Gençlere Talasemi hastalığı anlatıldı
Şırnak’ın Silopi ilçesinde gençlere Talasemi hastalığı hakkında bilgilendirildi.
Şırnak Talasemi Derneği tarafından düzenlenen etkinlikte, Lise öğrencileri Talasemi hastalığı hakkında bilgilendirildi.
Şırnak Talasemi Derneği tarafından Silopi’de “8 Mayıs Dünya Talasemi Haftası” münasebetiyle bir etkinlik düzenlendi. Koç İlköğretim okulunda düzenlenen etkinliğe, ilçe Kaymakamı Sezer Işıktaş, İlçe Sağlık Müdürü Metin Bilgiç, İlçe Milli Eğitim Müdürü Bülent Dayanan, İlçe Devlet Hastanesi Başhekimi Ömer Faruk Bilen, siyasi parti ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve Lise öğrencileri katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Dernek Başkanı Nurullah Bartan, gençlerin evlenmeden önce mutlaka aile hekimlerine danışarak kan testi yapmaları gerektiğini ifade ederek, bölgede Talasemi hastaları için yaptıkları çalışmaları anlattı.
Ardından konuşmasını gerçekleştirilen Şırnak İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Gülcan Keskiner, dünyada her yıl 365 bin Talasemi hastasının doğduğunu ve Türkiye’de bir milyon 300 bin civarında hastalığın taşıyıcısının olduğunu belirterek, ülke genelinde 4 bin 500 civarında Talasemi hastasının olduğunu söyledi.
Talaseminin anne ve babadan çocuklara kalıtsal olarak geçen önlenebilir bir kan hastalığı olduğunu aktaran Keskiner, bu hastalığın Türkiye’nin de içinde olduğu Akdeniz ülkelerinde önemli bir halk sağlığı olduğuna dikkat çekti.
Beta Talasemi hastalığının ağır, tedavisinin düzgün sürdürülmediği halde yaşam süresini belirgin kısaltan ve yaşam kalitesini çok olumsuz etkileyen bir hastalık olduğunu dile getiren Keskiner, hastalığın tedavisinin zor ve bir hastanın yıllık tedavi maliyetinin 10 bin dolar civarında olduğunu belirtti.
Kansızlık belirtilerinin genellikle yaşamın üçüncü ayından sonra başladığını, sürekli kan verilmesini gerektiren ağır hastalık tipi olduğuna dile getiren Keskiner, “Bu çocuklar kendileri için gerekli olan hemoglobini (kan düzeyini) yeterli miktarda yapamazlar. Halsizlik, solukluk, iştahsızlık, huzursuzluk, karaciğer ve dalak büyümesi, büyüme-gelişme geriliği ve özellikle yüz ve kafa kemiklerindeki anormallikler hastalığa ait bulguların başlıcalarını oluşturur”dedi.
Program, Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Eminet Ateş ile Psikolog Berfin Koç’un sunumunun ardından sona erdi. (Ahmet Uçar – İLKHA)