• DOLAR 32.577
  • EURO 34.988
  • ALTIN 2456.575
  • ...

Haberyorum/Doğruhaber

Irak devleti ABD ve Çin petrol devi şirketlerine 400 milyar dolarlık petrol satış onayı veriyor. Başbakan Adil Abdulmehdi, başkent Bağdat'ta haftalık basın toplantısı düzenledi, imzaların yakın zamanda atılacağı anlaşmayı açıkladı. 

400 milyar dolarlık satış

Buna göre Irak ABD’nin ExxonMobil ve Çin’in PetroChina petrol şirketleri ile 53 milyar dolarlık petrol anlaşması imzalayacak

Abdulmehdi “Irak Petrol Bakanlığı, ExxonMobil ve PetroChina, şu anda petrol fiyatlarının düşmesi ve yükselmesi halinde kârın nasıl bölüşüleceği konusunda odaklanmış durumdalar. Anlaşma 30 yıllık olacak ve bu süre zarfında 400 milyar doların üzerinde kazanç elde etmeyi planlıyoruz” ifadeleri  ilse tek sorunun karın bölüşülmesi meselesi olduğunu söylüyor.

Anlaşmaya göre günlük petrol üretim kapasitesi  125 bin varilden 500 bine çıkarılacak... Yani ABD ve Çin firmaları Irak topraklarında petrol çıkaracak, pazarlayacak ve karı bölüşecekler... İşte Irak başbakanı buna seviniyor. Gelelim sorulara...

Yorum

Irak devleti  I. Dünya savaşından beri kullanılan petrolü işlemeyi hala öğreneme mi?

Öğrendiler ise neden kendileri üretip kendileri pazarlamıyor?

Irak devletinin petrol ile ilgili daha milli adımlar atmak yerine bu dev pastayı ABD ve Çin şirketlerine bırakması kolaycılık değil mi?

Petrole olan ihtiyaç sona ermemişken yani arz ve talep dengesinde bir problem yokken neden Irak Devleti yabancı petrol şirketlerine ihtiyaç duyar.

Irak Devletinin 30 yılda 400 milyar kazanacağız diye sevindiği anlaşmadan acaba ExxonMobil ve PetroChina firmaları kaç trilyon dolar kazanacak.

Çıkan petrolü Iraklılar işletip satacağına aracı olarak ABD ve Çin firmalarına mahkum olmak ve bir de bu durumla sevinmek müstemleke olmak mıdır, ileri derecede geri kalmış olmak mıdır.