• DOLAR 34.585
  • EURO 36.352
  • ALTIN 2920.107
  • ...
Uzmanların önerileri sünnet kapısına çıkıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ramazan ayının ilk 10 günü, vücudun yeni bir beslenme düzenine alışabilmesi için zorlanmalarla geçer. Oruçlu olarak geçirilecek sürenin uzunluğu, susuzluk, sıcakların ortaya çıkmasıyla gelişen iştahsızlık bu sorunlardan bazılarıdır. Ramazan ayının ilk 10 gününde, hem hızlı yemekten hem de aşırı yemekten kaçınılmalıdır. İlk iftarlarda ağır yemekler olmamalı, hafif yemekler tercih edilmelidir. Yeme içme son derece yavaş olmalıdır. Su içecekseniz bile yudum yudum içmenizde yarar vardır.

Orucu kesinlikle asitli bir içecekle açmamaya özen gösterin.

Tercih edilen sıvılar öncelikle se ve ayrandır ama çeşitli şerbetler soda ve bitki çayları da önerilebilecek içeceklerdendir

Ramazan sofralarından eksik olmayan sucuk, pastırma, turşu gibi şarküteri ürünleri, baharatlı yiyecekler vücutta su tutulmasına, şişkinliğe yol açar. İlk 10 gün vücut oruca yeni uyum sağladığından bu tuzlu ve baharatlı yiyecekler mümkünse hiç tüketilmemeli, tüketilecekse de çok az yenilmelidir.

İftarda bir küçük kase çorbayı yavaş yavaş içmek mideyi de rahatlacaktır. Ardından bol yeşillikli bir salata yemek, içerdiği bol sıvı içeriğinden dolayı birdenbire fazla yemeyi de önler. Beyin 20 dakikadan sonra doyma sinyalini aldığından dolayı salata bu sürenin geçirilmesine, birdenbire ağır yemekler yenilerek vücuda yüklenilmesine de engel olacaktır.

Ramazan ayının ilk 10 günü mide hassas olacağından kızartmalardan uzak durulmalıdır. Kızartmalar susuzluğu artırır, gün içinde sıkıntı oluşturur.

Yemeğin yanında bir-iki dilim çavdar ya da tam buğday ekmeyi veya iki boğum pide yenilebilir. Pide fazla yenilirse kan şekerinde hızlı yükseliş ve düşüşlere neden olduğundan daha fazla yemek yemeye neden olur.

İftar sonrasında sıvı alımı devam ettirilmelidir. Sahura kadar 7-10 bardak su içilmelidir. Su, kabızlığı da önleyecektir.

EFENDİMİZİN YEME ADABI İLE İLGİLİ UYARILARI

Uzmanların yeme içme ile ilgili önerileri aslında Efendimiz Hz Muhammed’in yeme – içme adabı ile ilgili uyarıları ile inanılmaz derecede örtüşüyor. Uzmanlar aşırı yemenin zararlarına dikkat çekerken Efendimiz (sav) "Ademoğlu karnından daha kötü bir kap doldurmamıştır. Oysa ki Ademoğlu için belini doğrultacak birkaç lokma yeterlidir. Şayet mutlaka yemesi gerekiyorsa, o zaman (midesinin) üçte birini yemek, üçte birini su, üçte birini de nefes için ayırsın." (Tirmizi, Zühd, 47) ifadeleri ile ümmeti uyarmıştı.

Keza hızlıca yememe, oturarak yeme, aşırı sıcak bir yemeği hemen yememe gibi tavsiyelerde bulunduğu gibi akşam yemeğinin kesinlikle yenmesi gerektiğine de işaret buyurarak  “Akşam yemeğini terk etmek, ihtiyarlığa yol açar.” (Tirmizi, İbni Mace) demiştir.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri