• DOLAR 32.452
  • EURO 34.742
  • ALTIN 2436.38
  • ...
Kürtçe Mevlit Okumak Bölücülükmüş!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN- Tarsus`ta faaliyet gösteren Çağrı Eğitim, Kültür, Sağlık, Sosyal, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, üyesi olduğu Peygamber Sevdalıları Platformu tarafından 14 Nisan 2011 tarihinde, Tarsus 75. Yıl Açık Hava Gösteri Merkezinde Kutlu Doğum Programı düzenlemişti.

Programda Peygamber Efendimizin doğumunu konu alan, Kürtçe mevlit okunmuştu. MHP`li Tarsus Belediyesi, bunun "milli birlik ve bütünlüğü ve kamu huzurunu bozduğu" gerekçe göstererek, platform üyesi Tarsus Çağrı-Der`in muhtaç aileler yararına açmak istediği kermese yer izni vermedi.

Konu ile ilgili basın açıklaması yapan Çağrı-Der Yönetim Kurulu Başkanı Halil Golitekin, hiçbir siyasi içeriği olmayan ve tamamen Peygamber Efendimizi öven ve onun doğumunu konu olan Kürtçe mevlidi, milli birlik ve bütünlük ile kamu huzurunu bozduğunu söyleyen Tarsus Belediyesinin, tamamen ırkçı bir davranış sergilediğini söyledi.

Çağrı-Der Başkanı Halil Golitekin, açıklamasının devamında, "Bizler Tarsus`taki tüm dernek ve vakıfların kermes yaptığı alanda belirlediğimiz ve o alanından müsait olduğu vakitte muhtaç aileler yararına kermes yapmak için Tarsus Belediyesinde yer tahsisi için dilekçe verdik. Dilekçemizin cevabının gelmemesi üzerine Belediye Başkanlığına dilekçemizin cevabını öğrenmek için gittik.

Belediye Başkanlığı Özel Kalem Müdüründen sonucu sorduğumuzda bizlere `dilekçenizin cevabı olumsuzdur.` Yanıtını verdi. Şimdiye kadar tüm dernek ve vakıflara yer verilirken, bizlere yer verilmeyişin sebebini sorduğumuzda yine kalem müdürü bizlere `sizler kutlu doğum programında Kürtçe mevlit okuttuğunuz için yer verilmedi.` demesinin ardından bizler de Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ile görüşmek istedik "

"Kürtçe Mevlit Okuttunuz, Sizler Bölücüsünüz"
Golitekin devamında:"Tüm çaba ve ısrarlarımıza rağmen Tarsus Belediye Başkanı Burhanetin Kocamaz bizimle görüşmek istemedi. Hiç bir şekilde bizimle görüşmek istemeyen Belediye Başkanını, bizler mesai bitimine kadar kapıda bekledik. Mesai bitiminde odasında çıkan ve bizimle görüşmemek için hızla binadan ayrılmak için bizler de koşar adımlarla Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz`a neden bizlere kermes için yer verilmediğini sorduğumuz da, Kocamaz oldukça sert bir üslupla bizlere; `Sizler benim iyi niyetimi su istimal ettiniz. Program akışını neden bize bildirmediniz. Neden Kürtçe mevlit okuttunuz. Sizin yüzünüzden bana elli yerden telefon geldi. Sizin yüzünüzden başkaları ile karşı karşıya kalıyorum. Sizler bölücüsünüz. Size hiçbir şekilde yer vermiyorum. Gidin istediğiniz yere şikayet edin. Sizinle görüşmek istemiyorum. ` şeklindeki sözlerle bizlere, bölücülük gibi ağır itham ile suçladı." dedi.

"Kürtçe Mevlit Herhalde Sadece Belediye Başkanının Nezdinde Suç"
Platform olarak yapılan Kutlu Doğum Programının içeriğinde herhangi bir suç bulunmadığını fakat okunan Kürtçe mevlidin sadece Belediye Başkanın nezdinde suç sayıldığını beyan eden, Çağrı-Der Başkanı Halil Golitekin, "Tarsus Belediye Başkanı Burhanetin Kocamaz `ın bu ağır ithamlar ile birlikte okunan Kürtçe mevlidi suç görmesinin ardından bizler de kendisine, yapılan kutlu doğum programı Tarsus İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından görevlendirilen bir kurul tarafından baştan sona kadar izlendi.

Programda bir suç unsuru tespit edilseydi hemen işlem başlatırlardı. Ama herhangi bir suç işlenmedi ki işlem başlatsınlar. Kürtçe Mevlit demek ki sadece Belediye Başkanın nezdinde suç olarak kabul ediliyor. Bu tamamen art niyettir ve ırkçı bir yaklaşımdır. Kürtçe ne zamandan beridir suç sayılmış. Bizler Belediye Başkanın bize karşı sert çıkışına karşı, kendisine , "Devletin resmi televizyonu (TRT) özel bir Kürtçe kanalını (TRT6) yine Devletin Başbakanının Kürtçe `hayırlı olsun ` cümlesi ile açıyor, yine devletin en yüksek bakanlıklarından olan Diyanet İşleri Bakanlığına bağlı D.Bakır Müftülüğü statta Kürtçe Mevlit okuyor.

Tüm bunlar milli birlik ve bütünlüğü ile kamu huzuru bozmazken bizim Tarsus`ta okuttuğumuz iki pasaj Kürtçe mevlit mi milli birlik ve bütünlüğü ile kamu huzuru bozuyor? diye sorduğumuzda başkan Kocamaz bizlere` Ben anlamam, gidin kermesinizi mahallede yapın, sizlere yer vermiyorum.` diyerek bize yer vermeyeceğini ve bizimle görüşmeyeceğini belirterek aracına binerek hızla uzaklaştı."

"Görüşmek İçin Defalarca Gittik Fakat Hiçbir Şekilde Bizimle Görüşmedi"
Yaşan bu olaydan sonra Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ile görüşmek için defalarca talep ettiklerini her defasında olumsuz cevap aldıklarını belirten Halil Golitekin, "Belediye Başkanı ile yaşadığımız bu diyalog dan sonra tekrar görüşmek ve bu konu hakkında detaylı konuşmak için defalarca görüşme talebimiz oldu.Ama ne yazık ki halkın oyları ile koltuğa oturan Tarsus Belediye Başkanı hiçbir şekilde bizimle görüşmek istemediğini belirtmesinin üzerine bizler de , kermes yerinin verilmeyiş nedenin tarafımıza yazılı olarak verilmesini istedik.

Tarafımıza verilen M.33.6 TAR.0.01-529-657 sayılı dilekçenin içeriğinde: "14 Nisan 2011 günü Peygamber Sevdalıları Platformu tarafından düzenlenen Kutlu Doğum etkinliğinde; milli birlik ve bütünlük ile kamu huzurunu bozucu faaliyetlere meydan verilmesinden dolayı kermes yeri talebinin ret edildiği" yazılıydı.Yazılan dilekçenin sadece söz de suçun kapsamı belirtildiğinden dolayı bizler tekrar belediyeye, milli birlik ve bütünlük ile kamu huzurunu bozucu faaliyetlerin ne olduğunu açıklamasını istediğimiz bir dilekçe verdik.Ama dilekçemizin cevabı da gelmedi." dedi.

"Belediyenin Bizlere Yaşattığı Bu Hukuksuzluğu Yargıya Taşıdık"
Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz`ın Kürtçe Mevlide ırkçı bir siyasi gözle baktığını ve bu yüzden kendilerine yaşattığı bu hukuksuzluğu yargıya taşıdığını belirten Çağrı-Der Başkanı Halil Golitekin, "Hiçbir siyasi mesaj içermeyen tamamen Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed`i (sav) öven ve O`nun (sav) nurlu doğumunu konu alan Mevlid-i Şerif`in her milletin anladığı dilde okuması gayet normaldir. Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz Kürtçe okunan mevlide tamamen ırkçı siyasi bir gözle bakıyor.

Başkan Kocamaz`ın bizlere yaşattığı bu hukuksuzluğu yargıya taşıdık ve konu ile ilgili olarak Mersin 1. İdare Mahkemesine başvurarak bizlere yaşatılan bu hukuksuzluğun bir an önce son bulmasını istedik." diyerek sözlerine son verdi.

 

Öte yandan konu ile ilgili görüştüğümüz, İnsani Hürriyetler ve İnanç Platformu Tarsus Sözcüsü Salih Demir yaptığı açıklama da, Tarsus Belediye Başkanın, olayı çarpıttığını ve konuyu başka mecralara çektiğini söyledi.

"Belediye Başkanın Bu Tavrı `Devletten Daha Devletçiyim` Anlayışını Uyandırıyor."
Demir devamında: "Devletin resmi televizyonu özel Kürtçe kanal açıyor, üniversitelerde Kürt Dili fakülteleri açılıyor, statlarda Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı İl Müftüsü tarafından Kürtçe Mevlid ve ilahiler okunurken, hiçbir suç teşkil edilmezken; Tarsus`ta kutlu doğum programında Peygamberimizin(sav) doğumunu içeren Kürtçe Mevlid`in okunması sadece Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz tarafından suç olarak algılanıyor ve bölücülük olarak görülüyor.

Şayet bu suç olsaydı zaten programda hükümet polisi bunu suç olarak dava açardı. Ama emniyet görevlileri programda herhangi bir huzur bozucu olay ve rahatsızlık yaşanmadığını karar verirken, Tarsus Belediye Başkanın Kürtçe mevlidi suç kabul etmesi, tamamen art niyettir. Belediye Başkanın bu şekilde davranması bizler de "Devletten daha devletçiyim" anlayışını uyandırıyor.

"Belediye Başkanı Özür Dilemelidir"
Belediye Başkanın bu keyfi tavrından dolayı özür dilemesi gerektiğini söyleyen İnsani Hürriyetler ve İnanç Platformu Tarsus Sözcüsü Salih Demir, "Belediyenin bu tavrını şiddetle kınıyor ve yaşanan bu hukuksuzluğu bir an önce gidermesini ve Kürtçe Mevlid`i bölücülük kapsamında yargılayan Belediye Başkanı konu ile alakalı özür dilemesi gerekir."dedi.

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photo/23079.jpg

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photo/23078.jpg

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photo/23077.jpg

A.Hakim Kurt - İLKHA

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir