00’dan sonra gelen müşterilerimize ikram ederiz. Meyan şerbeti üç saatte demini, rengini alıyor ve hazır oluyor.” dedi.

 

“Günde 4 ton meyan satıyoruz”

Günlük olarak yaklaşık 4 ton meyan şerbeti hazırladıklarını belirten Gezer, “Güneydoğu’ya has olan Arap ülkelerinden Irak, İran ve Suriye’de içilen mideyi rahatlatan bir içecektir. Meyan şerbeti iftardan sonra içilince mideyi rahatlatır, serinlik verir. Meyanın esas ana maddesi ise Karkamış’ın Fırat kenarıdır. Su kenarında olan meyan kökü çok lezzetlidir. Yoksa Kahramanmaraş ve Hatay gibi birçok ilimizde yetişen bir bitkidir ama en güzeli Fırat kenarından gelen meyandır.” diye konuştu.

“Meyan sağlık açısından faydalıdır”

Meyan kökünün katkısız olduğu için sağlıklı olduğunu ifade eden Gezer, “Ramazanda meyanın tercih edilmesinin sebebi günde 16 saat oruç tutuyoruz, vücut susuz kalıyor ve meyan şerbetinden bir-iki bardak içince mideyi rahatlatıyor. Ramazan ayında meyan çok tercih ediliyor. Bundan dolayı Allah’ın keremine çok şükür satışlarımız iyi gidiyor.” ifadelerini kullandı.

“Bu meslekte 6’ncı kuşağım”

Gezer, ata mesleği meyan şerbetçiliğini 6’ncı kuşak olarak devam ettirdiğini ve 50 yıldır meyan kökü şerbeti satıcılığı yaparak geçimini sağlamaya çalıştığını belirterek, “Bu meslek bize dedelerimizden kaldı. Bu meslekte 6’ncı kuşak olduğumuz da işyerimde 1948 yılında Gaziantep’in Paşa Hamamı’nın ‘külhan damında’ çekilmiş resimdir. Şu anda o hamam müze oldu.” şeklinde konuştu.

Mesleğini severek yaptığını aktaran Gezer, bu meslekte 6’ncı kuşak oldukları için “Yaşayan İnsan Hazineleri” ödülüne layık görüldüğünü ve ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan alacağını da sözlerine ekledi.

Meyan şerbeti almaya gelen vatandaşlar da her Ramazan ayında iftarlık meyan şerbeti aldıklarını ve meyan şerbetinin Gaziantep’te iftar sofralarının vazgeçilmez içeceği olduğunu dile getirdiler.

Meyan şerbetini hem ramazan ayında hem de diğer aylarda tükettiğini belirten Eyüp Bozyiğit, “Ramazanda iftardan sonra meyan şerbeti iyi geliyor. Atalarımız meyan şerbetinin çok kan yaptığını söylüyor. Meyan şerbetini devamlı alırım. Yaz, kış sürekli içerim. Ramazan ayı olsa olmasa her zaman içerim.” dedi.

Gaziantep’in ağır yemek kültürüne sahip olduğunu ve bu yüzden Gazianteplilerin ramazan aylarında meyan kökünü tercih ettiğini ifade eden Cuma Çerezoğlu, “Meyan Gaziantep’imizin vazgeçilmezidir yani su gibidir. Ramazanlarda muhteşem tadıyla herkese tavsiye ederiz. Gaziantep dışındakiler de buyursun, gelsin içsinler.” ifadelerini kullandı.

Muhammed Öcük de “Meyan şerbeti ramazana özgü bir içecektir. Meyan şerbeti atalarımızdan gelen bir lezzettir. Meyan şerbetini severek içiyoruz. Ramazana özgü bir içecek olan meyan şerbetini almadan evime geçmiyorum. Ramazana özgü bir içecek olduğu ve tadını beğendiğimizden dolayı içiyoruz.” diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir